MyFeed Personalized Content
9-11 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Elsősegély kiránduláson 6-12 hónapos babáknak

Kirándulni jó! Összeszedtük, mit kell tudnod és magaddal vinned, hogy biztonságos és nyugodt is legyen a babás kiruccanásotok.

Okt. 3, 2020

Elsősegély kirándulás alkalmával

 

Csípések

Általánosságban elmondható, hogy az enyhébb reakció érdekében minél gyorsabban el kell látni a csípéseket, és megelőzni, hogy a kicsi vakarja a helyet. A csípések azért viszketnek, mert a szervezet viszkető érzést okozó hisztamint termel a szöveteket helyileg irritáló anyagok semlegesítésére. Azért is tanácsos minél hamarabb kezelni a csípéseket, mert a hisztamintermelő reakciót csak fokozza a vakarózás és a piszkálástól ki is sebesedhet vagy akár elfertőződhet a csípés. Minden csípésre enyhülést jelenthet a helyi hűtés, valamint a babáknak készített receptre kapható belsőleges antihisztaminos cseppek. Ez utóbbi ugyan nem hat azonnal, de csökkenthető vele a reakció hevessége. Az antihisztamin külsőleges hatásossága vitatott.

Méh és darázs

Az egyik legfájdalmasabb rovarcsípéseket a méhek és a darazsak okozzák, egyben ezek a csípések érzékenység esetén közvetlen életveszélyt is jelenthetnek gyermekedre. A méh beszakadt fullánkját minél hamarabb távolítsd el oldalról kipiszkálva, hogy annak összenyomásával ne juttass több méreganyagot a szervezetbe. A méhméreg savas kémhatású, ezért lúgos lemosással részben semlegesíthető, ilyen anyagok a szappan vagy a szódabikarbóna. A darázs fullánkja nem marad a sebben, és mérgének kémhatása lúgos, ezért az irritáció savas lemosással enyhíthető (ecettel, citromlével vagy kiránduláson bármilyen kéznél lévő gyümölcslével), de ez nem jelent akkora különbséget, hogy emiatt mindenhová ecetet hordj magaddal.

Ugyan a népesség csupán egy százaléka érzékeny a méh- és darázscsípésre, ha gyermekedet még nem csípte meg ilyen rovar, vagy a szűk családban előfordul érzékenység, nagyon figyelj oda a kicsi reakciójára, különösen, ha a fején vagy a nyakán érte a csípés. Nehézlégzés, ájulás, a légutak vagy a nyelv duzzanata esetén nem túlzás mentőt hívni. Ha tudomásod van a babád érzékenységéről, konzultálj gyermekorvosotokkal az azonnal beadható adrenalininjekció lehetőségéről, amit mindenhová magaddal vihetsz.

Kullancs

Közvetlen beavatkozást igényel a kullancscsípés is, mert minél hamarabb távolítod el a vérszívót, annál kisebb az esélye, hogy gyermeked kullancs által terjesztett betegséggel fertőződik. Kiszedés közben ne nyomd meg az állat testét, mert azzal növeled a fertőzés veszélyét, és ne kend be a kullancsot semmilyen anyaggal, mert attól az fulladozás közben fertőzött vért juttathat a véráramba. Szakszerű és egyszerű megoldás, ha a fej köré hurkolt cérnával vagy kullancseltávolító hurokkal veszed ki az élősködőt. A kiszedett kullancsot lehetőség szerint őrizd meg, vagy kiszedés előtt próbálj meg róla jól kivehető fényképet készíteni, mert a fajta beazonosítása segítheti a diagnosztikát. Ha a fej beszakad a bőrbe, hagyd magától kilökődni, a piszkálástól ugyanis begyulladhat a csípés helye, és ok nélkül vetheti fel a Lyme-kór gyanúját. Eltávolítás után felesleges azonnal orvoshoz rohanni, az esetleges Lyme-kór ugyanis csak hetek múlva mutatható ki, az agyvelőgyulladás ellen beadatott utólagos védőoltás pedig hatástalan. Próbálj meg ezek miatt egyelőre nem aggódni, és csak otthon felkeresni a házi gyermekorvost a további teendőkért.

Egyéb rovarok és növények

A szúnyog-, hangya- és pókcsípések, valamint a csalánlevél által okozott kiütések szintén roppant kellemetlenek a babánknak, de nem jelentenek közvetlen vészhelyzetet számára. Itt is hasznos lehet a hűtés, és az, ha takarással vagy másképp megelőzzük a vakarást. Erős reakció vagy sok csípés esetén érdemes ilyenkor is antihisztamint beadni.

Sajnos hazánkban is előfordul már a komoly égési sérüléseket okozó kaukázusi medvetalp. A növény által érintett bőrt azonnal mosd le szappanos vízzel, és kösd be vagy takard le a felületet, ugyanis az igazán durva bőrreakciót a növény mérge és az UV-sugárzás együttes hatása okozza. Mindezek után mihamarabb fordulj orvoshoz.

Horzsolás és sérülések

Ha a baba bőre megsérül, mosd le a sebet tiszta vízzel, és az esetleges szálkát vagy egyéb idegen anyagot távolítsd el a sebből steril csipesszel vagy gézlappal. Használhatsz jódmentes fertőtlenítő sprayt a sérülésekre, majd mélységtől, vérzéstől és elhelyezkedéstől függően lásd el a sebet. Egy felületi horzsolást, amennyiben szennyeződéstől és vakarástól védett helyen van, nem szükséges semmivel bekötni, mert a szabad levegőn hamarabb begyógyul. A baba által elérhető sérülésekre legalább ébrenlét alatt érdemes ragtapaszt vagy steril gézkötést tenni. A mélyebb, vérző sebeket az elsősegély részeként kösd be, majd keress orvosi segítséget a további ellátásra. A bőrsérülés nélküli zúzódásokat hűtéssel kezelheted. Szerencsére az egy év alattiaknál az ilyen sérülések egyike sem gyakori.

Ilyen a jó elsősegélykészlet
​​​​​​
A praktikus elsősegélykészlet nem foglal sok helyet, de mindent tartalmaz, ami feltétlenül szükséges a bajban. Jó választás egy kemény, hermetikusan záródó könnyű műanyag dobozban tárolni a készletet, amelybe a következőket javasoljuk tenni:

    •    ragtapasz és kötszer
    •    fertőtlenítő spray
    •    steril csipesz
    •    kullancseltávolító hurok
    •    szappan
    •    belsőleges antihisztaminos cseppek babáknak
    •    fájdalomcsillapító

A fentieken kívül mindig legyen nálad egy palack tiszta víz és nagy segítség lehet néhány behűtött jégzselés tasak a sérülésekre, amely kirándulás közben az ételeket-italokat is hidegen tarthatja. A jégzselés tasakot textilbe csavarva helyezd a bőrre, nehogy fagyási sérülést okozzon.

Rate this article
0