MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Mi tekinthető székrekedésnek gyermekeknél, és hogyan kezelhető?

0
0 Értékelések

A székrekedés a székletürítés nehézségeként határozható meg. A székletürítés ritka, fájdalmas, kemény széklettel járhat, ami a gyermeknél a széklet visszatartására irányuló viselkedéssel társulhat.

Ápr. 3, 2023

Mi tekinthető szokványosnak a gyermekeknél?

A székletürítések normál száma és jellemzői gyermekenként és életük első évei folyamán nagyon eltérőek (1. táblázat). A szoptatott csecsemőknél ez az eltérés még nagyobb, mivel akár több napig sem ürítenek székletet, anélkül, hogy ez bármilyen aggodalomra adna okot.

 1. Táblázat – A székletürítés normál gyakorisága

Kor

Heti székletürítések száma

A székletürítések átlagos száma naponta

0–3 hónap

 

 

Anyatej

5-40

2,9

Tápszer

5-28

2

6–12 hónap

5-28

1,8

1-3 év

4-21

1,4

3 év felett

3-14

1

 

Forrás: Fontana, M., Bianchi, C., Cataldo, F., Conti Nibali, S., Cucchiara, S., Gobio Casali, L., Iacono, G., Sanfilippo, M., & Torre, G. (1989). Bowel frequency in healthy children. Acta paediatrica Scandinavica, 78(5), 682–684.

Milyen következményekkel jár a székrekedés gyermekeknél?

A székrekedés legsúlyosabb eseteiben ördögi kör alakul ki, melynek során a gyermek, mivel fájdalmat okoz az ürítés, önként visszatartja a székletét, amely így a végbélben és a vastagbélben marad.

A gyermek lábujjhegyen áll, előre-hátra ringatózik, összehúzza a fenekét és kimerevíti a lábát, szokatlan testhelyzeteket és mozdulatokat vesz fel, általában a sarokban vagy elbújva. Ezeknek a mozdulatoknak, amelyeket a szülők gyakran „kakitáncnak” neveznek, az a céljuk, hogy a gyermek megpróbálja visszatartani a székletet, és így elkerülje az ürítéssel járó fájdalmat. Minél hosszabb ideig tartja vissza a gyermek a székletet, az annál keményebbé és nagyobbá válik, és a gyermek annál nehezebben tud üríteni. Ezekben az esetekben előfordulhat a végbél érzékelési képességének elvesztése, ami a széklet akaratlan ürítéséhez vezet. Ha több napig nincs székletürítés, a gyermek ingerültté válhat, felpuffadhat a hasa, hasi fájdalomra panaszkodhat, és nem akar enni.

Súlyos a gyermekek székrekedése?

Bár nagy aggodalomra ad okot a szülők körében, a székrekedés az esetek túlnyomó többségében funkcionális, ami azt jelenti, hogy hátterében nem azonosítottak szervi betegséget. Ezekben az esetekben nincs szükség orvosi vizsgálatra. Azokban az esetekben azonban, amikor aggodalomra okot adó jelek, például fogyás, véres széklet vagy hányás mutatkoznak, amelyek valamilyen alapbetegségre utalhatnak, bizonyos vizsgálatok elvégzése indokolt lehet.

Milyen helyzetekben következik be székrekedés gyermekeknél?

Három olyan időszak van a gyerekek életében, amikor nagyobb a székrekedés valószínűsége: amikor elkezdődik a hozzátáplálás, a biliztetés és az iskolakezdés. Az is gyakori, hogy a székrekedés a széklet visszatartása miatt fordul elő olyan epizód vagy időszak után, amikor a belek mozgása valamilyen okból fájdalmat okozott.

Hogyan kezelik a székrekedést?

A gyermekek székrekedésének kezelése mindig a helyzet megbeszélésével és a szülők és a gyermekek számára néhány egyszerű viselkedési lépés megtanításával kezdődik. A gyermeket naponta egyszer vagy kétszer, étkezés után a WC-re kell ültetni, és a WC-n ülve a lábának alátámasztott pozícióban kell lenne, hogy lábával lefele tolhasson, így segítve a székelést. Hasznos lehet, a gyerek rendszeresen, ellenőrizhetően jár  a mosdóba; ez is módja annak, hogy motiváljuk őket, és könnyebben értékeljük a kezelés eredményeit.

Egyéb gyakran javasolt intézkedések a fokozott vízfogyasztás, a megnövelt élelmi rost fogyasztást és a testmozgás. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek értékelték a rostok használatát a székrekedés kezelésében. Egy GOS/FOS* rostok keverékét tartalmazó tápszert alkalmazó vizsgálat során a gyermekek széklete lágyabb, a szoptatott csecsemőkéhez hasonló volt5.

Ami az alkalmazott gyógyszereket illeti, ez esetenként változhat. A legtöbb krónikus székrekedésben szenvedő gyermeknél a kezdeti kezelési periódus orális vagy rektális gyógyszeres kezeléssel kezdődik annak érdekében, hogy a végbélben és a vastagbélben felgyülemlett kemény székletet elmozdítsák. Ezt követően fenntartó terápiára kerül sor, amelyet a gyermek egyéni reakcióihoz igazítanak. Lehetséges, hogy hónapokig vagy évekig folytatni kell a gyógyszer szedését.

A székrekedés gyermekeknél gyakori, és bár általában jóindulatú, jelentős hatással van a gyermek és családja életminőségére. A székrekedést jobb megelőzni vagy ha szükéges a kezelését időben elkezdeni, a súlyosabb vagy krónikus betegségek elkerülése érdekében. A különféle élelmi rostok,  mint pl. a GOS (galaktooligoszacharidok) és FOS (fruktooligoszacharidok) a vastagbélben, vagy a vastagbélbe jutva térfogatnövelő illetve erjesztő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a székletet puhábbá és könnyebben ürithetőbbé teszik.

Rute Neves 

Gyermekorvos. HDE Hospital Pediatrico D. Estefanea em Lisboa

Bibliográfia: 

*GOS/FOS – Galakto-oligoszacharidok: Frukto-oligoszacharidok

1. LeLeiko, N. S., Mayer-Brown, S., Cerezo, C., & Plante, W. (2020). Constipation. Pediatrics in review, 41(8), 379–392.

2. Constipation Guideline Committee of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (2006). Evaluation and treatment of constipation in infants and children: recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 43(3), e1–e13.

3. Fontana, M., Bianchi, C., Cataldo, F., Conti Nibali, S., Cucchiara, S., Gobio Casali, L., Iacono, G., Sanfilippo, M., & Torre, G. (1989). Bowel frequency in healthy children. Acta paediatrica Scandinavica, 78(5), 682–684.

4. Tabbers, M. M., DiLorenzo, C., Berger, M. Y., Faure, C., Langendam, M. W., Nurko, S., Staiano, A., Vandenplas, Y., Benninga, M. A., European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition, & North American Society for Pediatric Gastroenterology (2014). Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children: evidence-based recommendations from ESPGHAN and NASPGHAN. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 58(2), 258–274.

5. Ziegler, E., Vanderhoof, J. A., Petschow, B., Mitmesser, S. H., Stolz, S. I., Harris, C. L., & Berseth, C. L. (2007). Term infants fed formula supplemented with selected blends of prebiotics grow normally and have soft stools similar to those reported for breast-fed infants. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 44(3), 359–364.

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok