Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
mikor-van-szukseg-csaszarmetszesre

Mikor lehet szükség császármetszésre és hogy történik?

Bár sok kismama tart tőle, a császármetszés célja minden esetben az édesanya vagy a baba egészségének megóvása. Létezik tervezett és sürgősségi császármetszés is.

2020/04/26 16:55

Annak, ha egy gyermek császármetszéssel jön a világra, minden esetben komoly oka van. A beavatkozás szükségességéről mindig az orvos dönt. Elképzelhető, hogy már a terhesség alatt is tudja a kismama, hogy nem hüvelyi úton szül majd, ám az is előfordulhat, hogy vajúdás közben derül ki, hogy szükséges van a császármetszésre.

Császármetszés - mikor lehet szükség rá és hogyan történik?

 

Mikor indokolt a császármetszés?

Kérdésünkre Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász válaszolt: "Előfordul, hogy már a terhesség ideje alatt jelentkezik valamilyen olyan körülmény, amely miatt már előre tudhatja a kismama, hogy biztosan császármetszésre lesz szüksége. Ilyen az például, amikor a kismama medencéjében olyan elváltozás van, amely nem teszi lehetővé a hüvelyi szülést, ugyanis a gyermek nem tudna sérülés nélkül a világra jönni. Ilyen eset a téraránytalanság is, amikor a gyermek méretei túl nagyok, az édesanya medencéje viszont túl kicsi, így nem biztonságos a természetes szülés. Azonban a legtöbb esetben az a kérdés, hogy szükség van-e császármetszésre, a vajúdás alatt dől el. A döntést befolyásolja a gyermek fekvése (harántfekvés esetén enm engedhető a kismama vajúdásba, tervezett császármetszést kell végezni) de lényeges szempont az is, ha a vajúdás alatt a gyermek egészsége valami miatt veszélybe kerül. Ha például a méhlepény idő előtt leválik vagy a köldökzsinór valami miatt összenyomódik és nem jut elég oxigén a babához, elengedhetetlen az azonnali császármetszés. Előfordulhat az is, hogy az anya egészsége kerül veszélybe valami miatt, így szintén nem ajánlott a hüvelyi szülés (például: terhességi toxaemia). Fontos, hogy nem szabad kétségbe esni, ha az orvos bármilyen ok miatt császármetszést javasol, ugyanis ez minden esetben az édesanya és a születendő gyermek egészségét szolgálja." - hangsúlyozza a doktornő.

 

Hogy zajlik a császármetszés?

Amennyiben semmilyen komplikáció nem lép fel a beavatkozás során, a császármetszés nagyon gyorsan lezajlik. Mikor eldől, hogy a gyermek császármetszéssel fog megszületni, először katétert vezetnek fel a hólyag kiürítésére, majd fertőtlenítik a has felületét és infúziót kötnek be. "A műtét történhet altatásban vagy spinális érzéstelenítéssel - illetve ha valaki korábban, a vajúdás során már kapott epidurális érzéstelenítést, ami megfelelően működött, akkor lehetőség van az EDA mélyítésére, de ez ritka"  - teszi hozzá Dr. Vörös Anna. Csak abban az esetben dönt az orvos altatás mellett, ha valami miatt nincs lehetőség epirdurális spinális érzéstelenítésre, illetve akkor, ha életmentő, sürgősségi császármetszésről van szó. Ezt követően a műtéti felületet eltakarják, így a kismama semmit sem lát a beavatkozásból. A császármetszésnek nagyon sokféle technikája van, melyet minden esetben úgy csinál az orvos, ahogy az szerinte a kismamának és a gyermeknek a legjobb. Rendszerint egyetlen bemetszést ejtenek a has alsó részén, majd a méhtest megnyitását követően a magzatburok megrepesztése után kiemelik a babát. Amennyiben a folyamat érzéstelenítéssel zajlik, az édesanya már a köldökzsinór elvágása után kezében tarthatja a gyermekét. Az orvos ezt követően eltávolítja a méhlepényt és összevarrja a hasi részt. Az újdonsült anyuka a császármetszést követően oxytocin injekciót kap, mely a vérzés csillapítását és a méh összehúzását segíti elő.

 

Veszélyesebb a császármetszés a hüvelyi szülésnél?

"Erre a kérdésre körültekintően kell választ adnunk, mivel amennyiben valamiféle veszélyállapot miatt kellett operálni, pl.: toxaemia, az a műtétet követően is szoros odafigyelést igényel; avagy ha a baba szívhangja volt rossz, akkor műtét után is előfordulhat, hogy ez egészségügyi komplikációkat okoz a kisbabánál. Ugyanakkor a veszély súlyosbodásának elhárítása miatt egyértelműen kevésbé veszélyes a műtét, mintha hagytuk volna az adott veszélyállapot további fennállását, pl: rossz magzati szívhang esetén a baba elhalását" - magyarázza Dr. Vörös Anna - "Valamint nem szabad elfelejtenünk: a császármetszés egy műtét. Nagyműtét. Bármennyire is rutin beavatkozásnak számít, és 15-20 perc alatt el lehet végezni, ez egy nagy hasi műtét, annak minden szövődményével, ezek közül a leggyakrabban előforduló az utóvérzés, fertőzés. A műtét után hosszabb, kellemetlenebb gyógyulási időre kell számítani, mint hüvelyi szülés esetén; továbbá a megszületendő babának is jobb, amikor keresztülmegy a szülőcsatornán, ezáltal kipréselődik a tüdejéből a víz, ami császármetszés esetén nem történik meg."

Összességében ez a beavatkozás ma már igazán biztonságos eljárásnak számít, minden esetben steril műtőben végzik, így nem kell aggódni az esetleges fertőzések miatt. A baba megszületését követően minden úgy zajlik, ahogy a hüvelyi szülés esetében, a szükséges vizsgálatokat ebben az esetben is azonnal elvégzik. A kismamát a szülés után legalább két órán keresztül megfigyelik, ám ezt az időt általában már az apukával és a gyermekkel közösen töltheti el.

 

A császármetszéstől tehát nem kell félned, ez minden esetben a Te és babád egészségét szolgálja!


"Világéletemben féltem a szüléstől, de amikor teherbe este eltökélt szándékom volt a lehető legtermészetesebb módon megszülni a kisfiamat. Sokáig minden rendben volt, és egy szülésfelkészítő tanfolyam rengeteget segített, hogy testben és lélekben készüljek a szülésre. Azonban a 38. héten az egyre romló terhességi cukrom miatt végül az orvosom javaslatára programozott császármetszésre került sor, ahol sajnos altatni is kellett, mivel nem állt be az érzéstelenítő. Az ezzel kapcsolatos rossz érzéseim azonnal elmúltak, amint kezembe fogtam a kisfiam. Nem számítottak akkor már a terhesség nehézségei, és a szülés részletei sem, a lényeg, hogy ott volt teljesen egészségesen. Nagyon büszke voltam rá, és magamra is, hogy ezt végigcsináltuk. A műtétből gyorsan felépültem, és az első napok fájdalmait is enyhítette, hogy végig velem lehetett a kisfiam." - Judit (32)

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Császár.

Én büszkén vállalom a császárom, mind a 2 kis fiamat császárral segítették a világra és nem bánom.

avatar

Lelki erő

Hasznos cikk, érdemes elolvasni Mindenkinek. Sokan lenézik azokat az Anyákat, akik császárral hozták világra a gyermeküket, ugyanakkor ezek az emberek nincsenek tisztában a császár valódi fogalmával, csupáncsak egy lapra veszik a "könnyebb út" választásával. Dehogy könnyebb... Sürgősségi császárom volt, de mindent megtettem, hogy természetes úton szüljek. Hiába. Az életünk volt a tét. Ez nagyobb trauma vajúdás közben, amikor közlik, azonnal műtét. Fáj mindened, erőtlen vagy, de lelkileg nagyon kemény még a nehéz szavak után is... Gyönyörű, egészséges kisfiam van!

avatar

Cikk

Érdekes

avatar

Császármetszés

3x volt benne részem.... Lelki része sokkal rosszabb, mint a fizikai, pedig nem egy leányálom az sem... És sérvem is lett

avatar

Megérte

Én is császáros vagyok...sajnos közben el is kellett altatniuk! Minden fájdalom és nehézség ellenére megérte, mert gyönyörű egészséges kisfiam született és csak ő számít!

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!