Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Az egy éves kori státuszvizsgálat fontos mérföldkő, többek közt a baba súly, magasság mérése és feltáró kérdések miatt is.

Az 1 éves kori státusz a védőnőnél és a gyerekorvosnál

Bár kisbabáddal mostanra rutinos látogatókként jártok az állapotfelmérésekre, az egy éves kori státuszvizsgálat mégis fontos mérföldkőnek számít! Mi fog történni, miket vizsgálnak, mire készüljetek – csokorba szedtük a legfontosabb tudnivalókat az egy éves kori státuszról.

2019/04/29 11:24

A védőnő feladatai

Azt már biztos tudjátok, hogy ezeken a kötelező vizsgálatokon elsődlegesen a baba általános állapotának felmérése zajlik. A védőnéni először gyermek testmagasság, a baba súly, a fej és a mellkas körfogatának méréseit végzi el, megtapintja a kutacs csontosodásának állapotát, kikérdez és szükség esetén tanácsokkal lát el a két legfőbb témakör, az alvási és evési szokásaival kapcsolatban. Ezt követően kisbabád fejlettségi állapotát értékeli a hazai standardok alapján. 

Az 1 éves státuszon a kisbabád fejlődésével kapcsolatban kapsz majd egy papír alapú kérdőívet, amelyen az “igen, gyakran”, “néha”, “még nem” lehetőségek közül tudod majd bejelölni a gyermekedre igaz megállapításokat. Egyáltalán ne ess kétségbe, ha végigolvasva a kérdéseket, találsz közöttük olyat, amire a “még nem” választ tudsz adni. Minden gyermek egyéni ütemben fejlődik, ezért egy-egy mozgás- vagy beszédfejlődési mérföldkövet később érhet el. A védőnővel azt is megbeszélheted, hogyan segítheted a babát a feladat gyakorlásában!
 

Védőnői kérdések gyermeked fejlődéséről 1 éves korban

 • Bútorok mellett kapaszkodva feláll? (Ha csak segítséggel felállva képes megállni a baba, az nem válasznak felel meg.)
 • Álló helyzetből a földön lévő játékokat felveszi? (Közben egyik kezével nyugodtan támaszkodhat a gyermek.)
 • Bútor vagy fal mellett oldalazva lépeget?
 • Gyorsan és célirányosan mászik?
 • Dobozból (vagy tálból, fiókból) játékokat (vagy más tárgyakat) kipakol?
 • Apró tárgyat hüvelyk- és mutatóujjával felcsippent? (Pl. morzsát, szöszt.)
 • Utánozza a látott mozdulatokat? (Pl. tapsi-tapsi, pá-pá)
 • Kérésre, de anélkül, hogy Ön segítené, ismerős tárgyakra rámutat? (Azaz Ön nem mutat, és nem néz rá a tárgyra, és úgy kérdezi pl.: Hol van a labda, lámpa, maci? stb.)
 • Ha valamit szeretne megkapni, amit nem ér el, akkor mutatóujjával rámutat a tárgyra?
 • Iváskor a poharat döntve megtartja? (Még mellécsuroghat az ital.)
 • Öltöztetésnél segít? (Pl.: Amikor a kezét a ruha ujjába illesztik, igyekszik átdugni, fölemeli a lábát a cipő, zokni vagy a nadrágszár fölhúzásához.)
 • Ha nevén szólítják, akkor odafordulva a kérdező szemébe néz?

 

A gyermekorvos feladatai

A gyermekorvos a pszichomotoros és mentális fejlődést, valamint az érzékszervek működésének ellenőrzését (látás, kancsalság, hallás – ezt egy éves korban, ún. BOEL-teszt segítségével) végzi el. Ugyanígy 12 hónapos korban történik a baba szociális fejlődésének, beszédfejlődésének, a mozgásszerveknek, a fogaknak a célzott vizsgálata is. Sztetoszkópjával meghallgatja a kisbabád szívverését és légzését, gondosan végigtapogatja a pocakját, és megtekinti a külső nemi szerveket is .

Kisfiúknál a doktor néni vizsgálja a rejtettheréjűség esetleges fennállását. A méhen belüli fejlődés során a herék a hasüregben helyezkednek el, a magzati fejlődés 7-9. hónapjában a herék leszállnak a herezacskóba. Akkor beszélünk rejtettheréjűségről, ha ez a folyamat elmarad. Viszonylag gyakori az egyik oldali here késői leszállása. 

 

A kötelező védőoltások

Az életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokat a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szabályozza. A védőoltások időpontját a baba életkora határozza meg, nem számít pl. ha koraszülött vagy kis súllyal született. Ha más ellenjavallat nincs, életkora szerint kapja az oltásait.

12 hónapos korban 1 db kötelező védőoltás vár kisbabádra, méghozzá a térítésmentes PCV13 (PREVENAR), azaz a konjugált Pneumococcus vakcina. Legfőképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. A vakcinát 2 és 4 hónapos korban már megkapta gyermeked, így most, 12 hónaposan lesz a harmadik, egyben - jó darabig - az utolsó PCV13 oltás. 

Általános szabály, hogy a védőoltásokat azért kell pici korban többször ismételni, mert a kisbabák szervezete nem emlékszik egy idő múlva az előző oltásra. Korral ez a képesség javul, de kevesen tudják, hogy a gyermekkorban megkapott oltások egy részét érdemes lenne 40 év felett 10 évente ismételni.

Ne aggódj, a kötelező védőoltás beszerzéséről, beadatásának biztosításáról nem neked kell gondoskodnod, a gyermekorvosotok kérés vagy kérdés nélkül tudja, hogy mikor milyen oltást kell kisbabádnak kapnia. A kötelező védőoltást tőle kapjátok meg, és ő tudja javasolni, hogy mikor, melyik szabadon választható oltást, vagy annak ismétlését kaphatja meg a kisbabád.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!