Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
baba-jaras-fejlodes

A járásfejlődés állomásai

A járás képességének fejlődése, mint oly sok minden, gyermekenként eltérő mértékben zajlik, akár hónapos eltérések is lehetnek gyermekenként abban, hogy-mikorra érnek el egy-egy mérföldkövet. Cikkünkben végigvesszük azt az utat, amit kisbabád bejár (átvitt és szó szerinti értelemben is), míg magabiztos tipegő válik belőle.

2019/05/20 16:39

A mozgásfejlődés az egyik legkönnyebben nyomon követhető változás kisbabád első 18 hónapja alatt. A folyamatos gyakorlással a kezdetektől fogva edzi kis izmait, hogy minél ügyesebben, immár két lábon egyensúlyozva vághasson neki az ismeretlennek.

A mozgásfejlődés folyamata a következő 7 pontban foglalható össze:


Általános fejlődési ütemben haladó gyermekeket alapul véve tüntettük fel a hónapokat. Természetesen előfordulhat, hogy korábban vagy később ér el egy teljesen egészséges baba bizonyos lépcsőfokokat, viszont az megállapítható, hogy ezek az állomások (a gyermek korától függetlenül) egymás után, egymásra épülve következnek.


1.    8-10 hónapos kora körül gyermeked feláll. Ezt a mutatványt először általában a kiságy rácsaiba (vagy bármilyen bútorba) kapaszkodva adja elő. Ilyenkor már eléggé megerősödtek a karjai a sok kúszás-mászás gyakorlásától, ezért tudja felhúzni magát olyan ügyesen. Kicsit élvezkedik kiegyenesedve, esetleg rugózik párat, majd – jobb esetben – visszahuppan a fenekére, de az is előfordulhat, hogy eldől, mint egy zsák krumpli. Légy résen! Biztonsági védőhálók, puha rácsvédő, párnák, szőnyeg mindig legyen a közelben.
2.    Három-négy héttel az első felállást (és sok borulást) követően, kb. 9-11 hónapos korában megtanulja, hogy kell állásból leülni. Ilyenkor fel tudsz lélegezni egy kicsit, hiszen egy fokkal biztonságosabbá vált a helyzet! Segíthetsz neki begyakorolni ezt a mozdulatsort úgy, hogy állás közben megmutatod, érezteted vele azt, hogyha egy kicsit behajlítja a lábát, akkor biztonságosabb lehet a földetérés is.
3.    Hat-nyolc héttel azután, hogy felállt, kb. 10-12 hónapos kora között már oldalazva jár a bútorok mentén kapaszkodva. Így tanulja meg, hogyan kell biztonságosan áthelyezni a testsúlyát egyik lábáról a másikra, míg a másikkal oldalra lépeget. Ha eddig még nem tetted volna meg, akkor most jött el az ideje, hogy minden nagyobb bútort a falhoz rögzíts, a sarkokat sarokvédővel lásd el és a fiókokat, szekrényeket is bababiztossá varázsold!
4.    11-13 hónapos kora között a következő előrelépés, az előre lépés. Megtanul úgy kapaszkodva járni, hogy közben már nem oldalra, hanem előrefelé lépeget.
5.    12-14 hónapos korban rájön arra, hogy milyen jó móka, ha úgy jár, hogy valamit közben tol maga előtt. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy nincs szükség drága segédeszközökre, amik úgy hirdetik magukat, mint járást elősegítő, a folyamatot felgyorsító szerkezetek. A bébikomp például minden fórum, minden szakember szerint kifejezetten káros, ezért kerüld a használatát! A tologatós játékok, játékasztalok azonban nem ártalmasak - igaz, csodát sem várhatunk tőlük -, ha kedveli ezeket gyermeked, nyugodtan használjátok, hiszen jó elfoglaltságot biztosíthat számára.
6.    Közvetlenül a járás előtti szakasz, mikor 12-15 hónapos korában megtanul magától, segítség nélkül felállni, és egy helyben állni elborulás nélkül.
7.    13-16 hónaposan aztán egyszercsak magától megteszi az első lépéseit, ami általában az egyik kapaszkodótól a másikig tart. Utána hetekig ezt tökéletesíti, míg a végén összeköti az egyedül állást az egyedül járással.


A sok gyakorlás, lépegetés, kapaszkodás teszi lehetővé, hogy kialakuljon az egyensúlyérzéke, hogy megszokja a különféle terepeket, padlókat, ehhez pedig – nincs mese – sok önálló gyakorlásra van szüksége.


Egy-két hasznos tipp gyermeked motiválásához:
•    Biztasd, énekelj, verselj sokat, tapsold meg, ha új dolgot tanult, hadd legyen büszke magára! Ezáltal erősíted benne a siker élményét is.
•    Segíts neki felfedezni a világot, engedd, hadd próbálkozzon lépcsőzni, veszélyesnek tűnő terepet, domboldalt, egyenletlen felületeket (avart, kavicsokat, füvet) bebarangolni. Természetesen  védőangyalként ilyenkor mindig légy a nyomában, óvd a balesetektől, ne hagyd felügyelet nélkül!
•    Fontos a megfelelő lábbeli! Egy jó cipellő egyik legfontosabb ismérve a lábat, bokát megtartó tulajdonsága, amely elengedhetetlen járni tanuló csemetéd számára.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Hasznos

Nálunk még nem aktuális, de hasznos volt elolvasni a cikket. :)

avatar

Próbálkozunk

Nálunk is pont aktuális, próbálkozik a kisfiam a felállással. :) Hasznos tanácsok.

avatar

Aktuális

Ezt most pont aktuális lesz nálunk, szuper tanácsok :)

avatar

Jo

Jo

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!