Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Aminek ki kell jönnie: büfiztetés technika

Aminek ki kell jönnie: büfiztetés technika

A helyes baba büfiztetés nem bonyolult dolog, de a babának nagyon fontos. A lenyelt levegő hasfájást okozhat, de van néhány hasznos tippünk ennek elkerülésére is!

2020/08/30 14:42

Bár a babák néha a legváratlanabb helyeken és időpontokban állnak elő egy-egy jól sikerült büfivel, egy pillanatig se érezd emiatt kellemetlenül magad: ahogy mondani szokták, aminek ki kell jönnie... De mégis miért olyan fontos a büfiztetés?

Baba büfiztetés hasfájás ellen

 

A felnőttekkel ellentétben, a babák esetében nemcsak hogy nem ciki a büfizés, hanem nagyon hasznos is. Szoptatás vagy cumisüvegből történő etetés közben a babád sok levegőt nyel, ami komoly hasfájást okozhat neki. Ezért mindenképpen szükséges a büfiztetés, hogy a gyomrából kikerüljön a felesleges levegő – etetés végén, vagy ha látványosan sok levegőt nyel a baba, akár közben is.

Lehet, hogy eleinte lesznek kétségeid – nem rossz-e ez a babának, vagy hogy egyáltalán jól csinálod-e… hidd el, hogy a büfiztetés helyes technikája egy perc alatt megtanulható, és egészen biztosan nem fáj a babádnak, sőt – kimondottan jót teszel ezzel neki, hiszen a kínzó hasfájást előzöd meg vele.

 

Tippek és trükkök

Első alkalommal senki sem szakértője a témának, de egy-két próbálkozás, és belejössz a büfiztetés trükkjeibe! Kezdd azzal, hogy egy textilpelenkát terítesz a válladra, hogy a büfi esetleges kísérő tartalma ne a ruhádon landoljon. Az egyik kezeddel támaszd meg a babád popsiját úgy, hogy a mellkasa a válladdal legyen egy vonalban, és a másik kezeddel egyenletesen, nagyon finoman ütögesd vagy simogasd a hátát. Van, amikor a büfi szinte azonnal kijön, máskor akár tíz percbe is telhet – legyél türelmes, érdemes várni.

De hogy ne maradjanak homályos pontok, a kismamák hozzánk intézett kérdései alapján összeállítottuk a következő tanácsadót – remélhetőleg neked is jól jön majd.

 • Nem jön ki a büfi?

Körkörös mozdulatokkal simogasd a babád hasát és hátát, vagy fektesd pocival lefelé a karodra. Alkalmazhatod ezt a kipróbált, régi technikát is: ültesd a babádat a térdedre, amilyen egyenesen csak tudod. Tartsd az egyik kezeddel a fejét, a másik kezeddel pedig emeld fel a karjait, hogy megkönnyítsd a levegő kijutását.

 • Mindent elkövetek, de a babám nem akar büfizni…

Nem minden etetést követ büfi. Ha tíz perc után sincs eredmény és a babád nyugodtnak tűnik, bátran tedd le pihenni.

 • Elalszik a babád rögtön az etetés után?

Ne aggódj, ha őt nem zavarja a levegő, hagyd pihenni – alvás közben vagy ébredés után valószínűleg ki fog jönni a büfi.

 • Annyira soknak látom a büfi mennyiségét, nem lehet, hogy ez már inkább hányás?

Ahogy a felnőttek, a babák sem egyformák, ráadásul az is számít, mennyi levegő kerül a gyomorba: egyes babák egészen kis büfivel is meg tudnak szabadulni tőle, mások viszont kimondottan sok tejet buknak vissza a levegővel együtt – ne aggódj, ez is teljesen rendben van. A túl nagy mennyiségű étellel távozó büfinek az is oka lehet, hogy többet evett a babád, mint amennyit elbírt a gyomra, vagy erősebben mozgattad-ringattad a kelleténél. Arra is érdemes figyelni, ha evés előtt sokat sírt, akkor előbb nyugtasd meg, mielőtt etetni kezded, mert a hüppögéssel nagyon sok levegőt nyelhet.

Fontos! A visszabukott kisebb mennyiség (kb. 5 ml) rendben van, de ha a baba sugárban hány túrós állagú, kellemetlen szagú folyadékot, beszélj a gyerekorvossal, mert ez betegség jele is lehet. Akkor is érdemes megmutatni a babát neki, ha rendszeresen túl nagy mennyiségeket bukik vissza, és a súlygyarapodása nem megfelelő.

 • Hány büfinek kell kijönnie, mire biztosan eltávozik a levegő?

Nincs ideális vagy ajánlott szám, ez teljesen babafüggő: van, akinek egy is elég, más babáknak 5-6 büfi szükséges, míg az összes levegő el nem távozik.

 • Mennyi idős korukig kell büfizniük a kisbabáknak?

Körülbelül 4-6 hónapos korukig, azaz amíg az anyatej vagy a tápszer jelenti a fő táplálékot. A büfizés idővel kevésbé lesz fontos, ahogy érik az emésztőrendszere a babádnak, és amint elkezded elválasztani, a büfiztetés jelentősége is csökkenni fog.

 • A babám cumisüvegből eszik, így is meg kell büfiztetnem?

Természetesen, hiszen így is nyelhet levegőt. Néhány óvintézkedést megtehetsz: ellenőrizd, hogy a cumiból megfelelő sebességgel folyik-e a tej, és mindig döntsd meg az üveget, amikor enni adsz a babának. Vannak ferdített cumisüvegek is, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy csökkentsék a beáramló levegő mennyiségét.

 

Szilvi, a 6 hónapos Laura anyukája

„Éppen vendégségben voltunk, ebédeltünk, amikor Laura éhes lett. Megetettem a cumisüvegéből, minden rendben volt – és Laura egyszer csak egy hatalmasat büfizett. Csend lett az egész asztal körül, csak Laura kacarászott elégedetten. Egy perc múlva mindenki dőlt a nevetéstől… azóta is emlegetik.”

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

büfiztetés

első babánál nehéz volt rájönni a jó technikára

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!