Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
beszoktatas-az-oviba

Beszoktatás az oviba

Rengeteg ötlet, trükk, praktika létezik arra, hogy megkönnyítsd gyermeked (és saját magad) számára az ovis lét első időszakát. Ezek közül a legjobb és leghasznosabb tippeket szedtük neked egy csokorba.

2020/08/22 15:06

Jó az elején leszögezni azt a talán már unásig ismételt, de mégis nagy fontos alapvetést, hogy minden gyermek más és más. Így természetesen az oviba járáshoz is különbözőképpen viszonyulnak, akár egy családon belül is. Van, aki sokkal nehezebben éli meg, sokat sír, nagyon anyássá válik. Van, aki próbál felnőttesen viselkedni az elején, de időközben tör ki rajta a szorongás és akad olyan gyermek is, akinek semmiféle problémát nem okoz a váltás, örömmel, vidáman és gond nélkül átáll az ovis hétköznapokra.
Akárhogy is alakul ez nálatok, az biztos, hogy nagyon sokat tehetsz azért, hogy csemetéd számára minél gördülékenyebbé tedd ezt az új élethelyzetet.
 

Óvodai beszoktatás - tippek és trükkök az óvidai korszak kezdetére

 

Így segíthetsz a beszoktatásban

1.    Ha gyermekednek már van bölcsis tapasztalata, akkor helyzeti előnyből indultok, ugyanis van összehasonlítási alap, tudsz neki hivatkozni az ovihoz hasonló bölcsis dolgokra, szabályokra, napirendre. Gyermekednek könnyebb lesz elképzelnie, hogy mi vár majd rá az óvodában. Szociális szempontból is egyszerűbb a helyzet, hiszen volt már lehetősége hozzászokni a vele egykorú gyerekek társaságához. Ettől függetlenül komoly változás előtt áll, különösen azért, mert a három év körüli gyerekek még nagyon ragaszkodnak az állandósághoz. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt a váltást is vedd ugyanolyan komolyan, mintha először kerülnétek ilyen helyzetbe, ugyanúgy menj végig a beszoktatás lépcsőfokain.
2.    Mesélj, beszélgess sokat az óvodáról gyermekeddel, mindig csak pozitív színben tüntetve fel azt! Rengeteg mesekönyv is készült a témában, de még jobb, ha te magad találsz ki történeteket. Saját pozitív emlékeidet is bátran add tovább gyermekednek. Mesélj neki a legjobb barátodról, a kedvenc óvónénidről, a titkos bunkerről az udvaron, mutass neki fényképeket ovis korodból! Sokkal könnyebbé teheti számára a váltást, ha tudja, hogy anya és apa (sőt, a nagymama és a nagypapa!) is volt óvodás.
3.    Azért, hogy csökkentsd a változások mennyiségét ebben az időszakban, érdemes pár előkészületet tenned. Ez alatt elsősorban az óvodai napirendhez való átállást értjük. Tudakold meg előre az óvónéniktől, hogy is néz ki egy nap az óvodában. Mikorra kell beérni, hánykor van a reggeli, tízórai, ebéd, alvás, uzsi, játszóidő stb. Ehhez aztán szép fokozatosan elkezdheted hozzáigazítani az otthoni rendszert is.
4.    Ha gyermeked még szopizik, cumizik vagy cumisüvegből iszik, semmiképp se az ovikezdéssel egyidőben próbáld meg leszoktatni róluk! Nem szerencsés, ha még a maradék biztonságérzetet adó kapaszkodókat is a beszoktatáskor akarják elvenni a gyerekektől. Ha azt szeretnéd, hogy ovikezdéskor már ne függjön gyermeked a fentiektől, úgy a leszoktatást érdemes jóval előbb elkezdeni.
5.    A beszoktatás általában két hétig tart, de a gyermek és a szülők igényeit figyelembe véve ez akár rövidebb és hosszabb is lehet.
6.    A beszoktatás fokozatos: az első napokban te is bent lehetsz csemetéddel, majd először rövidebb, aztán egyre hosszabb időre kimész (sokszor csak egy ajtó választ el titeket), végül, ha az óvónéni és te is úgy ítéled meg, hogy elérkezett az idő, akkor már otthagyhatod a kicsit egész napra is.
7.    A beszoktatás ideje alatt (aztán később is) fontos, hogy sose menj el szó nélkül, mindig köszönj el a gyermekedtől. A gyerekek még nem értik az idő fogalmát, ezért ne órában add meg a viszontlátás pillanatát, hanem valamilyen megfoghatóbb időhöz kösd, például mondd azt neki, hogy ebéd vagy uzsonna után jössz érte. Ezt vedd nagyon komolyan, mindig tartsd is be! Hasznos, ha ezt a fajta bizalmat már az oviba szoktatás előtt is kialakítjátok, ezért ha teheted, hosszabb-rövidebb időkre hagyd otthon mások felügyeletére is gyermekedet. Ha megszokja és megbízik abban, hogy anya betartja a szavát és mindig visszajön (nem csak kislisszan az ajtón és ki tudja, hogy meddig marad távol és mikor érkezik meg), akkor ez már az óvodában sem lesz számára kérdéses, így könnyebben el tudja fogadni, hogy elmész.
8.    Gyermekednek biztonságot adhatnak az otthonról vitt játékok, kendők, egyéb kedvencek. Hagyd, hadd vigye magával a szeretett játékát, ami az ismerős otthoni légkört juttatja majd eszébe!
9.    Szerencsés, ha a beszoktatás alatti időszakban mindig ugyanaz a szülő viszi óvodába a kicsit. Ez is az állandóságot és a következetességet segíti.
10.    Az ovikezdés nem csak a gyerekek számára lehet nehéz. Neked is óriási váltást hoz az életedbe, hiszen a szimbiózis, ami eddig jellemezte a kapcsolatotokat gyermekeddel, hirtelen megszűnik. Más lesz vele napközben, más figyel rá, mást is meg fog szeretni. Ezernyi kétség, kérdés cikázik benned ilyenkor. A legfontosabb és egyben a legnehezebb feladatod, hogy ezeket a szorongásaidat, félelmeidet nem szabad kimutatnod gyermeked felé! A kicsik receptorai ilyenkor még annyira érzékenyek anyukájuk hangulatára, hogy szavak nélkül is megérzik, ha valami nem stimmel. És hogy is várhatnánk el tőlük, hogy zökkenőmentesen és vidáman beszokjanak az oviba, ha közben azt látják, hogy anya szipog vagy éppen a kezét tördelve idegeskedik? Hidd el, hogy nagyon jó sora lesz csemetédnek az oviban. Új élményekkel, barátokkal, tapasztalatokkal fog gazdagodni, amelyek mind hozzájárulnak majd ahhoz, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott és boldog kisiskolás váljék belőle (te jó ég, hogy elrepül majd ez az idő is!).
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!