Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Szakemberek a várandósság hónapjaiban, az újszülött gondozása körül és a szülés levezetése során.

Szülésznő, védőnő, dúla - kik ők?

Hasonló a szakmájuk, mégis más a feladatuk. Valaki a várandósság hónapjaiban és az újszülött gondozásában is segít, míg más a szülés levezetésénél van jelen.

2020/03/20 12:24

Egy kismamában számos kérdés merülhet fel a várandósság alatt és a szülés során is, így jó, ha van mellette egy olyan szakember, aki megnyugtatja és pontos válaszokat ad számára. Fontos, hogy bármilyen kérdés merül fel benned, tedd fel nyugodtan a megfelelő szakembernek. Minél többet beszélgettek közösen a szülésről, annál inkább eloszlanak majd a kételyeid.

Mi a szülésznő feladata a szülés során?


A legfőbb feladatát a kórházi szülőszobában végzi a vajúdástól az újszülött világra jöttéig. Odafigyel a kismamára és a magzatra is. Tevékenységi köréhez tartozik a méhszáj vizsgálata, a vérnyomás ellenőrzése és szükség esetén az infúzió bekötése is. Rendellenesség vagy probléma esetén a szülő nő fogadott orvosával vagy az éppen ügyeletes szakemberrel konzultálva döntenek további beavatkozásokról. Azonban ha nem lép fel komplikáció, nincs szükség az orvosra a szülőszobában a baba világra jöttéig.

Természetesen a kismamának van lehetősége arra, hogy előre válasszon szülészorvost, még a várandósság alatt kereshet olyan szakembert maga mellé, akivel biztonságban érzi magát, vele előre konzultálhat is. A szülészorvos a szülésfelkészítésben is segít, szinte minden kórházban tartanak ilyen tanfolyamot. A gyermek világrajöttét megelőző hetekben nagyok sokat fog vele kommunikálni a kismama, hiszen ekkor zajlanak a CTG vizsgálatok, melyek eredményeiről a szülészorvos is értesül. Emellett közösen beszélheti meg vele a kismama, mit kell magával vinnie majd a kórházba, adott esetben azt is megnézhetik, hogy néz ki a szülőszoba.


Mi a védőnő feladata?


A védőnő a szülés során ugyan nincs jelen, ám a várandósság alatt és a gyermek első éveiben is fontos része a család életének. A terhesség idején felkészíti a kismamát az anyaságra és hasznos információkkal látja el. A családgondozás még a terhesség első heteiben, a gondozásba vétellel megkezdődik, a leendő édesanyának ugyanis a tizenkettedik hétig fel kell keresnie a lakóhely szerint illetékes védőnőt, akivel legalább havonta egyszer találkozik majd a gyermek megszületéséig. A védőnőnek igazolnia is kell ezeket a találkozásokat. Az első alkalommal a védődő felveszi a kórtörténetet, innentől kezdve pedig lejegyzi majd a súlygyarapodást, az aktuális vérnyomás értékét, de a tizenhatodik héttől a magzat szívhangját is vizsgálja. Emellett ellenőrzi a láb vizesedését és szükség szerint az emlőket is.

Ám nem csak nála, hanem az otthonotokban is találkozni fogtok a várandósság ideje alatt legalább öt alkalommal. Tanácsot ad az életmóddal és a kismama aktuális orvosi eredményével kapcsolatban is, valamint a szoptatás és táplálás terén is hasznos információkat ad. Természetesen a kapcsolat a szülést követően sem szakad meg a védőnővel, hiszen legkésőbb kéthetes korban a ismét ellátogat a családhoz, ahol további segítséget nyújt a felmerülő kérdésekben. A legtöbb dilemma általában ekkor a szoptatás kapcsán merül fel, hiszen a kismama az eddig elméletben hallott dolgokat az életben is megtapasztalhatja, legyen szó fejésről vagy a megfelelő tápszer kiválasztásáról.


Mi a dúla feladata a szülés során?


A dúla egészségügyi végzettséggel nem rendelkezik, leginkább a kismama jóllétéért felel. Komplex munkát végez, a várandósság teljes időtartama alatt és a szülésnél is jelen van, ha az intézmény erre lehetőséget ad. Hasznos információkkal, vajúdási technikák tanításával és az elérhető fájdalomcsillapító módszerek ismertetésével segít a kismamának feloldani a félelmeit és megkönnyíteni a későbbi szülést. Mindezt úgy, hogy a várandósság és a szülés idején szerephez juttatja a születendő gyermek édesapját is. Fontos, hogy a dúla nem helyettesíti a szülészorvost. Ugyan jelen van a szülőszobában, azonban csak lelki támaszt nyújthat az anyának, vizsgálatokat ugyanis ő nem végez.

A dúla felkeresése nem kötelező a leendő szülők számára, Magyarországon még újdonságnál számít, rendszerint kísérőnek kérik fel. Ha a kismama úgy érzi, őt megnyugtatná a jelenléte és sok olyan kérdése van, amire nem tudja a választ, érdemes elgondolkozni rajta.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!