Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
9-10_honapos_baba_fejlodese

A 9-10 hónapos baba fejlődése

A 9-10 hónapos babák kis felfedezők, akik egyre többet kommunikálnak. Készülj mondókákkal, énekekkel a mókázáshoz, és sok türelemmel a szeparációs szorongáshoz.

2021/01/20 17:00

A 9-10 hónapos babák már cseppet sem olyan gyámoltalanok, mint újszülöttként voltak. Kúszva, mászva vagy a bútorok mentén lépegetve bejárják a helyiségeket, a tárgyakat eldobálják, összeütögetik, megkóstolják. Gagyogva szótagokat ismételgetnek, egyre jobban bővül kommunikációs készségük, értik a nevüket, a nem-et, a kérem-et, mutogatnak és kifejezik akaratukat. Jellemző erre az időszakra a szeparációs szorongás – hogy mi is ez, és mit kell róla tudni, arról lejjebb olvashatsz bővebben.

9-10 hónapos baba fejlődése

 

A csecsemő növekedése

Olyannyira igaz, hogy minden gyermek más ütemben növekszik, hogy ekkorra már pár kilós és több centiméteres különbségek is lehetnek még a teljesen egészséges fejlődésű gyermekek között is. A kicsidet éppen ezért semmiképp sem érdemes más babákhoz hasonlítgatnod, a fontos inkább az, hogy figyeld babád saját növekedési görbéjét és ez alapján értékeld a változásokat, illetve hogy amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a gyermeked súlyát és magasságát, nincs okod az aggodalomra. A fogzás, a mozgásfejlődés és a felfokozott gyermeki kíváncsiság miatt, amely sokszor meggátolja a babát, hogy az evésre figyeljen, ebben a korban tolerálható a visszafogott gyarapodás. A tizedik hónapra egyes babáknál a felső két metszőfog is előbújhat.


A baba mozgásfejlődése

A babád már jó eséllyel mindenfelé önerőből is közlekedik, akár kúszva, akár mászva, akár bútorok mentén lépegetve, és nincs tőle semmi biztonságban. Már csak azért sem, mert imád mindent a földre dobálni, lerángatni és ide-oda rámolni, hiszen immár képes a dolgokat elengedni és egyik kezéből a másikba áttenni. A baba saját biztonsága érdekében, tanítsd meg őt tolatva lejönni az ágyról és egyéb bútorokról, igyekezz mindent bababiztossá tenni. Ne hagyd soha felügyelet nélkül a játszószőnyegen vagy egyéb olyan helyen, ahonnan elmászhat – ha mosdóba kell menned, vagy csengetnek, és néhány pillanatra elkerülhetetlenül magára kell hagynod – tedd rácsos ágyba, járókába, vagy egyéb olyan helyre, ahol biztonságban mozoghat, és mihamarabb térj vissza hozzá.
További fejlemény, hogy a 10. hónap végére a legtöbb baba stabilan ül hosszabb ideig is, így feljebb ültetheted a babakocsiban és az autós hordozóban, hogy jobban kilásson, és etetőszékben az asztalhoz ülve együtt ehet a családdal. További jó hír, hogy már segít az öltözködésnél végtagjait a ruhákba dugni (ha van hozzá kedve), és ügyesen, majdnem egyedül iszik pohárból.


A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Jellemző erre az időszakra, hogy az addig nyugodtan eljátszó gyereknek újra állandó szüksége lesz az anyukájára, ez a szeparációs szorongás időszaka. Ez nem jelenti azt, hogy bármit is elrontottál volna, vagy valami baja lenne a kisbabádnak. Lehetőség szerint add meg gyermekednek azt a közelséget és cirógatást, amire mostanában szüksége van tőled.

A baba immár kis tudós, aki keménylapos könyveket "nyálaz át", szájába véve vegyi elemzés alá bocsátja a távirányítót, és teszteli a dolgok szakítószilárdságát, beleértve néha az idegeidet is. Ugyanakkor egyre többet kommunikál, felismeri a nevét, egy-egy kedvenc dolgát sajátos gesztussal vagy hangadással illeti, tud pápázni, kezével több mindent jelezni, és mind inkább megérti a nem-et és a kérem-et. Az ekkorkák már nagyon szeretik az ismétlődő mozgásos játékokat, ezért próbálkozhatsz mondókás dögönyözőkkel (pl.: Hóc, hóc katona, Jár a toronyóra, Meggyúrjuk a mákos tésztát). Ajánlott lassacskán az egyszerű, rövid esti meséket is bevezetni a napi rutinba, mert a baba már képes odafigyelni rájuk. A 9-10 hónapos csecsemő érdeklődve figyeli a többi kisbabát, ezért ha van a közelben babaklub, eljárhattok oda is a móka kedvéért.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!