MyFeed Personalized Content
9-11 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A baba táplálása 9-10 hónapos korban

Már nemcsak az a kérdés, mit egyen a kicsi, hanem hogy hogyan történjen az étkezés. Adunk néhány jó tippet a baba hozzátáplálás kezdetéhez.

Jan. 20, 2020

Mit adj enni a baba hozzátáplálás során 9-10 hónapos korban?Gondos szülőként az elsődleges szempontod bizonyára az, hogy könnyen emészthető, egészséges ételeket, idénynek megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket adj gyermekednek, az allergénekre is odafigyelve. Ám lassan az is fontossá válik, hogy a kicsi a családi asztalnál ugyanazt vagy hasonló ételeket ehessen, mint a többiek.

Ebben a korban még vannak olyan ételek, amelyek fogyasztása körültekintést igényel és vannak, melyek tiltás alá esnek. Az egyik ilyen a mogyorófélék, amelyek egyrészt allergének és a baba étrendjébe történő bevezetését a gyermek igényeitől függően szakember javaslata alapján szükséges átgondolni, másrészt figyelni kell arra, hogy egy esetleges félrenyeléskor még egy apró darabjuk is nagy galibát okozhat, ezért csak darált formában javasolt adni a piciknek. Egy másik kiemelt élelmiszer a méz. A méz is (nyers, kezeletlen formában) tartalmazhat olyan összetevőt, mely a csecsemőkori botulizmust okozhatja. Ez egy ritka, ugyanakkor nagyon súlyos megbetegedés, amely az egy évnél fiatalabb gyermekeknél alakulhat ki a Clostridium botulinum baktérium spórás alakjának lenyelése miatt. Ezért kezeletlen mézet egy év alatti gyermekeknek nem szabad adni. Azonban amikor termékeinkben mi felhasználjuk a mézet, külsőleg  hőkezelésnek vetjük alá, amely inaktiválja az esetlegesen jelenlévő Clostridium botulinum spórákat, így biztosítva, hogy termékeink biztonságosan fogyaszthatók legyenek.

Szerencsére a Hozzátáplálási Kisokosunkban rengeteg egyéb étel fel van sorolva, amit kaphat a babád, úgyhogy ha kifogynál a kóstoltatási ötletekből, érdemes fellapozni. Például próbáltátok már a kacsahúst és a rebarbarát?


Csak folytatni kell, ahogy eddig?

Könnyű azt mondani! Egy örökmozgó mászóbajnokot már nem is olyan egyszerű meggyőzni arról, hogy érdemes az etetőszékében ülve kivárni a napi második vagy harmadik kanalazást ahelyett, hogy a játékai közt tornázna, vagy új dolgokat fedezne fel. Ha a te babád nyugodtan megül a helyén, és szívesen eszik, örülj neki. Ha viszont azok közé tartozol, akiknek a gyermeke ezt korán megunja, és elégedetlenségét tiltakozással fejezi ki, nem árt néhány trükkel felkészülni. Ugyanakkor ne feledd el, hogy az evés erőltetése többet árthat, mint amennyit használ, úgyhogy ha a kicsi a figyelemelterelés és szórakoztatás ellenére sem szeretne enni, tekintsd egyértelműnek visszautasításnak az üzenetét.
Az evés izgalmassá tételére jó ötlet például, ha a gyermeknek is adsz egy (vagy kettő, hiszen két keze van) babakanalat, amivel ő is kanalazhat. Sok gyerkőc ezzel még nem éri be, és ételt is követel maga elé, amit szétmaszatolhat, sőt, mivel utánozni nagyon szeret, meg is etethet téged vele (miközben te is megeteted őt). Egy másik tipp, hogy repülőztessük vagy vonatoztassuk a kanalat a szájába, vagy kísérjük az etetést valamilyen mondókával vagy dalocskával – ne essetek azonban túlzásba, gyermekednek meg kell értenie, hogy az étel nem játék. Ha nem otthon esztek, az is fontos, hogy lehetőleg nyugalmas helyet találjatok e célra, hogy ne vonja el más a baba figyelmét, és ne akarjon elmenni. Ezért például egy forgalmas gyorsétterem sajnos a legtöbb gyerek számára nem ideális etetési helyszín.


Rágcsálnivalók

Ha eddig nem tettétek, kipróbálhatjátok az olyan bababarát rágcsálnivalókat, mint a kölesgolyó, a puffasztott rizs, az extrudált kukoricakukac és a babakekszek. Ezek segítenek túlélni az olyan vészhelyzeteket, amikor a kicsi már kezd nagyon éhes lenni útközben, a babaklubban vagy sorban álláskor, és nem tudsz mindent félredobva szoptatáshoz megfelelő terepet keresni, vagy pempőket melegíteni és előkéket kötözgetni – vagy egyszerűen csak nem szeretnél. 
Arra figyelj, hogy az alkalmi rágcsálás ne váljon egészségtelen szokássá, és amit a babádnak adsz ne legyen sózott vagy cukrozott, hiszen a sok só megterheli a kicsi veséjét, a hozzáadott cukor pedig megboríthatja az energiaháztartását, édesszájúvá teheti, és a kis fogaknak sem tesz jót. Az efféle rágcsák a pürékkel szemben szárazak, ezért figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, erről se feledkezz meg.


Együtt a család
A családi kapcsolatok erősítéséhez és a jó szokások rögzüléséhez járul hozzá, ha legalább napi egyszer együtt tudtok étkezni. Amennyiben a baba képes már stabilan ülni, és nagyobb mennyiségeket eszik a szilárd ételekből, ennek már van is perspektívája. A kisbabáddal, meglehet, más körülmények közt küzdelmes a hozzátáplálás, de a családi környezet erre alapvetően jó hatással lehet, és ha hasonló ételeket kap, mint amit ti esztek, szívesebben szánja rá magát ő is az evésre. Megpróbálhatod azt is, hogy rábízod az evést, adsz neki kanalat, pempőt, puhára főtt zöldséget, kölesgolyót, itatópoharat stb., és mindent bele! Ha erre nem fogékony, vagy személyes foglalkozásra vágyik, akkor viszont a közös étkezés arra is jó alkalom, hogy amíg apa átveszi tőled az etetést, te is rendesen, viszonylag zavartalanul tudj étkezni.
 

Rate this article
0

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat