MyFeed Personalized Content
9-11 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A meseolvasás fontossága gyermekünk életében

Az olvasott vagy fejből mondott mese gyermekedre kifejtett pozitív hatásai szinte megszámlálhatatlanok! Mi most mégis megpróbáljuk sorra venni a mesélés legfontosabb előnyeit.

Júl. 28, 2023

A meseolvasás pozitív hatásai a kisgyermek életében

 

1. Az együtt töltött minőségi idő

Talán az egyik legfőbb mesemondással járó plusz! Ha az egész napotok rohanós, úgy még különlegesebbé és értékesebbé válhat mindkettőtök számára egy esti mese összebújva az ágyban. Ha lehet, akkor mindig próbáld meg beilleszteni a napi rutinba azt a 20-30 percet, amit mesélésre szánsz. Általában a lefekvés előtti mesemondás a leggyakoribb a családokban, de egy hosszú sorban állás alatt vagy utazás közben is gyorsabban és vidámabban telik tőle az idő! Gyermeked is érezni fogja, hogy mennyire fontos neked, hogy történjék bármi, ebben a fél órában csak egymásra figyeltek.
 

2. Feszültségoldó

Egy ponton minden szülő elgondolkodik azon, hogy egy-egy meseszereplő túlságosan félelmet keltő lehet gyermeke számára, ezért inkább ki kéne hagyni vagy máshogy kéne elmesélni a történetet. Azonban ezeknek a gonosz vagy félelmetes karaktereknek nem csak az ijesztgetés a feladata: a gyerekekben már eleve jelen van a félelem, a szorongás, hiszen sok minden van a világban, amit nem értenek, ami kiszolgáltatottá teszi őket. A negatív szereplők segítenek nekik abban, hogy a nehezen meghatározható érzéseiket formába öntsék, kiélhessék. A mese akkor jótékony hatású, ha a történet végére feloldást kínál gyermekednek, végigvezeti a helyes úton, példát mutat és megoldást kínál.
 

3. Kreatív, fantáziabeindító

A jó mese (legyen az fejből mondott vagy olvasott) elképesztő módon beindítja a gyerekek fantáziáját! Te is biztos sokszor láttad már csemetéden, hogy a mese elején milyen óriási szemekkel figyel és koncentrál minden szavadra, egy idő után – a történet előrehaladtával – viszont elbambul, távolba révedezik. Ilyenkor indul be neki a „belső utazás”, a saját kis képzelőereje, ami elrepíti messzi tájakra, izgalmas kalandok sűrűjébe. Rugalmasabbá teszi a gondolkodását, hiszen van ideje arra, hogy a hallott dolgokat feldolgozza és saját képére formálja, esetleg továbbfűzze a szálakat. Ez nagy különbség a tévében, számítógépen látott mesékhez képest, mivel ott kész képeket kap, melyeken nem kell gondolkodnia.
 

4. Erkölcsi nevelés

Az, hogy a jó győzedelmeskedjen, elengedhetetlen befejezése egy szép ívű, tartalmas mesének. Nem szabad gyermekünk szájába rágni a mesékből levonandó tanulságot, hagyni kell, hogy leszűrjék maguknak, bátorságot merítsenek belőle és beépítsék a mindennapi életükbe.
 

5. Az értelmi intelligencia fejlesztése

Bár klisének hangzik, de az, hogy „a jó mindig elnyeri méltó jutalmát” egy olyan örök érvényű igazság, amit felnőttként gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni vagy egyáltalán nem is hinni benne. Pedig a mesék már kiskorunk óta ezt szajkózzák és ez nem véletlen! Fontos, hogy gyermekünk higgyen ebben! Azok a felnőttek, akik sok mesét hallgattak gyermekkorukban, empatikusabbak, érzelmileg stabilabbak, könnyebben küzdenek meg az élet hozta akadályokkal, hiszen megannyi mintát, példát kaptak a mesékből arra, hogyan oldják meg a problémákat és hogy megéri jónak és becsületesnek, bátornak és kitartónak lenni.
A mese olyan jelenségekről beszél gyermekednek (életről, halálról, haragról, féltékenységről, együttérzésről, szeretetről, gyűlöletről, segítésről, talpraesettségről, bátorságról, hűségről), amelyekről máshogy, elvont fogalmak szintjén nem tudnál beszélni vele.
 

6. Mese minden korosztálynak!

Akár már az első perctől kezdve mesélhetsz kisbabádnak, hiszen egy újszülött számára nincs megnyugtatóbb annál, hogy édesanyja hangját hallhatja. 1-2 éves korban az egyszerű, képes, keménykötésű, leporelló könyvek azok, amik legjobban le tudják kötni a kicsik figyelmét. Ahogy idősödnek, úgy a történetek, a képek összetettsége és hosszúsága is egyre fokozódhat.


Minden szakértő egyetért abban, hogy a legjobb mese, amit a szülő fejből mond, kitalált. Teljesen mindegy, hogy milyen mesét mondasz, ne aggódj azon, hogy nem vagy elég kreatív, nem tudsz olyan izgalmas vagy szépen felépített cselekményt kitalálni, hiszen gyermekedet ez egyáltalán nem fogja érdekelni! Sokszor az egyszerű, hétköznap átélt történésekből lesznek a legjobb mesék.

Rate this article
5