MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Aminek ki kell jönnie: büfiztetés technika

5
5/5 1 Értékelések

A helyes baba büfiztetés nem bonyolult dolog, de a babának nagyon fontos. A lenyelt levegő hasfájást okozhat, de van néhány hasznos tippünk ennek elkerülésére is!

Aug. 30, 2020

Baba büfiztetés hasfájás ellen

 

A felnőttekkel ellentétben, a babák esetében nemcsak hogy nem ciki a büfizés, hanem nagyon hasznos is. Szoptatás vagy cumisüvegből történő etetés közben a babád sok levegőt nyel, ami komoly hasfájást okozhat neki. Ezért mindenképpen szükséges a büfiztetés, hogy a gyomrából kikerüljön a felesleges levegő – etetés végén, vagy ha látványosan sok levegőt nyel a baba, akár közben is.

Lehet, hogy eleinte lesznek kétségeid – nem rossz-e ez a babának, vagy hogy egyáltalán jól csinálod-e… hidd el, hogy a büfiztetés helyes technikája egy perc alatt megtanulható, és egészen biztosan nem fáj a babádnak, sőt – kimondottan jót teszel ezzel neki, hiszen a kínzó hasfájást előzöd meg vele.

 

Tippek és trükkök

Első alkalommal senki sem szakértője a témának, de egy-két próbálkozás, és belejössz a büfiztetés trükkjeibe! Kezdd azzal, hogy egy textilpelenkát terítesz a válladra, hogy a büfi esetleges kísérő tartalma ne a ruhádon landoljon. Az egyik kezeddel támaszd meg a babád popsiját úgy, hogy a mellkasa a válladdal legyen egy vonalban, és a másik kezeddel egyenletesen, nagyon finoman ütögesd vagy simogasd a hátát. Van, amikor a büfi szinte azonnal kijön, máskor akár tíz percbe is telhet – legyél türelmes, érdemes várni.

De hogy ne maradjanak homályos pontok, a kismamák hozzánk intézett kérdései alapján összeállítottuk a következő tanácsadót – remélhetőleg neked is jól jön majd.

 • Nem jön ki a büfi?

Körkörös mozdulatokkal simogasd a babád hasát és hátát, vagy fektesd pocival lefelé a karodra. Alkalmazhatod ezt a kipróbált, régi technikát is: ültesd a babádat a térdedre, amilyen egyenesen csak tudod. Tartsd az egyik kezeddel a fejét, a másik kezeddel pedig emeld fel a karjait, hogy megkönnyítsd a levegő kijutását.

 • Mindent elkövetek, de a babám nem akar büfizni…

Nem minden etetést követ büfi. Ha tíz perc után sincs eredmény és a babád nyugodtnak tűnik, bátran tedd le pihenni.

 • Elalszik a babád rögtön az etetés után?

Ne aggódj, ha őt nem zavarja a levegő, hagyd pihenni – alvás közben vagy ébredés után valószínűleg ki fog jönni a büfi.

 • Annyira soknak látom a büfi mennyiségét, nem lehet, hogy ez már inkább hányás?

Ahogy a felnőttek, a babák sem egyformák, ráadásul az is számít, mennyi levegő kerül a gyomorba: egyes babák egészen kis büfivel is meg tudnak szabadulni tőle, mások viszont kimondottan sok tejet buknak vissza a levegővel együtt – ne aggódj, ez is teljesen rendben van. A túl nagy mennyiségű étellel távozó büfinek az is oka lehet, hogy többet evett a babád, mint amennyit elbírt a gyomra, vagy erősebben mozgattad-ringattad a kelleténél. Arra is érdemes figyelni, ha evés előtt sokat sírt, akkor előbb nyugtasd meg, mielőtt etetni kezded, mert a hüppögéssel nagyon sok levegőt nyelhet.

Fontos! A visszabukott kisebb mennyiség (kb. 5 ml) rendben van, de ha a baba sugárban hány túrós állagú, kellemetlen szagú folyadékot, beszélj a gyerekorvossal, mert ez betegség jele is lehet. Akkor is érdemes megmutatni a babát neki, ha rendszeresen túl nagy mennyiségeket bukik vissza, és a súlygyarapodása nem megfelelő.

 • Hány büfinek kell kijönnie, mire biztosan eltávozik a levegő?

Nincs ideális vagy ajánlott szám, ez teljesen babafüggő: van, akinek egy is elég, más babáknak 5-6 büfi szükséges, míg az összes levegő el nem távozik.

 • Mennyi idős korukig kell büfizniük a kisbabáknak?

Körülbelül 4-6 hónapos korukig, azaz amíg az anyatej vagy a tápszer jelenti a fő táplálékot. A büfizés idővel kevésbé lesz fontos, ahogy érik az emésztőrendszere a babádnak, és amint elkezded elválasztani, a büfiztetés jelentősége is csökkenni fog.

 • A babám cumisüvegből eszik, így is meg kell büfiztetnem?

Természetesen, hiszen így is nyelhet levegőt. Néhány óvintézkedést megtehetsz: ellenőrizd, hogy a cumiból megfelelő sebességgel folyik-e a tej, és mindig döntsd meg az üveget, amikor enni adsz a babának. Vannak ferdített cumisüvegek is, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy csökkentsék a beáramló levegő mennyiségét.

 

Szilvi, a 6 hónapos Laura anyukája

„Éppen vendégségben voltunk, ebédeltünk, amikor Laura éhes lett. Megetettem a cumisüvegéből, minden rendben volt – és Laura egyszer csak egy hatalmasat büfizett. Csend lett az egész asztal körül, csak Laura kacarászott elégedetten. Egy perc múlva mindenki dőlt a nevetéstől… azóta is emlegetik.”

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Csilla Jún. 19, 2019

első babánál nehéz volt rájönni a jó technikára

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat