MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Szülésznő, védőnő, dúla - kik ők?

Hasonló a szakmájuk, mégis más a feladatuk. Valaki a várandósság hónapjaiban és az újszülött gondozásában is segít, míg más a szülés levezetésénél van jelen.

Júl. 31, 2023

Mi a szülésznő feladata a szülés során?


A legfőbb feladatát a kórházi szülőszobában végzi a vajúdástól az újszülött világra jöttéig. Odafigyel a kismamára és a magzatra is. Tevékenységi köréhez tartozik a méhszáj vizsgálata, a vérnyomás ellenőrzése és szükség esetén az infúzió bekötése is. Rendellenesség vagy probléma esetén a szülő nő fogadott orvosával vagy az éppen ügyeletes szakemberrel konzultálva döntenek további beavatkozásokról. Azonban ha nem lép fel komplikáció, nincs szükség az orvosra a szülőszobában a baba világra jöttéig.

Természetesen a kismamának van lehetősége arra, hogy előre válasszon szülészorvost, még a várandósság alatt kereshet olyan szakembert maga mellé, akivel biztonságban érzi magát, vele előre konzultálhat is. A szülészorvos a szülésfelkészítésben is segít, szinte minden kórházban tartanak ilyen tanfolyamot. A gyermek világrajöttét megelőző hetekben nagyok sokat fog vele kommunikálni a kismama, hiszen ekkor zajlanak a CTG vizsgálatok, melyek eredményeiről a szülészorvos is értesül. Emellett közösen beszélheti meg vele a kismama, mit kell magával vinnie majd a kórházba, adott esetben azt is megnézhetik, hogy néz ki a szülőszoba.


Mi a védőnő feladata?


A védőnő a szülés során ugyan nincs jelen, ám a várandósság alatt és a gyermek első éveiben is fontos része a család életének. A terhesség idején felkészíti a kismamát az anyaságra és hasznos információkkal látja el. A családgondozás még a terhesség első heteiben, a gondozásba vétellel megkezdődik, a leendő édesanyának ugyanis a tizenkettedik hétig fel kell keresnie a lakóhely szerint illetékes védőnőt, akivel legalább havonta egyszer találkozik majd a gyermek megszületéséig. A védőnőnek igazolnia is kell ezeket a találkozásokat. Az első alkalommal a védődő felveszi a kórtörténetet, innentől kezdve pedig lejegyzi majd a súlygyarapodást, az aktuális vérnyomás értékét, de a tizenhatodik héttől a magzat szívhangját is vizsgálja. Emellett ellenőrzi a láb vizesedését és szükség szerint az emlőket is.

Ám nem csak nála, hanem az otthonotokban is találkozni fogtok a várandósság ideje alatt legalább öt alkalommal. Tanácsot ad az életmóddal és a kismama aktuális orvosi eredményével kapcsolatban is, valamint a szoptatás és táplálás terén is hasznos információkat ad. Természetesen a kapcsolat a szülést követően sem szakad meg a védőnővel, hiszen legkésőbb kéthetes korban a ismét ellátogat a családhoz, ahol további segítséget nyújt a felmerülő kérdésekben. A legtöbb dilemma általában ekkor a szoptatás kapcsán merül fel, hiszen a kismama az eddig elméletben hallott dolgokat az életben is megtapasztalhatja, legyen szó fejésről vagy a megfelelő tápszer kiválasztásáról.


Mi a dúla feladata a szülés során?


A dúla egészségügyi végzettséggel nem rendelkezik, leginkább a kismama jóllétéért felel. Komplex munkát végez, a várandósság teljes időtartama alatt és a szülésnél is jelen van, ha az intézmény erre lehetőséget ad. Hasznos információkkal, vajúdási technikák tanításával és az elérhető fájdalomcsillapító módszerek ismertetésével segít a kismamának feloldani a félelmeit és megkönnyíteni a későbbi szülést. Mindezt úgy, hogy a várandósság és a szülés idején szerephez juttatja a születendő gyermek édesapját is. Fontos, hogy a dúla nem helyettesíti a szülészorvost. Ugyan jelen van a szülőszobában, azonban csak lelki támaszt nyújthat az anyának, vizsgálatokat ugyanis ő nem végez.

A dúla felkeresése nem kötelező a leendő szülők számára, Magyarországon még újdonságnál számít, rendszerint kísérőnek kérik fel. Ha a kismama úgy érzi, őt megnyugtatná a jelenléte és sok olyan kérdése van, amire nem tudja a választ, érdemes elgondolkozni rajta.

Rate this article
0