MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Tippek első babás apák számára

Azon tűnődsz, hogyan tud egy apa segíteni az újszülöttel? Az újdonsült apáknak korántsem kell egyfajta pótkeréknek érezniük magukat: számos módja van ugyanis annak, hogy már kezdetektől fontos családtaggá válj, segítsd a párod, miközben a babáddal való kötődésen is dolgozol. Olvasd el ezeket a tippeket újdonsült apáknak: onnan kezdve, hogy hogyan tud egy apa segíteni a szülés alatt, egészen odáig, hogy hogyan erősítheted az apa-baba kötődést. Készülj fel, és tündökölj az új szerepedben.

Feb. 21, 2021
  • Készítsd fel magad az új élet érkezésére! - Olvass minél többet arról, hogy mire kell számítsatok, és biztosítsd a párod, hogy valóban élénken érdeklődsz a téma iránt. Akár menjetek el közösen szülésfelkészítő vagy babagondozási foglalkozásokra – a praktikus tanácsok mellett azt is megtudhatod (és így még jobban megbecsülheted), hogy milyen változások történnek a párod testében. Emellett felkészülhetsz arra, hogy hogyan tud egy apa segíteni a szülés alatt, és talán még abban is segít, hogy az apa-baba kötődést a terhesség alatt is erősítsd. Ezeken a foglalkozásokon ráadásul megismerkedhettek más leendő szülőkkel, ami jó lehetőség a támogató háttér kiépítéséhez. Hidd el, hálás leszel azokért a hajnali kettes Messenger beszélgetésekért, amikor át kell majd vészelnetek a nehezebb éjszakákat, de még az is lehet, hogy életre szóló barátságokat köttök!
  • Azon tűnődsz, hogyan tud egy apa segíteni az újszülöttel? - Remélhetőleg a fent említett foglalkozásokon sikerül elsajátítanod, hogy hogyan kell pelenkát cserélni, megfürdetni egy újszülöttet vagy megnyugtatni egy síró babát. Úgyhogy vállalj aktív szerepet már a legelején, és bátran vesd be a babagondozási képességeidet! Ajánld fel, hogy időnként te csinálod végig az éjszakát, hogy a párod pihenni tudjon egy kicsit, vagy szoptatás után vállald magadra a büfiztetést, a pelenkacserét és az altatást. Amennyiben cumisüvegből etetitek a babát, az egy remek alkalom arra, hogy te is csöndesen összebújj a csöppséggel, és így erősítsd az apa-baba kötődést már a kezdetektől.
  • Ismerd fel a baba jelzéseit! - Tanuld meg a babák korai éhség és fáradtság jeleit: így még azelőtt tudsz cselekedni, hogy a kétségbeesett sírás felharsanna. A baba éhségének jele lehet, ha az öklét a szájához viszi, az ajkával cuppog vagy kereső mozgást végez. Míg ha összeszorított ököllel, szaggatottan mozgatja a kezét-lábát, hosszú időre elbambul, netán a szemét, orrát dörgöli, az a baba fáradtságának jele lehet. Légy szuperapu, és értelmezd a baba jelzéseit mesteri módon!
  • Apaként is legyél sokat bőrkontaktban a babával! - Az, ha a meztelen (de pelenkában lévő) babádat a puszta mellkasodra helyezed (amennyiben hűvösebb van, akkor a pólódon belül) rengeteg előnnyel jár: kedvezően szabályozza a baba szívritmusát és testhőmérsékletét, emellett megnyugtatja őt és erősíti a köztetek lévő kötődést. Mikor légy bőrkontaktban a babával? A legjobb időpont reggel, amikor áthozzátok őt a szülői ágyba, vagy este, közvetlenül a fürdetés után, illetve a cumisüveges etetések közben, hogy minél több érintésben részesüljön a kicsi. Az biztos, hogy te is legalább annyira fogod élvezni ezt az apa-baba kötődést, mint ő.
  • Beszélj az újszülötthöz! - Minden szó, amit a babád hall, fejleszti a nyelvi készségeit és erősíti a köztetek lévő köteléket. Szóval nyugodtan olvass a babádnak, vagy kommentálj mindent, amit éppen csinálsz, nem számít, bármennyire is banálisnak tűnik a dolog. “Épp egy textilpelenkát keresek, hogy feltöröljem ezt a kis bukást.”  Emellett persze nyugodtan susogj neki édes kis semmiségeket is, és persze azt, hogy mennyire szereted.
  • Ajánlj fel segítséget a szoptatáskor! - Rengeteg módja van annak, ahogy egy apa segíthet a szoptatásban. Ez lehet az, hogy különböző párnákkal kialakítod a kényelmes szoptatási környezetet, megmasszírozod kicsit a párod vállát, vagy egy pohár vizet hozol neki anélkül, hogy kérné (a szoptatós anyák nagyon meg tudnak szomjazni, amikor a tejleadó reflexük beindul). Vagy egyszerűen csak meghallgatod, ha küzd valamivel. A szoptatás nagyon sokszor jelent kihívást, főként az első napokban, úgyhogy keress szoptatási tanácsadót, amennyiben a párodnak szüksége van rá. Vagy egyszerűen nyugtasd meg, hogy a tápszeres táplálással sincs semmi baj. Csak az számít, hogy a babátok jóllakott legyen. 
  • Dolgozz a kapcsolaton a baba születése után is! - A baba születése egészen új ösvényre tereli az életet, és ez sok esetben nem egyezik azzal a romantikus képpel, amit a szülői létről dajkáltok magatokban. Úgyhogy most még inkább fontos, hogy őszintén beszéljetek a kapcsolatotokra nehezedő terhekről és arról, amit éreztek. Valóban, egy új, pöttöm kis uralkodó érkezett az eddig kétszemélyes királyságotokba, de ettől még mutasd ki a partnerednek, mennyire szereted őt. Kényeztesd (akár egy terhesség utáni masszázzsal), engedj neki egy kis pihenőt, beszélgess vele és hallgasd meg! Ezek mind segíteni tudnak abban, hogy az újdonsült szülők párkapcsolati problémáit enyhítsék. Ha pedig úgy érzed, még időre van szükségetek ahhoz, hogy alkalmazkodjatok az új élethelyzethez, nyugodtan vedd kezedbe a babalátogatások szervezését, és mondj (udvariasan) nemet az érdeklődőknek. A szülés utáni látogatások hatékony kezeléséhez pedig olvasd el a tippjeinket itt!
  • Törődj magaddal apaként! - Igenis fontos, hogy törődj magaddal apaként! Ha ugyanis jól érzed magad a bőrödben, sokkal jobban tudsz a családodról is gondoskodni. Iktass be a napirendedbe valamilyen rendszeres testmozgást (a babakocsi emelkedőn való feltolása szinte felér egy edzéssel), aludj, amikor csak tudsz, és alakíts ki egy olyan családi és baráti támogató hátteret, akikkel meg tudod osztani a szülői lét hullámvölgyeit. Ez segít elsimítani a gondolataidat, és az is lehet, hogy tudnak mondani néhány saját tippet első babás apák számára. Emellett győződj meg arról, hogy a párodnak is jut ideje arra, hogy egy kicsit magával foglalkozzon!
  • A házimunka megosztása - Nyilvánvaló ugyan, de most még nagyobb szükség van arra, hogy kivedd a részed az otthoni feladatokból. A szülés utáni első hetekben a házimunka jelentős részét neked kell végezned. Íme néhány felbecsülhetetlen tipp újdonsült apáknak: mielőtt feltennéd a kérdést, hogy “Mi lesz ma vacsorára?”, inkább lepd meg a párod a kedvenc fogásával. Gondolj bele, hetek óta csak az újszülött babátok etetése és gondozása teszi ki a napjait, így könnyen lehet, hogy még ahhoz is túlságosan kimerült, hogy gondolkodni tudjon. Úgyhogy szüksége van minőségi, tápanyagdús ételekre, hogy ezt a gigászi “munkát” folytatni tudja. Aztán ha mindketten belelendültök a babázás ritmusába, beszélgessetek arról, hogy hogyan lesz a szülői feladatok és a házimunka megosztása, így mindenki tudni fogja, mi a dolga.
  • Csinálj jó sok fotót! - A szülői lét első néhány hete és hónapja nagyon gyorsan elröppen, miközben a babád napról-napra változik. Úgyhogy figyeljetek oda arra, hogy minél több pillanatot megörökítsetek: ne csupán a gyönyörűséges boldogsággombócról, hanem a párodról is készíts képeket, ahogy tartja őt. Az esetek nagy többségében amúgy is ott lesz a kezében a baba (neked meg ilyenkor a telefonod), úgyhogy legközelebb, amikor egy jól elkapható pillanatot látsz – például az etetésekkor, vagy az esti mese és a fürdetés idején -, ne hagyd elillanni! És véletlenül se hidd, hogy ilyenkor tökéletes kompozíciójú fotókat kell készítened egy halom effekttel: ezeket nem a közösségi média felületeitekre fogjátok posztolni, hanem megőrzitek magatoknak, hogy évek múlva is boldogan emlékezhessetek vissza azokra az időkre, amikor szülőkké váltatok.
Rate this article
0