MyFeed Personalized Content
24-36 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A két éves gyermek fejlődése

0
0 Értékelések

Valószínűleg te sem érzed túlzásnak azt az állítást, hogy nagyon intenzív két éven vagytok túl gyermeked testi és lelki fejlődését tekintve. Azzal is biztos egyetértesz, hogy a tempó nem lassul, sőt, bizonyos értelemben még magasabb fordulatszámra is kapcsol! Cikkünkben a két éves korú gyerekek legfőbb fizikai és értelmi/érzelmi jellemzőit szedtük össze számodra.

Aug. 14, 2020

2 éves gyerek fejlődése - minden, amit tudnod kell

 

A kisded növekedése
Gyermeked fizikai fejlődése nagyon intenzív szakaszban van két éves kora környékén, ennek megfelelően általában hatalmas étvággyal is rendelkezik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne válogatós! Ahhoz, hogy minél változatosabb és egészségesebb ételeket fogyasszon, nem ritkán nagy harcok árán vezet az út. Bár ez sokszor nagyon frusztráló lehet, mégis azt tanácsoljuk, hogy ne add fel! Próbálkozz ötletes, vidám tálalással, hogy felkeltsd gyermeked érdeklődését az adott eledel iránt, avasd be a sütés-főzés rejtelmeibe, nevezd ki apróséfnek, imádni fogja!

Éjjel 10-12 órát, nappal jó esetben 1-2 órát alszik. A napközbeni alvás már sokszor ellenkezést válthat ki, ettől függetlenül nagy szüksége van egy kis feltöltődésre, ezért próbáld meg minden nap következetesen (ideális esetben ebéd után) lefektetni egy kis időre.

Kezdődik a nappali szobatisztaság időszaka, de ez is erősen gyermekfüggő. A nyári időszak mindig könnyebb ilyen szempontból, mert alig kell kisnadrágon kívül hordani valamit, ezért könnyű észrevenni a pisilési, kakilási szándékot.

A mozgásfejlődés
Ügyesen és élvezettel mos fogat és kezet, de azért még nem árt, ha ezeket te is ellenőrzöd a végén. Egyensúlyérzéke, mozgáskoordinációja jól fejlett, magabiztosan fut, lépcsőzik, kapaszkodik meg, és húzza fel magát a kanapéra, székre, bútorokra. A labdát célzottan, egy kézzel is el tudja dobni, egyedül rugdossa. Motorozik, hintázik, csúszdázik, libikókázik, mászókázik, a játszótér ebben a korban válik igazán izgalmassá számára! Finom motorikus képességei is egyre jobbak, ügyesen fogja a ceruzát (kezd az is egyértelművé válni, hogy jobb- vagy balkezes lesz-e), elfordítja a zárban a kulcsot, felszedegeti a földről az apró tárgyakat, egyedül veszi fel a pólóját, nadrágját. 

A beszédfejlődés
Ez az, ami a legjobban szokta foglalkoztatni a felnőtteket. Családi összejövetelek, játszótéri beszélgetések központi témája, hogy kinek a gyereke hány szót ismer, mennyire érthető amit mond, egyáltalán elkezdett-e már beszélni. Felesleges aggódni, ne adj isten versenyt csinálni ebből a kérdésből, hiszen annyira nagy eltérések lehetnek abban, hogy egy-egy kisgyerek hol tart éppen a beszédfejlődésben, hogy teljesen értelmetlen összehasonlítgatni őket. Észrevétlenül, de minden gyermek meg fog tanulni beszélni, van aki korábban és van, akinek egy kicsit több időre van hozzá szüksége.
Általánosságban elmondható, hogy két éves korra a babák beszéde már egyre érthetőbb. Még mindig sokat halandzsáznak, ám ez az egyik legaranyosabb és legszórakoztatóbb dolog tud lenni az ilyen korú gyerekeknél! Nagyon szeretnek utánozni, bőszen ismételgetnek. Szinte mindent megértenek, amit mondanak nekik, szívesen teljesítik azt, amit kérnek tőlük. Előszeretettel használják azokat a szavakat, amiket már ki tudnak mondani, akár pár szavas mondatok alkotására is képesek lehetnek. Ilyenkor alakul ki az éntudatuk, már nem úgy fejezik ki magukat, hogy a „baba játéka”, hanem úgy, hogy „az én játékom”.

 Az érzelmi és értelmi fejlődés
Nagyban zajlik a „de miért?” korszak. Nagyon érdeklődő és jó megfigyelő, minden - számunkra lényegtelennek tűnő - dolgot észrevesz és megállás nélkül kérdezget. „Honnan van a WC-ben mindig víz? Mikor a nap és a hold helyet cserél és találkoznak, szoktak egymással beszélgetni? Apának miért olyan szőrös a hasa, és anyának miért nem az? Mi az a takarékszövetkéz?” Bármennyire is furcsának vagy légből kapottnak tűnhet számodra kérdéseinek a zöme, válaszaidat próbáld meg a tőled telhető legnagyobb komolysággal és részletességgel előadni, csak így elégítheted ki a végtelen tudásszomját, ami ebben az időszakban jellemzi őt. Az is biztos, hogy a türelem szobrát sem róla mintázták, erősen feszegeti a határait.

Más gyerekekkel eljátszik, de a kompromisszumkészség még mindig nem az erőssége. Emiatt sok a vita és sírás, de nem kell aggódnod, mert az esetek nagy részében maguk között, nagyon gyorsan el tudják rendezni ezeket a szituációkat. Viszont ha segítséget kér, vagy vigaszra vágyik, sose utasítsd el. Valamint ha tettlegességig fajulna egy-egy vita, akkor azt sem szabad szó nélkül hagynod. 

Előkerülhetnek a bonyolultabb kirakósok, a hosszabb mesekönyvek is, ugyanis egyre tovább tud koncentrálni és elfoglalni magát egy-egy tevékenységgel.

Érzelmi világa meglehetősen instabil, pont a fentiekben leírtakból eredően. Egyre okosabb és értelmesebb, el kell rendeznie azt a sok kérdést és választ a kis világában, ami nap, mint nap foglalkoztatja. Ugyan már nagyon sok mindent ismer a környezetéből, azonban a tudása még nem teljes, ezért a hiányzó részeket élénk fantáziáját használva próbálja meg kipótolni. Ez gyakran vezet rémálmokhoz, félelemhez szörnyektől, sötéttől, egyedülléttől. Ilyenkor nem megoldás, ha magára hagyod, ahogy az sem szokott segíteni, ha racionálisan, felnőtt fejjel próbálod elmagyarázni, hogy a félelmei alaptalanok. Sokat kell beszélgetni, bátorítani, mindig komolyan kell venni a félelmeit, semmiképp sem szabad kinevetni miattuk! Ha fél a sötéttől, érdemes égve hagyni egy kis fényjelzőt a szobájában. Segíthetnek a közös mesélések, szerepjátékok, plüssökkel, babákkal, mert így – pont az erős képzelőerejének köszönhetően – könnyebben ki tudja adni magából a félelmeit. 
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok