MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Probiotikumok és az antibiotikumok által kiváltott hasmenés

Az antibiotikumok elpusztítják a betegségeket okozó baktériumokat, de a bélflóránk részeként velünk élő azon baktériumokat is , amelyek jelenléte részünkre számos előnnyel jár. A probiotikumok, például a L. rhamnosus GG vagy a S. boulardii alkalmazása antibiotikumok szedése mellet csökkenti a hasmenést, és lerövidíti a gyógyulási időt.

Ápr. 3, 2023

Mi a bélflóra?

A bélflóra a bélben megtelepedő baktériumok csoportja. Születéskor a bél steril környezet, de az első néhány adag anyatejjel baktériumok milliói válnak a bélflóránk részévé, kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakítva ki a gazdaszervezettel: a baktériumok a bélben táplálkoznak, és cserében segítik megfelelően megemészteni a tápanyagok különböző csoportjait, továbbá megakadályozzák, hogy a veszélyes baktériumok elárasszák a bélfalat.

Mi a bélflóra szerepe?

Ma már a bélflóra számos jótékony funkciója ismert. Táplálkozási szempontból ezek a baktériumok hozzájárulnak bizonyos vitaminok képződéséhez, részt vesznek a tápanyagok, nyomelemek és ásványi anyagok felszívódásában. Az is köztudott, hogy immunológiai szerepük is van. Egyrészt jelenlétük a bélben megakadályozza a fertőzőbb törzsek elszaporodását, hátráltatja a betegségeket okozó kórokozók fejlődését. Másrészt a bélflóra helyileg serkenti az immunrendszert, ami további előny a káros mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozásában.

Számos közelmúltbeli tanulmány összefüggésbe hozza az optimális bélflórát a kisgyermekek jobb pszichomotoros és kognitív fejlődésével.

Mi az oka a hasmenésnek?

A hasmenés napi három vagy több laza vagy folyékony széklet ürítése (vagy a csecsemőknél/gyermekeknél a szokásosnál gyakoribb székletürítés). A hasmenés általában a bélfertőzés tünete.

Miért okoznak hasmenést az antibiotikumok?

Az antibiotikumok a gyógyszerek azon csoportja, amelyek a baktériumok különböző részeit olyan módon támadják meg, hogy megakadályozzák növekedésüket, vagy közvetlenül elpusztítsák azokat. A gond abban rejlik, hogy az antibiotikumok nem tesznek különbséget a bélflóra részét képező patogén (rossz) baktériumok és a (jó) baktériumok között. Ennek következtében azáltal okozhatnak hasmenést, hogy hirtelen csökkentik a bélben élő barátságos baktériumok számát.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük az antibiotikumok okozta hasmenést?

A gyermekgyógyászatban az egyik legelterjedtebb gyakorlat, amely számos tanulmány tudományos bizonyítékain alapul, a probiotikumok és az antibiotikumok egyidejű alkalmazása.

Mik a probiotikumok?

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben adagolva megtelepednek a bélben, elősegítve a gazdaszervezet egészségére gyakorolt jótékony hatásokat.

Minden probiotikum egyformán hatékony az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés megelőzésében?

Egy szakirodalmi áttekintésben több mint 6000, 3 napos 17 éves kor közötti, probiotikumot és antibiotikumot kapó gyermek bevonásával készült tanulmányokat dolgoztak fel annak érdekében, hogy meghatározzák, mennyire hatékonyak a probiotikumok az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés megelőzésében. (Szajewska H, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2016;62(3):495-506.)  A következtetés az volt, hogy a probiotikumok hatékonyak az antibiotikumok okozta hasmenés megelőzésében. Azoknál a probiotikumot szedő gyerekeknél, akik ennek ellenére hasmenésben szenvedtek, rövidebb volt a hasmenés időtartama, és gyorsabb volt a gyógyulás. Általában a probiotikumokat jól tolerálták, és a mellékhatások csekélyek voltak. Az értékelt probiotikumok közül az antibiotikumokat kapó gyermekeknél a Lactobacillus rhamnosus GG és a Saccharomyces boulardii tűnt a legmegfelelőbbnek az akut hasmenés megelőzésében.

 

Rate this article
0