MyFeed Personalized Content
9-11 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A 9-10 hónapos baba fejlődése

5
5/5 1 Értékelések

A 9-10 hónapos babák kis felfedezők, akik egyre többet kommunikálnak. Készülj mondókákkal, énekekkel a mókázáshoz, és sok türelemmel a szeparációs szorongáshoz.

Jan. 20, 2021

9-10 hónapos baba fejlődése

 

A csecsemő növekedése

Olyannyira igaz, hogy minden gyermek más ütemben növekszik, hogy ekkorra már pár kilós és több centiméteres különbségek is lehetnek még a teljesen egészséges fejlődésű gyermekek között is. A kicsidet éppen ezért semmiképp sem érdemes más babákhoz hasonlítgatnod, a fontos inkább az, hogy figyeld babád saját növekedési görbéjét és ez alapján értékeld a változásokat, illetve hogy amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a gyermeked súlyát és magasságát, nincs okod az aggodalomra. A fogzás, a mozgásfejlődés és a felfokozott gyermeki kíváncsiság miatt, amely sokszor meggátolja a babát, hogy az evésre figyeljen, ebben a korban tolerálható a visszafogott gyarapodás. A tizedik hónapra egyes babáknál a felső két metszőfog is előbújhat.


A baba mozgásfejlődése

A babád már jó eséllyel mindenfelé önerőből is közlekedik, akár kúszva, akár mászva, akár bútorok mentén lépegetve, és nincs tőle semmi biztonságban. Már csak azért sem, mert imád mindent a földre dobálni, lerángatni és ide-oda rámolni, hiszen immár képes a dolgokat elengedni és egyik kezéből a másikba áttenni. A baba saját biztonsága érdekében, tanítsd meg őt tolatva lejönni az ágyról és egyéb bútorokról, igyekezz mindent bababiztossá tenni. Ne hagyd soha felügyelet nélkül a játszószőnyegen vagy egyéb olyan helyen, ahonnan elmászhat – ha mosdóba kell menned, vagy csengetnek, és néhány pillanatra elkerülhetetlenül magára kell hagynod – tedd rácsos ágyba, járókába, vagy egyéb olyan helyre, ahol biztonságban mozoghat, és mihamarabb térj vissza hozzá.
További fejlemény, hogy a 10. hónap végére a legtöbb baba stabilan ül hosszabb ideig is, így feljebb ültetheted a babakocsiban és az autós hordozóban, hogy jobban kilásson, és etetőszékben az asztalhoz ülve együtt ehet a családdal. További jó hír, hogy már segít az öltözködésnél végtagjait a ruhákba dugni (ha van hozzá kedve), és ügyesen, majdnem egyedül iszik pohárból.


A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Jellemző erre az időszakra, hogy az addig nyugodtan eljátszó gyereknek újra állandó szüksége lesz az anyukájára, ez a szeparációs szorongás időszaka. Ez nem jelenti azt, hogy bármit is elrontottál volna, vagy valami baja lenne a kisbabádnak. Lehetőség szerint add meg gyermekednek azt a közelséget és cirógatást, amire mostanában szüksége van tőled.

A baba immár kis tudós, aki keménylapos könyveket "nyálaz át", szájába véve vegyi elemzés alá bocsátja a távirányítót, és teszteli a dolgok szakítószilárdságát, beleértve néha az idegeidet is. Ugyanakkor egyre többet kommunikál, felismeri a nevét, egy-egy kedvenc dolgát sajátos gesztussal vagy hangadással illeti, tud pápázni, kezével több mindent jelezni, és mind inkább megérti a nem-et és a kérem-et. Az ekkorkák már nagyon szeretik az ismétlődő mozgásos játékokat, ezért próbálkozhatsz mondókás dögönyözőkkel (pl.: Hóc, hóc katona, Jár a toronyóra, Meggyúrjuk a mákos tésztát). Ajánlott lassacskán az egyszerű, rövid esti meséket is bevezetni a napi rutinba, mert a baba már képes odafigyelni rájuk. A 9-10 hónapos csecsemő érdeklődve figyeli a többi kisbabát, ezért ha van a közelben babaklub, eljárhattok oda is a móka kedvéért.
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
linike63@gmail.com Jún. 7, 2023

Nagyon hasznos tanácsok.Köszönöm szépen.Igaz 3n nagyi vagyok,de fontos számomra is a baba fejlődése.

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

  • Letölthető kisokosok

    Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

  • Hírlevél feliratkozás

    Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

  • Szakértői támogatás

    Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

  • Kuponok és ingyenes termékminták

    Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat