MyFeed Personalized Content
9-11 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Tippek a gyerekbiztos otthon megteremtéséhez

Amint kisbabád beletanul a helyváltoztatás fortélyaiba, onnantól az addig biztonságosnak hitt élettér egy csapásra „babacsapdákkal” teli helynek tűnhet minden szülő számára. Azonban egy kis variálással és néhány egyszerű óvintézkedéssel könnyedén bababiztossá varázsolhatod otthonotok minden helyiségét!

Júl. 31, 2023

Gyerekbiztos otthon - Hogyan teremts bababarát otthont?

 

Az idő azonban nagyon furcsán telik, ha egy kisbaba van a házban. Egyetlen nap is végtelennek tűnhet, aztán hirtelen elszaladt fél év és sürgetően aktuálissá válik a sok biztonsági óvintézkedés a kúszó-mászó, totyogó, járni tanuló és szaladgáló csemetéd védelme érdekében.


Az alábbi pontokban összegyűjtöttük a legfontosabb és leghasznosabb tippeket, intézkedéseket és ötleteket a kezdetektől (kisbabád fél éves korától) egészen nagyfiú vagy nagylány koráig (5-6 év) bezárólag. Ezek betartásával biztonságos és nyugodt otthoni környezetet teremthetsz kíváncsi gyermeked számára.

 1. Szánj kellő időt az otthonotok feltérképezésére. Válassz ki egy nyugodt napszakot (amikor kisbabád épp szunyókál vagy apával elmentek a játszótérre), ülj le a lakás minden egyes helyiségében a földre és nézz körül. Lesznek olyan dolgok, tárgyak, amikről egyértelműen meg tudod állapítani, hogy nincsenek jó helyen, törékenyek, élesek,gyermeked magára ránthatja vagy felboríthatja őket. Első körben ezeket rögtön el is tudod pakolni.
 2. A kisbaba számára elérhető magasságban lévő konnektorokat biztonsági vakdugóval semlegesítsd. 
 3. A könnyen elérhető fiókokra és szekrényekre szerelj fel gyerekzárat! Tipp: egy-egy fiókot érdemes nyitva "felejteni" (általad előre kiválasztott, veszélytelen holmikkal megpakolva), hogy gyermeked kedvére kutakodhasson, pakolásszon benne. Nagyon fogja élvezni!
 4. A házban található ajtókra becsapódás-gátló felszerelése javasolt, hogy véletlenül se szoruljon be az ujjacskája egy csapkodós játék közepette. Tipp: a beltéri ajtókból vedd ki a kulcsokat, nehogy gyermeked magára zárja az ajtót, vagy esetleg téged zárjon be valahova!
 5. A bejárati ajtót (ha eddig nem tetted volna) zárd kulcsra éjszakára, ugyanis a gyerekek előszeretettel kóborolnak éjnek évadján, amíg az egész család mit sem sejtve alszik.
 6. Minden éles sarokra (asztalok, szekrények) tégy sarokvédőt!
 7. A kevésbé masszív bútorokat, szekrényeket, komódokat falhoz rögzítéssel tedd biztonságossá, ezzel megelőzheted, hogy a járás gyakorlása vagy a fiókok húzogatása közben gyermeked véletlenül magára rántsa őket.
 8. Soha ne tegyél az ablak alá olyan bútort (asztalt, széket, kis komódot), amelyre felkapaszkodva gyermeked esetleg elérné az ablaknyitót! Ha nagyon leleményes és esetleg ő maga tolna oda valamit, amire fölkapaszkodhat, úgy az a legbiztosabb, ha ablakzárat vagy ablakrácsot is felszereltettek. Nyitott ablaknál sose hagyd egyedül gyermeked!
 9. A szobanövényeket is tedd kisbabád számára elérhetetlen magasságba, mert amellett, hogy úgyis felborítaná és megkóstolgatná a földjüket, a levelek sok esetben szúrósak és/vagy mérgezőek is lehetnek!
 10. A lakásban lévő kábeleket próbáld meg a lehető legjobban elrejteni a kíváncsi babaszemek elől szekrény, ágy vagy fotel mögé!
 11. Csúszós szőnyegeiteket egy időre göngyölítsd fel vagy tegyél alájuk csúszásgátlót!
 12. Mindennapi tevékenységeid (pl. vasalás, teregetés) során is légy résen, kisbabád könnyen magára ránthatja a ruhaszárítót (főleg a rajta lévő száradó ruhákat könnyű elérnie) vagy a vasalóállványt is. Ha lehet, teregess és vasalj olyan helyen, ahova babád nem tud utánad menni.
 13. Lehetsz bármennyire is körültekintő, mindig előfordulhat egy tévelygő gomb, ékszer vagy aprópénz a földön, amit gyermeked fix, hogy meg fog találni és a szájába veszi majd. A legjobb megoldás: Porszívózz, porszívózz és porszívózz!
 14. Ha a házban van emelet, kis gyerekrácsot (kaput) mindenképp érdemes a lépcső elé szerelni (lentre és fentre is), hogy kisbabád a lépcsőzés gyakorlását csak felügyelet mellett gyakorolhassa!

 

Speciális körülmények: a konyha és a fürdő


A fürdőszoba általában az esti fürdetéskor válik főszereplővé. A felhőtlen és balesetmentes fürdőzés érdekében tegyél csúszásgátlót a kádba és kilépőt a kád elé. Ha nagyon forró lenne a csap, egy törölközővel csavard körbe, hogy nehogy megégesse magát csemetéd. 
A takarítószereknek, vegyszereknek, kozmetikai szereknek a legtöbb háztartásban a fürdőszoba ad otthont. Fokozottan ügyelj rá, hogy rendesen elzárj mindent gyermeked elől! Ez vonatkozik a gyógyszerekre is. Tipp: A nagyszülők figyelmét is hívd fel a gyógyszerek biztonságos tárolásának fontosságára!
A WC fedelét is rögzítsd, hogy csemetéd ne tudjon belenyúlni (ne adj isten beleinni!)


Kisbabád számára a konyha az egyik legizgalmasabb (és legveszélyesebb) helyiség a sok fortyogó, zakatoló, fröccsenő, zúgó, vagdosó, berregő zajával. A legjobb megoldás az lenne, ha a sütést-főzést gyermeked alvás idejére időzítenéd, de persze ezt közel sem mindig ilyen egyszerű megoldani. Az eddig elmondottakon túl (fiók- és szekrényzárak, vegyszerek, tisztítószerek, alkoholos és egyéb üvegekelzárása) fontos lehet, hogyha a hűtőd/mélyhűtőd elérhető magasságban van, úgy arra is szerelj fel megfelelő gyerekzárat.
Amíg nem történik meg, talán nem is gondolnál rá, ezért szólunk előre, hogy egy időre felejtsd el az asztalterítőt is, mert kisbabád tökéletes kapaszkodót lát benne és könnyen magára húzhatja az egészet asztaldíszestül!
A tűzhely, mosogatógép, egyéb háztartási gépek gombjainak csavargatása ellen jó megoldás a védőkupak vagy elfordításgátló felszerelése. Az éles vágóeszközöket, szerszámokat, elektromos készülékeket tedd elérhetetlenné! Ne feledkezz meg a szemeteskuka megfelelő elzárásáról sem, hacsak nem akarod a délutánod egy kis kukalakó letisztogatásával tölteni.


Természetesen minden gondos óvintézkedés betartása dacára is előfordulhat, hogy akad valami veszélyforrás, amire nem gondoltál. A balesetek megelőzésének legjobb és leghatásosabb módja mindig az örökös odafigyelés lesz. Amíg gyermeked veszélyérzete nem alakul ki és nem tanulja meg, hogy mi az, ami veszélyt jelenthet számára, addig mindig ébernek kell lenned, soha nem hagyhatod csemetéd felügyelet nélkül.


Reméljük ötleteinkkel hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy gyermeked biztonságos környezetben, „felfedezőbarát” otthonban ismerkedhessen a nagyvilággal!

Rate this article
5