MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Így készülj fel érzelmileg a szülői létre mielőtt anyává válnál

Micsoda nagyszerű hír: az első babádat várod! És azt tudod, hogy tehetsz annak érdekében, hogy érzelmileg felkészülj a szülői létre? Kövesd ezt az öt egyszerű lépést, mielőtt anyává válnál, így már a boldogsággombócod érkezése előtt készen fogsz állni arra, hogy milyen az élet egy újszülöttel.

Feb. 21, 2021
  • Ne támassz irreális szülői elvárásokat magaddal szemben! - Mantrázd magadban rendszeresen: “Nincs olyan, hogy tökéletes szülő.” Minden anya hibázik, és ezt jobb már a legelején tudatosítani. Lazulj le! Lehet, hogy könnyen kezelhető gyermekkel áld meg a sors, de az is lehet, hogy többemberes babád lesz. Lehet, hogy könnyedén tudsz majd szoptatni, de lehet, hogy több kitartásra lesz szükséged a sikerhez. Amíg meg nem születik, nem tudod megjósolni a babád temperamentumát, ahogy az evési és alvási szokásait sem. Fogadd hát el az ismeretlent, és ne hagyd, hogy felülkerekedjen rajtad!
  • Lassíts a tempón! - Érdemes már az elején elfogadnod, hogy mostantól mindent sokkal lassabban fogsz csinálni. Legyen szó a szülés utáni felépülésről vagy csak a négy fal közül való kimozdulásról, adj időt magadnak az anyai szerephez való alkalmazkodásra! Nem hajt a tatár, minden tud várni egy kicsit. 11-től lett volna egy játszótéri találkád, de csak dél körül bukkantok fel, mert a babád úgy döntött, hogy megint éhes? Ne aggódj! Mindenki meg fogja érteni, hiszen ilyen az élet egy kisbabával!
  • Foglalkozz magaddal a terhesség alatt is! - Gyakorold azt, hogy időt szakítasz magadra! Próbáld ki a kismama jógát (nemcsak a relaxációban segít, hanem abban is, hogy hasonló gondolkodású kismamákkal találkozz). Emellett neked és a párodnak is minél többet kell aludnotok… A baba érkezése után jó ideig kialvatlan szülők lesztek, úgyhogy ez a legjobb időszak arra, hogy közösen élvezzétek a hétvégi lustálkodásokat.
  • Vitassátok meg a szülői feladatokat! - Üljetek le a pároddal és őszintén beszéljétek át, hogy mire számíthattok, amikor szülővé váltok! Vegyétek át a szülői feladatokat és a házimunkát, majd találjátok ki közösen, hogyan lehetne ezeket hatékonyan felosztani. A megfelelő érzelmi háttér szintén kulcsfontosságú a kezdeti időszakban, ezért ha nincs meg a kellő lelki és gyakorlati támogatás, az könnyedén az újdonsült szülők párkapcsolati problémáihoz vezethet. Úgyhogy érdemes inkább még most nyitottan beszélgetni ezekről! Olvasd el az első babás apukáknak szóló tippjeinket (és nyugodtan ajánld a párodnak is), hogy hogyan tudnád őt még jobban bevonni a babával járó feladatokba!
  • Építs ki egy stabil támogató hátteret még most! - A családtagok és barátok segíthetnek túljutni az érzelmi hullámvölgyeken a várandósságod alatt, és az után is, hogy újdonsült anyává váltál. Emellett érdemes találkoznod más, hasonló gondolkodású leendő szülőkkel is. Nézz utána a helyi kismama kluboknak és terhes foglalkozásoknak, valamint bátran iktass be heti egy-két kismama tornát is! Így egyrészt egészséges és fitt maradhatsz a várandósságod alatt, miközben lehetőséged lesz a környékeden élő kismamákkal is találkozni.
Rate this article
0