MyFeed Personalized Content
9-11 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Babával a játszótéren

A játszóterezés nagyon vidám és változatos programlehetőség lehet gyermeked számára. De valahol (és valamikor) el kell ezt is kezdeni! Kérdések és válaszok kezdőknek a játszóterek színes világából.

Jún. 19, 2020

Most kezd tudatosulni benned az is, hogy egy ideje mindig a közeli játszótér parkjába mentek sétálni, nézelődsz, és közben azon tűnődsz, hogy mennyire lehet biztonságos az a babahinta, hányan és mivel játszanak a homokozóban, hány méteres lehet az a csúszda és milyen idős kicsiket látsz ott.

 

A baba és a játszótér - mikortól kezdjük el az újabb terepet?


Valójában nincs egy egyezményes kor, amikortól „van értelme” elkezdeni játszóterezni. Hiszen, mint olyan sok minden esetében, itt is a babák egyéni fejlettségétől függ a helyzet. Talán nem is gondolnád, de még az egészen pici gyermekedet is érdemes elvinned a játszótérre, az sem baj, ha nem tud járni. Első körben – főleg, ha nincs hasonló korú testvér vagy pajtás a környezetében – a szocializáció, a kortársakkal való, minél korábbi megismerkedés a fő cél. Ez több szempontból is nagyon kedvező hatással lehet gyermekedre, hiszen a közösségi élmények egyrészt megtanítják arra, hogy nemcsak körülötte forog a világ, másrészt pedig az arra fogékony babák egymás utánzásával egyidejűleg fejlesztik a saját mozgásukat is.

Milyen játékokkal kezdjetek?
Általánosságban elmondható, hogy a játszótereken található játékok döntő többségének használatához legalább az szükséges, hogy a babád kellő biztonsággal tudjon ülni. Amikor ez már úgy megy, mint a karikacsapás, onnantól indulhat a buli, kapásból két nagyon jó játékot is birtokba vehettek!

A hinta
A kicsiknek kialakított hintákat a már stabilan ülő pici babád is nagyon élvezni fogja, ugyanis a ritmusos mozgás az anyaméhben töltött régi szép időket idézi, egyben oldja a belső feszültséget, a szorongást és hozzájárul kisbabád egyensúlyérzékének fejlődéséhez is. A távolodás-közeledés alatt tanulja meg azt is, hogy anya mindenféle pozícióból nézve ugyanaz a személy marad. Annak érdekében, hogy a hintázás mindkettőtök számára a lehető legjobb szórakozás legyen, lökdösés közben csikizgetheted a hasát, oldalát vagy énekelheted neki mindenki nagy kedvencét, a hinta-palintát is!

A homokozó
Szintén ücsörögni tudó kortól ajánlott a játszótér legkreatívabb területe, a homokozó. Nagyon bíztató jelként értékelheted, ha kisbabád hosszasan tesz-vesz, alkot vagy éppen rombol a homokban, ugyanis ha már kisgyerekként is így el tud mélyülni, ez később, az iskolában csak előnyére válik majd. A sarazás miatt ne bosszankodj, mert bár igazi koszolós tevekénység, mégis roppant hasznos! A maszatolásról, dagonyázásról, a környezetünkben található anyagok textúrájáról is tapasztalatokat kell szerezni, erre pedig a homokozó az egyik legalkalmasabb helyszín. Ha homoksütit süt, vagy éppen fagyit készít, esetleg még fel is díszíti, akkor megnyugodhatsz, mert az érzelmi fejlődése is nagyon jó úton halad.
Sok szülő higiéniai szempontok miatt ódzkodik a játszótéri, parti homokozóktól. Bizony előfordulhat, hogy kóbor állatok ürüléke kerül a homokba, ami a baba szájába kerülve hasmenéses, hányásos megbetegedésekhez is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy amennyire lehet, igyekezze elkerülni hogy a gyermeked a szájába vegye a homokozó tartalmát, vagy homokos kezét, ugyanis a gyerekek többek között így, valamint a homokkal borított játékok nyalogatásával fertőződnek meg leggyakrabban. Mindig legyen nálad fertőtlenítő törlőkendő, vagy azonnal felszívódó, folyékony fertőtlenítő szappan, amelyekkel hatékonyan védekezhetsz a kórokozók ellen. 

A játszótér, mint szülői színtér
Talán erre nem is gondoltál korábban, de kisbabád mellett neked is új élményeket, tapasztalatokat, sőt, akár életre szóló barátságokat is tartogathat a játszótér! Ha nincs testvér vagy korban hozzáillő barát, akkor itt fogod először közösségben látni gyermekedet. Az itt szerzett első tapasztalatok nagy segítséget jelenthetnek ahhoz, hogy megismerd kisbabádat, mint közösségi lényt.

Arról nem is beszélve, hogy végre olyan sorstársakkal kerülhetsz kapcsolatba, akik ugyanolyan élethelyzetben vannak, mint te, ugyanazokat a napi harcokat vívják, esetleg ugyanolyan belső, kimondatlan aggodalmakkal küzdenek. Az, hogy ezeket meg tudjátok beszélni egymással, praktikákat, tapasztalatokat tudtok cserélni, óriási könnyebbséget jelenthet minden anyuka és apuka számára. Ahogy pedig hangosan kimondjátok, megosztjátok egymással ezeket a dolgokat, sokszor rá is ébredtek közben, hogy nem is olyan nagy a baj. Így a nap végén te és a gyermeked is boldogan, elégedetten és új élményekkel feltöltődve térhettek majd haza a játszótérről.
 

Rate this article
5