MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Miért lehet szükség a terhesvitaminokra?

5
5/5 2 Értékelések

A terhesvitaminok kérdése rendszerint megosztja a véleményeket a kismamák körében. Vannak, akik szerint elengedhetetlen a szedése, míg mások hallani sem akarnak róla. Cikkünkben többek közt az A-, B-, C-vitamin a terhesség alatt történő szedéséről ís írunk.  

Júl. 28, 2023

Mi a lényege a terhesvitaminoknak?

 

Vannak olyan vitaminok, melyekre mindenképpen szüksége van a kismama szervezetének ahhoz, hogy kilenc hónapon keresztül megfelelően tudja táplálni a méhben fejlődő magzatot. Mivel ezeknek az ásványi anyagoknak csak egy bizonyos részét van mód a táplálkozás során bevinni a szervezetbe, szükség van ezek pótlására. Bizonyos vitaminokból, amelyek feltétlen szükségesek a magzat megfelelő fejlődéséhez, azonban még egészséges táplálkozással, a legnagyobb jószántunk ellenére sem tudunk eleget fogyasztani, így azokat feltétlenül szükséges vitaminkészítménnyel pótolni. Ilyen például a folsav a terhesség első tizenkét hetében. A terhesvitaminok lényege az, hogy többféle vitamint egy készítményben juttasson be a kismama szervezetébe. Ha a kismama számára megfelelő vitaminokat tartalmazó a választott készítmény, az orvossal való egyeztetést követően probléma nélkül szedhető. 

 

Milyen vitaminokra van szüksége a kismamának?

Van néhány olyan vitamin, amely kifejezetten fontos a magzat fejlődése és egészsége szempontjából. Ha ezeket a választott terhesvitamin megfelelő mennyiségben tartalmazza, akkor egyetlen készítmény fedezheti a napi vitaminszükségletet a kismama számára. Az egyik ilyen a folsav, melyet már a terhesség kezdetétől ajánlott szedni. Napi 800-1000 mg folsav bevitelével ugyanis számos fejlődési rendellenesség előzhető meg. Csökkenti a nyitott hátgerincet okozó nem megfelelő idegcső −velőcső− záródás esélyét, valamint a vetélés kockázatát is. 
Fontos a kismama számára a komplex B-vitamin bevitele is. Ez szintén csökkenti a vetélés kockázatát, különösen folsavval együtt szedve. 
Az A-vitaminnak a szív- és keringési, valamint az idegrendszer kialakulásánál van nagy szerepe. Vigyázni kell azonban, mert túladagolás esetén esetleg fejlődési rendellenességeket idézhet elő, így akár komplex vitaminként szedi a kismama, akár táplálékkal viszi be a szervezetébe, érdemes odafigyelni a mennyiségre. 
A C-vitamin terhesség alatt szintén nagyon fontos szerepet tölt be az édesanya egészségében, ugyanis csökkenti a vetélés és a vérzés előfordulásának kockázatát, valamint a fogak elromlásának esélyét.
Magnéziumot rendszerint nem tartalmaznak a terhesvitaminok, ám a görcsök, a haskeményedés és a koraszülés elkerülése érdekében érdemes megfelelő mennyiségben fogyasztani. 


Azonban nem elég, ha csupán a terhesvitamin címkéje alapján választ a kismama. Minden esetben fontos kikérni az orvos véleményét! „Természetesen az az ideális, ha a kismama a legtöbb vitamint egészséges táplálkozás keretein belül juttatja a szervezetébe, azonban a legtöbb esetben elengedhetetlen a vitaminok pótlása. Viszont minden ember más, így minden leendő anyuka szervezetének másra van szüksége, így ahogy a gyógyszerek és az étrendkiegészítők szedése esetében, úgy itt sem javasolt önállóan dönteni. Egy szakember által javasolt terhesvitamin már a méhben megalapozza a születendő gyermek egészségét.” – mondja Dr. Vörös Anna szülész – nőgyógyász. 

 

Tévhitek és az igazság

Számos olyan legenda kering a köztudatban arról, hogy a terhesvitaminok fogyasztása felhizlalja a születendő gyermeket, mint ahogy arról is sokat hallani, hogy az ilyen gyerekeknek „nagy lesz a feje”. A komplex készítmények lényege az, hogy biztosítsa az anya és a magzat számára a szükséges vitaminokat, melyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez. Így ezek a tápanyagok jól megválasztott termék esetén beépülnek a fejlődő szervezetbe és segítik a megfelelő növekedést, de önmagukban túlnövekedést nem okoznak. A B-vitaminok valóban növelhetik az étvágyat, ám ez nem jelenti azt, hogy a vitaminoktól meghízik a leendő anyuka vagy hatalmas lesz a baba születési súlya. Ezeknek az oka inkább az egyébként is megnövekedett kismama-étvágy és a környezet helytelen nyomása („kettő helyett kell enned”) , hiszen így indokolatlanul a sok üres kalóriát fogyasztó várandósra könnyebben szaladnak fel a kilók, ami a baba növekedését is átbillentheti a túl nagy irányába.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
2 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    2
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Henrietta Jún. 23, 2019

Végig szedtem terhesvitamint várandósságom alatt.

5
Judit Jún. 18, 2019

Én szedtem vitamint, az első 3 hónapban mindennap, aztán a terhesség előre haladtával két naponta, aztán rossz gyógyszer szedő módjára egyre ritkábban jutott eszembe.