Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
baba-beszed-fejlodese

A beszéd fejlődése 3 éves korig

A kisgyermekek számára bonyolult feladat a beszéd képességének elsajátítása. Mindegyikük más-más módon, tempóban teszi ezt meg, azonban néhány általános jellemző igaz valamennyiükre. Fogadd szeretettel összefoglalónkat a beszédfejlődés főbb állomásairól.

2019/05/17 15:36

Mielőtt életkorra lebontva végigmennénk a beszéd fejlődésének egyes szakaszain, mindenekelőtt az a legfontosabb tudnivalód a témával kapcsolatban, hogy minden gyermek egyedi, önálló kis lény. Ezért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni abból, ha valaki az átlagosnál előbb vagy később jut el a beszéd egy adott szintjére. Ezért semmiképpen ne aggódj, ha úgy látod, hogy csemetéd kortársaihoz képest egy kicsit lassabban halad, hiszen könnyen lehet, hogy pár nap vagy hét alatt behozza a lemaradását. 

Tekintettel arra, hogy gyermeked első három évében nagyon sok kötelező státuszfelmérésen, kivizsgáláson vesztek részt, így a beszéd fejlődésével kapcsolatosan felmerülő súlyosabb rendellenességeket (pl. a hallással összefüggésben) nagy valószínűséggel időben ki tudják szűrni.

A legvégső mérföldkő a kislányoknál a két és fél, kisfiúknál a három éves kor. Eddig várhatod az első értelmes mondatok, szószerkezetek megjelenését. Ha ez nem történik meg ebben az időszakban, gyermeked nem kezd el beszélni, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni.


A beszéd fejlődése 6 hónapos korig

Bár a látványos változás gyermeked egy éves kora körül következik be, tudnod kell, hogy már születése pillanatától kezdve javában elkezdődik a beszéd fejlődése!
Ilyenkor egy nagyon fontos szakasz, a beszédészlelés fejlődik a leginkább. Babád azt tanulja meg, hogy az emberi beszédet képes legyen elkülöníteni a környezet más hangjaitól. Ez az a tudás, amely később abban segíti majd, hogy a gagyogás során használt rengeteg hang közül kiválassza és begyakorolja azokat, amelyekre szüksége lesz (egy átlagos kisbaba 6-8 hetes kora között kezd el gőgicsélni).

Egy újszülött számára a szülei beszéde jelenti a legfőbb átkötő élményt az anyaméhben töltött idő és a kinti világ között. A szülei hangját már ismeri, szinte minden más élmény újdonság számára. Ezért is van kiemelt szerepe a szülők hangjának az első hetekben.

Ebben az időszakban úgy segítheted legjobban gyermeked fejlődését, ha folyamatosan beszélsz hozzá, mindig mondasz mindent, amit éppen csinálsz. Énekelj és mondókázz minél többet a kicsinek!


A beszéd fejlődése 6-12 hónapos korig

Hat hónapos babád már a magyar nyelvre jellemző hangokat használ, sőt szótagokat fűz egymás után: ma-ma-ma, ba-ba-ba, pa-pa-pa stb. Ezt a kommunikációt már gagyogásnak nevezzük. Ezek az első próbálkozások még nem tudatos szavak, csak a nyelvünkben gyakran előforduló, és könnyen kiejthető szótagsorok.

Mivel a ga-ga-ga hangokra általában nem reagálsz olyan heves lelkesedéssel, ezért persze a ma-ma-ma választódik ki neki, és legközelebb is minden igyekezetével azon lesz, hogy ezzel minél többször a kedvedbe járjon. Így lesz végül az első szava a mama, anya, papa vagy apa.

Nagyjából 6-8 hónapos korban erőteljesen fejlődni kezd a beszédértés. Az első dolgok egyike, amit gyermeked megtanul, a tiltások (nyilván ezt elég nagy átéléssel lehet előadni), valamint a saját neve.

Természetesen a beszéd észlelése is folyamatosan fejlődik eközben, tehát a mondókázást, és az éneklést ne hagyd abba!

Mire betölti az 1 éves kort, meg tudja mutatni a testrészeit, az ismerős, gyakran látott tárgyakat (lámpa, autó, maci, labda, óra stb.) és megjelennek az első tudatosan használt szavai.

Egyre ügyesebbé válik a szájmozgások terén, például a kisfiúk ilyenkor gyönyörűen tudnak már berregtetve autót utánozni. Érdemes kísérletezni a szívószál használatával, a gyertya elfújásával is.


A beszéd fejlődése 1-3 éves korig

A bűvös 1 éves kor betöltését követően hirtelen nagyon felgyorsulhatnak az események a beszédfejlődés háza táján. A beszédértés napról napra fejlődik, egyre több dolgot tudsz megbeszélni a gyermekeddel. Ő is igyekszik kézzel-lábbal-szavakkal kifejezni magát.

A száj körüli izmok - amelyek majd a szavak megformálásában segítik csemetéd – már a szoptatás alatt fejlődésnek indultak, azonban 1-3 éves kor körül ez a folyamat még erőteljesebben folytatódik. Különösen azzal segítheted ezen izmocskák erősödését, ha az étkezéseknél engeded gyermekednek, hogy önállóan gyakoroljon.

1-3 év között az utánzás is nagyon beindul a kicsiknél. Gyermeked érdeklődve figyel mindenre, amit mondasz, gyakorolja, hogy ejtsen ki bizonyos szavakat, utánozza a szájmozgásod. Így aztán törekedj arra, hogy a szemébe nézve, az átlagos beszédtempónál lassabban beszélj hozzá! Mesélj, énekelj, mondókázz!

A gyerekeknek különleges érzékük van ahhoz, hogy megjegyezzenek egy-egy véletlenül kicsúszott, nem túl szalonképes szót/mondatot. Ha nem szeretnéd, hogy gyermeked első szava egy cifra szitokszó legyen, úgy kérj meg minden szabadszájú családtagot, barátot, hogy csemetéd jelenlétében figyeljenek oda ők is, és tegyék félre a „csúnya szavak szótárát”.

18-24 hónapos korban már elvárható, hogy 10-30 szavas szókincse legyen, és tudjon ennivalót kérni.

24-36 hó között ez 50 szóra növekszik, és elkezdi használni a személyes névmásokat is. Ezek persze eleinte igen viccesek lehetnek: enyém mellett jellemző a tiem használata. Ebben a korban már sok kisgyerek maga által kitalált mesékkel szórakoztatja a családot vagy mondókákat, dalokat ismételget.

Mit tehetsz ebben a  korban a majdani tiszta és választékos beszédért?
•    A gyerekek nagyon szeretik az állathangokat utánozni, így ugassatok, röfögjetek, nyávogjatok, gágogjatok, kotkodácsoljatok, kukorékoljatok!
•    Jó, ha megtanítod puszit dobni, cuppantani, a nyelvével csettinteni.
•    Figyeljétek meg a világ hangjait és utánozzátok őket! Csipp-csepp, kopp-kopp, tik-tak.
•    Nézz a szemébe minél többször, ha hozzá beszélsz.
•    Ne gügyögj! Nagyon aranyos, mikor helytelenül ejt ki egy-egy szót, viszont a helyes beszéd elsajátítása érdekében neked következetesen a megfelelő szavakat kell ismételgetned neki. A tárgyakra se a becézett formájukban hivatkozz (pl. ne hívd tütünek az autót).
•    Mesélj neki nagy átéléssel, lassan, artikulálva! A legjobb, ha te magad találsz ki történeteket, mert úgy láthatod a reakcióját és a szemkontaktust is tudod vele tartani.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

A beszéd fejlődése 3 éves korig

Nagyon jó és hasznos tanácsok!

avatar

Hasznos volt!

Köszi!

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!