MyFeed Personalized Content
5-6 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Játék indul - hogy szórakoztasd 5-6 hónapos babád?

5
5/5 4 Értékelések

Egy 5-6 hónapos babával a játszva tanulás egész tárháza áll már a rendelkezésetekre – cikkünkben hasznos játékötletekkel, tanácsokkal szeretnénk hozzájárulni a baba fejlődéséhez.

Okt. 2, 2020

Próbáld meg úgy beilleszteni a játékot a napirendetekbe, hogy lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban kerüljön rá sor. Kisbabád már 1,5-2 órát is képes egyhuzamban ébren lenni, így a játék idejét is egyre jobban megnyújthatjátok.

Mielőtt belemelegednétek a fejlesztő játékok sűrűjébe, néhány biztonsági intézkedést ajánlunk figyelmedbe: Forgolódó babád sose hagyd felügyelet nélkül magas helyeken, pl. ágyon, pelenkázón. Mivel úgyis a legelső dolga lesz a szájába venni mindent, ami a keze ügyébe kerül, ezért figyelj rá, hogy ne apró darabkákból álló, lenyelhető vagy éles tárgy kerüljön a karmai közé!

Lássuk a közös játék lehetőségeit, melyek a baba fejlődését is elősegítik!

 

A pihe-puha bababőrön keresztül szerezhető információk

A kisbaba legnagyobb felületű érzékszerve a bőre, ezen keresztül tudja a legtöbb új ingert, információt felvenni és elsajátítani.

 • Legjobb hatást az ellentétekkel tudod elérni. Tegyél egyik kezébe puha, selymes, míg a másik kezébe kemény, érdes tapintású tárgyakat (plüss, tollpihe-fém kanál).
 • Ismertesd meg érdekes tapintású tárgyakkal, például ragtapasszal, alufóliával, papírral, szivaccsal!
 • Formák terén is törekedj a változatosságra! Mutass meg neki egy apró, gömbölyded, sima felületű tárgyat, ezt követően egy szögleteset is. Hagyd, hadd tanulmányozza mindkettőt!
 • Praktikus tanács: búcsúzz el egy időre a nyakláncaidtól és a lógós fülbevalóidtól, na meg a hajad is mindig legyen összefogva játék közben, mert a kíváncsi és lelkes kisbabád nem fog finomkodni, ha új dolgok kerülnek a kezei közé!
 • Azt szinte mondanunk sem kell, hogy az arca és a ruhából kilógó szabad bőrfelületei állandó puszilgatása is remek móka! Sőt, öltöztetésnél, fürdetés előtt vagy után a pocija, lábacskái és a kezecskéi is szabaddá válnak egy nagy puszitámadásra, amiből sosem lehet elég!

 

A látás és a hallás fejlesztése

Míg korábban a kontrasztos, fekete-fehér színek vonzották jobban gyermeked, úgy mostanra, a látása élesedésével a színesebb dolgok, kacifántosabb minták érdeklik.

 • Rakj a kiságyának oldalára színes, érdekes mintázatú anyagokat, a feje fölé akassz színes, papírból készült figurákat!
 • Nincs is annál édesebb, mikor meglátja magát a tükörben és egy hatalmas vigyor ül ki saját (és az őt tartó személy) látványától arcocskájára!

Hallásának javulását abból is észreveheted, hogy egyre érzékenyebb a zajokra. Újszülött korában egy dübörgő koncertet is képes lett volna zavartalanul végigaludni, most pedig azon kapod magad, hogy lábujjhegyen közlekedsz mellette, nehogy felébredjen a lépéseid hangjára.

 • Tarts neki zeneórát! Legyen az komoly-, könnyű- vagy gyerekeknek szóló zene, biztos a siker. A vidám, kellemes számok megnyugtatják, előmozdítják a nyelvi fejlődését, derűssé teszik a babádat - viszont ha egész nap szól valami a háttérben, akkor nem irányítható vele a gyermek figyelme.
 • Imádja a hangod, ezért énekelj, dúdolj, szavalj, mesélj neki, amennyit csak tudsz! Itt az ideje elővenni a régi mondókás, verses, mesés, daloskönyveket.
 • Megunhatatlan játékai egész biztosan a csörgő, zenélő, kattogó darabok lesznek, ezért ne lepődj meg, ha azt veszed észre, hogy te is az egyik játékának dallamát dúdolgatod, miközben teszel-veszel a szobában.

 

Az érzelmek alakítása – Hancúrozzunk!

Az apukák szerepe a baba fejlődése során (is) meghatározó. Ennyi idős korára a baba már stabilan tudja tartani a fejét, megerősödtek a nyakizmai, ezért nagyon jó fejlesztő játék az apukák egyik kedvenc szórakozása, a repülő baba/űrhajós kiképzés. Az apák egészen más stílusban játszanak a gyermekeikkel, gyakrabban választják az erőteljesebb, nyersebb játékokat, míg az anyák általában óvatosabb, tapintatosabb, gyengédebb hancúrral kényeztetik őket. Így a babák már a kezdetektől érzékelik és megtanulják az apai és az anyai törődés közötti különbséget.

 

A környezet megismerése - Kalandra fel!

Ebben az időszakban még nem kell kezed-lábad törnöd a bababarát programok hajhászásában. Kisbabádnak ugyanis minden, számodra hétköznapinak tűnő dolog igazi kalandnak számít! Vidd magaddal a rövid, hétköznapi kimozdulásaidra, vendégségbe! Gyermeked le lesz nyűgözve a mozgásban lévő világ, a fények, a színek és hangok kavalkádjától.

 

Az otthoni környezettel való barátkozás, ismerkedés is része a fejlődésének. Mivel nemsokára megkezditek a hozzátáplálást, ezért intézd úgy az étkezéseket, hogy kisbabád nézhessen közben a pihenőszékéből vagy a játszószőnyegéről. Hidd el, le sem fogja venni a szemét rólatok, miközben kanalaztok, falatoztok. Még nagyobb hatást érsz el, ha közben kommentálod is: „Nyami, ez nagyon finom!”

 

Az önálló játék fejlesztése

Végül, következetesen és kitartóan törekedned kell az önálló játék kialakítására is. Iktass be a napirendetekbe délelőttre vagy délutánra önálló játékidőt! A hosszabb ébrenlétek miatt egyre nehezebb játékkal kitöltened az időt, ezért kisbabádnak meg kell tanulnia, hogyan kösse le magát! Neked csak azt kell kibírnod, hogy a nyöszörgő babát ne kapkodd fel azonnal, ugyanis később nagyon fárasztóvá válhat az állandó szórakoztatása. Hagyd, hogy saját erőfeszítései segítségével szerezzen tapasztalatokat.

Nem maradt más hátra, irány játszani!

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
4 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  4
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Éva Jún. 27, 2019

Kezdtem kifigyni a "szórakoztató" ötletekből. Szerencsére itt újakat fedeztem fel.

5
Luca Jún. 20, 2019

Nagyon jó ötletek!

5
Melinda Jún. 19, 2019

Szuper

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat