Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minden, amit tudnod kell a hozzátáplálásról

(0 értékelés)

Kis lépés az emberiségnek, de hatalmas lépés nektek: a baba, aki eddig csak anyatejen élt, belép az ételek csodás univerzumába...

2016/08/30 15:22

Hihetetlen, hogy ez a pillanat is eljött: a babád beléphet az anyatejen túli világba. Jöhetnek a szilárd táplálékok és a megismételhetetlenül egyedi étkezések, amelyekhez éppen annyira lesz szükséged türelemre és kitartásra, mint egy nagy adag humorérzékre…

Forradalmi változások az étrendben

A legtöbb anyuka aggódva néz a hozzátáplálás elé – eddig minden olyan egyszerű volt, anyatej vagy tápszer és kész. Mostantól viszont „rendes” ételek jönnek, nem mindegy, milyen sorrendben, mennyiségben, arányban… gondolj bele: ha a hozzátáplálás neked is ekkora kaland, mit szóljon a babád? Vadonatúj ízekkel és állagokkal találkozik, ráadásul egy „kanál” nevű új baráttal – ennyi változás egyszerre…. a dologban ráadásul egy teljesen új lehetőség is rejlik: a babád mostantól véleményt nyilváníthat a menüvel kapcsolatban – tehát ez nemcsak az étrendben, a személyiségfejlődésben is mérföldkő.

 

Az első kanál

Az egész hatalmas változás az első kanalas étellel kezdődik. Jól készítsd elő: vásárolj egy különleges (például mesefigurás) műanyag, lekerekített peremű kanalat, és ültesd a babát az etetőszékbe, de közvetlenül az asztal mellé, hogy ő is nagynak érezhesse magát! Készítsd oda a fényképezőgépet is – akkor is fontos emlék lesz ez a fotó, ha épp csak megnyalja a kanalat a babád. Ne legyenek nagy elvárásaid, hiszen ez még csak a legelső alkalom! A menünek sem kell extrának lennie, elegendő egy kis püré vagy pép, amiben nincsenek nagyobb darabok – gondolj bele, így is mekkora változás ez a babádnak.

Ha nagyon éhes a baba, akkor halaszd a dolgot, vagy először adj neki egy kevés tejet – így lesz türelme a lassabb, kanalazós módszerhez. Ha minden igyekezed ellenére sem sül el túl jól az első alkalom, ne keseredj el, holnap újra megpróbálhatjátok! Még a kanállal ellenszenvező babák is rákapnak a dolog ízére, csak nekik valamivel több időre van szükségük.

 

Enni jó!

Az első és legalapvetőbb élvezet, melyet a baba megtapasztal – az evés. Amikor először ölelik meg, még nem gondol bele tudatosan, csak érzi, hogy ez a biztonság… amikor pedig először szoptatja meg az anyukája, az maga a tömény boldogság! 

A csodás, harmonikus és bensőséges anyatejes időszak után a baba felfedezi a szilárd ételeket. Borsópüré? Mennyit nevetsz majd a grimaszokon… banánpép? Büszke leszel az étvágyára – mennyi érzés mindkét oldalon! És végül eljön az a nagy nap, amikor a baba elfoglalja a helyét az asztalnál, és mindenki meghatottan nézi őt, aki csak úgy tündököl a figyelem középpontjában, ügyesen és olyan „nagyosan”. A baba tehát az étkezések útján sok-sok extra figyelmet és dicséretet kap – újabb jó ok egy kis további falatozásra!

 

„Nemkell”!

Minden erőfeszítésed és kreatív ötleted ellenére is megesik, hogy a baba tökéletes ellenszenvvel viseltetik egy-egy étel iránt. Az új ételek iránti fóbiák általában kétéves kor körül kezdődnek és 4-7 éves kor körül csúcsosodnak ki. Ez az a korszak, amikor a gyerekek többségére rásütik a „válogatós” bélyeget… pedig számos oka lehet annak, hogy miért kerül száműzetésbe egy étel. Ez lehet az akarat kifejezése, félelem az új (és zöld!!) ételtől, vagy egyszerűen csak tényleg nem ízlik. Jegyezd meg, minél több új ételt vezetsz be a baba kétéves kora előtt, annál kevesebb esélye lesz a válogatásnak!

 

Menetrend

Mikor kezdődik pontosan az az időszak, amikor az anyatej mellé új ízek érkeznek?

A szilárd ételek bevezetése a baba 4-6 hónapos kora körül kezdődik. Eddig mindenképpen várnod kell, hogy a szervezete felkészüljön az anyatejen túli világra, és még ekkor is egyszerre mindig csak egyfajta ételt kínálj a babának, és hagyj 2-3 napot arra, hogy szokja ezt az ízt, mielőtt egy újabbat vezetnél be.

Az első lakomák alkalmával a babák a következők közül választhatnak:

  • gluténmentes gabonafélék a tejbe keverve: ezek keményítőben gazdagok, lassú lebomlásúak, így sok energiát szolgáltatnak
  • gyümölcsök és zöldségek, melyek természetesen édes ízűek: alma, banán, barack, körte stb., illetve répa, cukkini, bab, spenót.

Az első ételeket pürésítve kínáld! Ha te magad készíted, főzd meg vízben vagy gőzben a kiválasztott zöldséget, só és cukor nélkül, majd jól keverd össze egy kézi mixer segítségével, míg teljesen homogén nem lesz az állaga.

 

Kizárólag hat hónapos kor után jöhetnek a következők:

  • Főtt hús és sonka (kivéve a pácolt és füstölt húsok), hal (minden fajtája, de nem bundázva) és tojássárgája. Mindent jól össze kell keverni, pürésítve vagy apró darabkákra vágva! Tartsd észben, hogy a 6-8 hónapos babának szükséges fehérjemennyiség (hús, sonka, tojás) csupán 2 teáskanálnyi húst vagy halat és egy kemény tojás sárgájának a felét jelenti – vagy ha a számokat jobban szereted, ez összesen 10 gramm naponta. Ha ennél többet kínálsz, az túlterhelheti a kicsi szervezetét!
  • Gluténtartalmú tejpépek vagy babamüzlik, finom búzadara, puhára főzött tészta – ezek értékes energiát jelentenek a kis felfedező számára.

 

8-12 hónapos kortól 3 éves korig a tej továbbra is kulcsfontosságú. Legalább 500 ml-t kell fogyasztania a babának mindennap, de ebbe bele kell számítani a gyerekeknek készült tejtermékeket is.

A baba ekkor már minden nap négyszer étkezik (reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora), és igazán nagynak érezheti magát, hiszen szinte mindenből ehet már egy keveset:

Szénhidrátok: puhára főzött tészta, rizs és krumpli.

Fehérjék: hús és hal, sőt, egy éves korától kezdve már egész tojást is adhatsz a babának!Nyolc hónapos kortól fehérjéből az ajánlott mennyiség 2-3 teáskanál, amely nem több mint 10-15 g/nap –egyéves korától pedig 3-8 teáskanál, amely 15-30 g-ot jelent naponta.

Gyümölcs – már a trópusiak is (ananász, mangó, kivi csak egy éves kor után!), zöldség nyersen és reszelve, egyéves kor után jól megfőzött lencse.

 

Néhány jó tanács:

  • Itt az ideje, hogy a püréktől búcsút vegyetek: mostantól apró, puha ételdarabokból álljon az ebéd!
  • Amikor főzöl, csökkentsd a só és a cukor mennyiségét, és próbáld elkerülni az olajban sütést.  
  • Amikor otthon készíted el a babaételt, ha lehet, zsiradékként használj szőlőmagolajat, melyet a főzés után, de még a tálalás előtt adj hozzá az ételhez. A szőlőmagolaj ugyanis gazdag omega zsírsavakban (omega3, omega6), melyek nélkülözhetetlenek a baba fejlődéséhez.
  • Az étkezések mellé nincs szükség másra, mint tiszta vízre – ne szoktasd rá a babát a cukros ivólevekre!

 

Végül ami az édesanyák egyik legnagyobb aggodalmát, a mennyiséget illeti: hidd el, a baba tudja, mi a jó neki: ha jóllakott, abbahagyja az evést, ha éhes, fog még kérni.

Az étkezés nagyon jó lehetőség a babának, hogy alakítsa a személyiségét: véleményt nyilváníthat, kérhet és elutasíthat, befolyásolhatja a dolgok menetét… ha mindez nem azt jelenti, hogy a finom fogások a falon végzik, támogasd és tanítsd a kis felfedezőt – hamarosan büszkén nézheted majd, ahogyan önállóan eszik. Még zöldet is! 

 

Enikő, a 15 hónapos Ákos anyukája:

„Ákos minden étkezéskor azt kiabálja az etetőszékében, hogy jepüjőőőő!” És tudom, hogy innentől kezdve 20 percig biztosan zuhanó repülésest fogok játszani a kanállal... ha később majd azt mondja, hogy pilóta akar lenni, tudni fogom, honnan származik az ötlet.” 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni, egy élethosszig tartó utazás! Segítünk megtenni az első lépéseket, felkészülni és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra!

  • Többet megtudhatsz a baba táplálkozásáról
  • Használhatod interaktív eszközeink
  • Kérdéseidre akár több választ is kaphatsz
  • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Kezdd el!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről

0 értékelés