MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Mikor lehet szükség császármetszésre és hogy történik?

Bár a császármetszéstől sok kismama tart, célja minden esetben az édesanya vagy a baba egészségének megóvása. Létezik tervezett és sürgősségi császármetszés is.

Jún. 8, 2023

Császármetszés - mikor lehet szükség rá és hogyan történik?

 

Mikor indokolt a császármetszés?

Kérdésünkre Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász válaszolt: "Előfordul, hogy már a terhesség ideje alatt jelentkezik valamilyen olyan körülmény, amely miatt már előre tudhatja a kismama, hogy biztosan császármetszésre lesz szüksége. Ilyen az például, amikor a kismama medencéjében olyan elváltozás van, amely nem teszi lehetővé a hüvelyi szülést, ugyanis a gyermek nem tudna sérülés nélkül a világra jönni. Ilyen eset a téraránytalanság is, amikor a gyermek méretei túl nagyok, az édesanya medencéje viszont túl kicsi, így nem biztonságos a természetes szülés. Azonban a legtöbb esetben az a kérdés, hogy szükség van-e császármetszésre, a vajúdás alatt dől el. A döntést befolyásolja a gyermek fekvése (harántfekvés esetén enm engedhető a kismama vajúdásba, tervezett császármetszést kell végezni) de lényeges szempont az is, ha a vajúdás alatt a gyermek egészsége valami miatt veszélybe kerül. Ha például a méhlepény idő előtt leválik vagy a köldökzsinór valami miatt összenyomódik és nem jut elég oxigén a babához, elengedhetetlen az azonnali császármetszés. Előfordulhat az is, hogy az anya egészsége kerül veszélybe valami miatt, így szintén nem ajánlott a hüvelyi szülés (például: terhességi toxaemia). Fontos, hogy nem szabad kétségbe esni, ha az orvos bármilyen ok miatt császármetszést javasol, ugyanis ez minden esetben az édesanya és a születendő gyermek egészségét szolgálja." - hangsúlyozza a doktornő.

 

Hogy zajlik a császármetszés?

Amennyiben semmilyen komplikáció nem lép fel a beavatkozás során, a császármetszés nagyon gyorsan lezajlik. Mikor eldől, hogy a gyermek császármetszéssel fog megszületni, először katétert vezetnek fel a hólyag kiürítésére, majd fertőtlenítik a has felületét és infúziót kötnek be. "A műtét történhet altatásban vagy spinális érzéstelenítéssel - illetve ha valaki korábban, a vajúdás során már kapott epidurális érzéstelenítést, ami megfelelően működött, akkor lehetőség van az EDA mélyítésére, de ez ritka"  - teszi hozzá Dr. Vörös Anna. Csak abban az esetben dönt az orvos altatás mellett, ha valami miatt nincs lehetőség epirdurális spinális érzéstelenítésre, illetve akkor, ha életmentő, sürgősségi császármetszésről van szó. Ezt követően a műtéti felületet eltakarják, így a kismama semmit sem lát a beavatkozásból. A császármetszésnek nagyon sokféle technikája van, melyet minden esetben úgy csinál az orvos, ahogy az szerinte a kismamának és a gyermeknek a legjobb. Rendszerint egyetlen bemetszést ejtenek a has alsó részén, majd a méhtest megnyitását követően a magzatburok megrepesztése után kiemelik a babát. Amennyiben a folyamat érzéstelenítéssel zajlik, az édesanya már a köldökzsinór elvágása után kezében tarthatja a gyermekét. Az orvos ezt követően eltávolítja a méhlepényt és összevarrja a hasi részt. Az újdonsült anyuka a császármetszést követően oxytocin injekciót kap, mely a vérzés csillapítását és a méh összehúzását segíti elő.

 

Veszélyesebb a császármetszés a hüvelyi szülésnél?

"Erre a kérdésre körültekintően kell választ adnunk, mivel amennyiben valamiféle veszélyállapot miatt kellett operálni, pl.: toxaemia, az a műtétet követően is szoros odafigyelést igényel; avagy ha a baba szívhangja volt rossz, akkor műtét után is előfordulhat, hogy ez egészségügyi komplikációkat okoz a kisbabánál. Ugyanakkor a veszély súlyosbodásának elhárítása miatt egyértelműen kevésbé veszélyes a műtét, mintha hagytuk volna az adott veszélyállapot további fennállását, pl: rossz magzati szívhang esetén a baba elhalását" - magyarázza Dr. Vörös Anna - "Valamint nem szabad elfelejtenünk: a császármetszés egy műtét. Nagyműtét. Bármennyire is rutin beavatkozásnak számít, és 15-20 perc alatt el lehet végezni, ez egy nagy hasi műtét, annak minden szövődményével, ezek közül a leggyakrabban előforduló az utóvérzés, fertőzés. A műtét után hosszabb, kellemetlenebb gyógyulási időre kell számítani, mint hüvelyi szülés esetén; továbbá a megszületendő babának is jobb, amikor keresztülmegy a szülőcsatornán, ezáltal kipréselődik a tüdejéből a víz, ami császármetszés esetén nem történik meg."

Összességében ez a beavatkozás ma már igazán biztonságos eljárásnak számít, minden esetben steril műtőben végzik, így nem kell aggódni az esetleges fertőzések miatt. A baba megszületését követően minden úgy zajlik, ahogy a hüvelyi szülés esetében, a szükséges vizsgálatokat ebben az esetben is azonnal elvégzik. A kismamát a szülés után legalább két órán keresztül megfigyelik, ám ezt az időt általában már az apukával és a gyermekkel közösen töltheti el.

 

A császármetszéstől tehát nem kell félned, ez minden esetben a Te és babád egészségét szolgálja!


"Világéletemben féltem a szüléstől, de amikor teherbe este eltökélt szándékom volt a lehető legtermészetesebb módon megszülni a kisfiamat. Sokáig minden rendben volt, és egy szülésfelkészítő tanfolyam rengeteget segített, hogy testben és lélekben készüljek a szülésre. Azonban a 38. héten az egyre romló terhességi cukrom miatt végül az orvosom javaslatára programozott császármetszésre került sor, ahol sajnos altatni is kellett, mivel nem állt be az érzéstelenítő. Az ezzel kapcsolatos rossz érzéseim azonnal elmúltak, amint kezembe fogtam a kisfiam. Nem számítottak akkor már a terhesség nehézségei, és a szülés részletei sem, a lényeg, hogy ott volt teljesen egészségesen. Nagyon büszke voltam rá, és magamra is, hogy ezt végigcsináltuk. A műtétből gyorsan felépültem, és az első napok fájdalmait is enyhítette, hogy végig velem lehetett a kisfiam." - Judit (32)

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat