MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Csecsemőbetegségek: 10 gyakori állapot - és hogyan segíthetünk

Kíváncsi vagy, hogyan lehet megelőzni a refluxot csecsemőknél, vagy mi a baba normál testhőmérséklete? Ismerd meg azoknak a gyakori bababetegségeknek a tüneteit, amelyekkel találkozhatsz, és tudd meg, hogy mit tehetsz a kicsi kellemetlenségeinek csökkentése érdekében.

Ápr. 3, 2023

 

  • Allergiák
  • Kólika és sírás
  • Székrekedés
  • Kiszáradás
  • Hasmenés
  • Ekcéma
  • Láz
  • Laktózintolerancia
  • Reflux
  • Kihívások az alvás során

 

Allergiák

Az allergia azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere túlzott mértékben reagál egy olyan, egyébként ártalmatlan anyagra, mint pl. a pollenek, vagy az olyan élelmiszerekre, élelmiszer összetevőkre, mint a diófélék, a tehéntej, a tojás vagy a búza. Ezeket az anyagokat fenyegetésnek tekinti a szervezet, és antitesteket termel ellenük. Az eredmény allergiás reakció, amelynek tünetei, többek között lehet:

 

• Tüsszögés, ziháló légzés és köhögés

• Orrfolyás vagy orrdugulás

• Vörös, viszkető és könnyező szem

• Vörös és viszkető kiütés

• Hasi fájdalom, hányás és hasmenés

• Az asztma vagy ekcéma súlyosbodása

• Súlyos esetekben légzési nehézség vagy anafilaxia

 

Ha a családban előfordult már allergia, megnő az esélye annak, hogy a babánál is allergia alakul ki. És bár igaz, hogy a csecsemők hajlamosak „kinőni” a csecsemőkori allergiáik egy részét, sokuknál egy életen át megmarad. Tanulmányok azt mutatják, hogy az egyik legjobb dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy megelőzd a baba allergiájának kialakulását, a szoptatás. Próbáld meg addig folytatni a szoptatást, ameddig csak lehet, különösen, ha a családban előfordult már allergia. Az anyatej antitesteket is tartalmaz, amelyek támogatják a baba éretlen immunrendszerét az allergiás reakciók leküzdésében.

 

Egészséges babáknál, akiknél korábban nem diagnosztizáltak allergiát, a legújabb tanácsok a szilárd táplálékok bevezetésére vontakozóan úgy szólnak, hogy körülbelül hat hónapos koruktól, de legfeljebb négy hónapos koruktól kis mennyiségben adjunk nekik olyan ételeket, mint a tojás, a búza, a hal és a földimogyoró, fejlődésüknek megfelelő állagban. Ez csökkentheti az allergia kialakulásának kockázatát. A lehetséges allergéneket kínáld egyenként, és várj néhány napot, mielőtt másikat próbálnál ki. Ez segít azonosítani, ha egy bizonyos élelmiszer reakciót vált-e ki. Ha csecsemődnek ekcémája van, vagy ételallergia jeleit mutatja, kérj tanácsot egészségügyi szakembertől!

 

 
 

 

Kólika és sírás

A kólika gyakran használt kifejezés azoknál a kisbabáknál – általában a három hónaposnál fiatalabbaknál–, akik sokat sírnak. Nincs pontos meghatározás annak tekintetében, hogy mi okozza a kólikát a csecsemőknél, de úgy gondolják, hogy a sírás összefügg a feltorlódó gázokkal vagy más emésztési fájdalmakkal. Tápszerrel táplált és szoptatott csecsemőknél egyaránt előfordul. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy azok a csecsemők, akik Limosilactobacillus reuteri nevű probiotikum-kiegészítőt kaptak, rövidebb ideig sírtak, mint azok, akik nem szedtek probiotikumot. (Savino et al. Pediatrics 2007/119, 124-130.) Jó hír a szoptató anyák számára, hogy a Limosilactobacillu reuteri természetes módon megtalálható az anyatejben.

Ha a baba egészséges, de a hét három vagy több napján naponta 3 óránál többet sír, akkor lehet, hogy kólikája van. A segítségnyújtás módjai a következők:

 

• Igény szerinti etetés – etesd, amikor a babán az éhség jelei mutatkoznak, és hagyd abba, amikor a baba azt jelzi, hogy jóllakott

• Böfiztetés a szoptatás alatt és minden etetés után, függetlenül attól, hogy a babát szoptatod, vagy tápszerrel táplálod.

• A baba függőleges helyzetben tartása etetés után 15 percig

• A meleg fürdő és a nyugtató masszázsok a babát ellazítják, relaxálják   

 

A kólika kihívást jelenthet, de a legtöbb baba „kinövi”. Ha úgy gondolod, hogy a baba további tüneteket mutat (például olyanokat, amelyek laktóz intoleranciára utalnak), vagy aggódsz a kólikás tünetek miatt, fordulj orvosodhoz, védőnődhöz!

 

Székrekedés

Székrekedés sok dolog miatt alakulhat ki. Előfordulhat akkor, ha a kicsi kiszáradt, vagy éppen a szilárd táplálékok az étrendbe való bevezetése során. Lehet a tápszerre adott reakció vagy egy mögöttes betegség jele is, valamint olyan magatartás következménye, mint például a széklet visszatartása. Ne feledd hogy minden baba más! Általánosságban elmondható, hogy az anyatej összetétele miatt a szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek székrekedésben. A tápszerrel táplált babák általában ritkábban ürítenek székletet, mint a szoptatott csecsemők, így ha néhány napig nincs szennyes pelenka, még nem kell aggódnod. A székrekedésre utaló jelek a következők:

 

• Száraz vagy kemény széklet

• Ritkán előforduló szennyes pelenka

• Erős szagú szelek

• Étvágytalanság

• Letargia és rosszkedv

 

Fontos, hogy a baba elegendő folyadékot kapjon (lásd a kiszáradást), és hogy a tápszert megfelelően készítsd el. Ha székrekedése van, vagy ha úgy tűnik, hogy a baba a székletürítésekhez kapcsolódóan fájdalmat érez, fordulj orvosodhoz, védőnődhöz! Javasolhatják, hogy adj egy kevés forralt, visszahűtött vizet, adott esetben speciális tápszert vagy megfelelő székletlazítót a baba székrekedésének enyhítésére. A különféle élelmi rostok,  mint pl. a GOS (galaktooligoszacharidok) és FOS (fruktooligoszacharidok) a vastagbélben, vagy a vastagbélbe jutva térfogatnövelő illetve erjesztő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a székletet puhábbá és könnyebben ürithetőbbé teszik. Ez az oka annak, hogy bizonyos csecsemőtápszerekben megtalálhatók, és étrend-kiegészítőként is kaphatók. Az óramutató járásával megegyező irányú kézmozdulatokkal és a köldök alatti lassú lefelé irányított mozdulatokkal végzett hasmasszázs is megnyugtató hatású lehet.

 

A kisgyermekek székrekedésének elkerülése érdekében gondoskodj az elegendő folyadékbevitelről! Győződj meg róla, hogy a gyermek étrendje elegendő rostot, sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, és gyermeked megfelelő mértékű fizikai aktivitást folytasson!

 

Kiszáradás

A csecsemőket és a gyermekeket sokkal inkább fenyegeti a kiszáradás veszélye, mint a felnőtteket. Ha a kicsi kiszáradt, az azt jelenti, hogy a szervezete több folyadékot veszített, mint amennyit bevitt. A hasmenés, a hányás, a fokozott aktivitás és a meleg időjárás mind kiszáradást okozhat, ennek következtében székrekedés is felléphet. A kevesebb nedves pelenka és a sötét, erős szagú vizelet annak a jele, hogy a baba kiszáradt, ezért ne felejtsd el pótolni a folyadékot! Amíg el nem kezdenek szilárd ételeket enni, a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek nincs szükségük plusz folyadékra. A tápszerrel táplált csecsemőknek szükségük lehet plusz folyadékra (felforralt majd visszahűtött vízre), ha például meleg az idő.

 

Mindig kérj orvosi segítséget, ha aggódsz, vagy további tanácsra van szükséged, és különösen akkor, ha olyan jeleket észlelsz, mint például kevesebb könny sírás közben, beesett kutacs a csecsemők vagy kisgyermekek fején, beesett szemek, hideg és elszíneződött kezek és lábak, ráncos bőr, vagy mindössze napi 1-2 nedves pelenka.

 

Hasmenés

A baba hasmenését okozhatják vírusos “pocakkórokozó” baktériumok, paraziták, olyan állapotok, mint a coliákia, allergia és bizonyos élelmiszerösszetevőkkel szembeni intolerancia. Hasmenés akkor is előfordulhat, ha csecsemőd vagy kisgyermeked antibiotikumot szedett, amely egyaránt elpusztította a hasznos és a káros baktériumokat, ami egyensúlyzavart okoz a bélrendszerében. Idősebb csecsemőknél további nem fertőző ok lehet a bélben nagyon gyorsan áthaladó étel, amelyet gyakran „kisgyermek hasmenésnek” neveznek. A hasmenés jelei a következők:

 

• Rendkívül folyós, vizes széklet

• Gyakori piszkos pelenka

• Láz

• Étvágytalanság

 

A gyakori kézmosás, a Te és gyermeked megfelelő higiéniája, valamint a pelenkák higiénikus kezelése segíthet megállítani a hasmenés terjedését. Adj sok folyadékot a babának, ha hasmenése van! Kerülni kell a cukros vagy mesterséges édesítőszert tartalmazó italok adását. Ha úgy gondolod, hogy a baba hasmenését laktózintolerancia vagy tejallergia okozhatja (lásd: Allergia), konzultálj egészségügyi szakemberrel!

 

A hasmenés pelenkakiütést okozhat, ezért azonnal tedd tisztába a babát – egy meleg, nedves törlőkendő vagy vattakorong kíméletesebb, mint a törlőkendő –, és hagyd a bőrét néhány percet levegőzni, mielőtt új pelenkát teszel fel. Ha aggódsz, vagy vért vagy nyálkát észlelsz a pelenkában, azonnal fordulj orvosodhoz!

 

Ekcéma

Az ekcéma – egy olyan állapot, amely a bőr viszketését, kipirosodását, kiszáradását és berepedezését okozza – gyakran a baba életének első évében alakul ki, és allergia is kiválthatja. A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál a csecsemőknél, akiket életük első hónapjában kizárólag anyatejjel táplálnak, kisebb az ekcéma kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik intakt tehéntejfehérjét tartalmazó tápszert kapnak. (Host A et al., Arch Dis Child. 1999; 81: 80-4.) A tápszerrel táplált ekcémás csecsemők esetében segíthet a részben vagy nagymértékben lebontott fehérjét tartalmazó tápszer adása, ami által csökkenthető az immunrendszer fokozott reakciójának esélye – az ekcéma a tehéntej allergia gyakori tünete.

 

Beszélj gyermekorvosoddal, védőnőddel, ha úgy gondolod, hogy babádnak ekcémája van! Orvosod, védőnőd tanácsot tud adni az enyhítést segítő kezelésekről és a kerülendő kiváltó tényezőkről.

 

Láz

 

A baba normál testhőmérséklete az életkortól, aktivitástól és a napszaktól függően változik. Általában a következő értékek tekinthetők normálisnak:

 

• 37,2 Celsius-fok vagy kevesebb, szájban történő mérés esetén

 

Bármely ennél magasabb érték azt jelenti, hogy gyermekednek hőemelkedése (38 °C-ig), vagy láza (38°C felett) van. A láz önmagában nem betegség – ez annak a jele, hogy a baba egy fertőzés ellen próbál küzdeni. Ezt vírus, például influenza vírus, vagy baktériumok is okozhatják. Székrekedés és hasmenés mellett is előfordulhat. A baba szoptatása a legjobb módja annak, hogy megvédd őt, és csökkentsd a lázzal is járó a fertőzések kockázatát. Ha a baba testhőmérséklete a normálisnál magasabb, kövesd gyermekorvosod, védőnődtanácsát a baba lázának csökkentésére vonatkozóan!

 

 

 

Laktózintolerancia

 

Az allergiától eltérően az ételintolerancia olyan reakció, amely nem érinti az immunrendszert. Ha a baba bélrendszerében alacsonyabb a „laktáz” – a tejben és tejtermékekben található természetes cukrot (laktózt) emésztő enzim – szintje, laktózintoleranciája lehet. És bár a valódi laktózintolerancia a csecsemőknél ritka, átmenetileg előfordulhat egy „pocakfertőzés” után, vagy ha a csecsemő koraszülött volt.

 

A tünetek közé tartozik a fokozott gázképződés, a hasmenés, a puffadás, az etetés közbeni ingerlékenység és a sok sírás. Ezek hasonlóak más csecsemőtáplálási problémákhoz, ezért konzultálj gyermekorvoddal, védőnőddel, ha aggódsz! Javasolhatnak laktáz enzim cseppeket, amelyeket anyatejhez vagy tápszerhez adhatók vagy laktózmentes tápszert, ha tápszerrel táplálod a babádat.

 

 

Reflux

 

A legtöbb babánál előfordul a bukás az etetéseket követően, különösen az első élethetekben és hónapokban. Ez a csecsemőkori reflux, és azért fordul elő, mert a baba emésztőrendszere még nem fejlődött ki teljesen, ami megnehezíti a tej visszatartását. Ez teljesen normális, és általában néhány hónap múlva megszűnik.

 

A csecsemőknél előforduló reflux megelőzése érdekében megteheted, hogy gyakrabban adsz kisebb adagokat, böfizteted a babát az etetés közepén és végén, valamint függőlegesen tartod az etetés után. Ügyelj arra is, hogy etetés után semmi ne nyomja a kicsi pocakját, ezért ne szíjazd be az autóülésbe vagy a hintaszékbe. A Limosilactobacillus reuteri probiotikumról is kimutatták, hogy csökkenti a bukások számát fiatal csecsemőknél. Kérj tanácsot orvosodtól, védőnődtől ezzel vagy bármely más reflux problémával kapcsolatban! Segíthet néhány egyszerű változtatás a baba etetési módjában, az anya étrendjében, ha szoptat, vagy a tápszerben – például a keményítővel dúsított tápszerre történő váltás.

 

 

Kihívások az alvás során

 

Az első néhány hónapban a baba gyakran felébred éjszaka, hogy táplálkozzon – a hasa ebben az életszakaszban nagyon kicsi, és nem tud sok ételt befogadni. Néhány hónap elteltével érdemes megpróbálni bevezetni egy alvási rutint. Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres lefekvés előtti rutinnal és következetes alvásütemezéssel rendelkező csecsemők nagyobb valószínűséggel sajátítanak el jó alvási szokásokat, amelyek aztán egészen gyermekkorukig megmaradnak. Lehet fürdés, fogmosás és mese – ez rajtad múlik, csak ügyelj arra, hogy minden este ugyanazt csináld! Ha az álmos, de még ébren lévő babát leteszed, az is segít neki megszokni, hogy magától elaludjon.

 

Ha a baba az első hónapok után többször is felébred éjszaka, annak az éhségen kívül számos más oka is lehet. Ahelyett, hogy azonnal megetetnéd, tedd fel magadnak a kérdést, hogy szüksége lehet-e a babának pelenkázásra, böfiztetésre, nem érzi-e magát kényelmetlenül, például a kólika miatt, vagy nincs-e túlságosan meleg vagy hideg. Ha a válasz mindegyikre nem, és azt is tudod, hogy a baba nem éhes, akkor fokozatosan megtaníthatod, hogy visszaaludjon. Ez segít csökkenteni az ébredések számát a jövőben.

 

Források

Costalos C, et al. Early Hum Dev 2008;84:45-49.

 

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/Fever-and- Your-Baby.aspx 

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries- emergencies/Pages/dehydration.aspx 

https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/ 

https://www.nhs.uk/conditions/dehydration/ 

https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/drinks-and-cups-children/ 

https://www.smababy.co.uk/newborn/baby-allergies/ 

https://www.smababy.co.uk/newborn/baby-feeding-problems/ 

https://www.smababy.co.uk/newborn/newborn-baby-poo/ 

https://www.smababy.co.uk/toddler/toddler-tummy-problems/ 

Vivatvakin B, et al. Asia Pac J Clin Nutr 2010;19:473-80 

Utolsó felülvizsgálat: 2020. április

 

Rate this article
0