MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Takarékos babázás

0
0 Értékelések

Ha nekiálltok kiszámolni, hogy mennyit kell félretenni a babázásra, hamar pánikba eshettek. Kövessétek ezeket az egyszerű spórolós tippeket leendő szülők számára, kezdve a háztartási költségvetés megtervezésétől egészen addig, hogy csak a legszükségesebb, alapvető babaholmikat vásároljátok meg. Így lehet takarékos a babázás!  

Feb. 21, 2021
 • Nézz utána a családtámogatási lehetőségeknek! - Igényeld a gyermekek után járó anyagi támogatásokat! Még a baba érkezése előtt érdemes elgondolkodnotok azon, hogy felveszitek-e a szabad felhasználású, 10.000.000 forintos babaváró hitelt. Amikor pedig a kicsi megszületik, igényeld egy egyszeri anyasági támogatást és a havonta érkező CSED, majd GYED kifizetést! Emellett érdeklődj utána, hogy a lakóhelyed önkormányzatától jár-e valamilyen babacsomag, gyermekgondozási vagy étkeztetési utalvány! Minden apróság sokat jelenthet, amikor azon töprengsz, hogyan lehet takarékos a babázás. Nézz utána az interneten annak is, hogy a Csecsemőgondozási Díj (CSED) mennyiben függ a foglalkoztatásodtól, a háztartásotok összbevételétől, a gyermekeid számától és életkorától. Amennyiben pedig építkezésen, lakásvásárláson vagy -felújításon gondolkodtok, tudakold meg a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltételeit is!
 • Ideje elkezdeni a háztartási költségvetés megtervezését! - Bizonyos alkalmazások nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy pontosan lássátok, mennyi bevételetek és kiadásotok van havonta. A tudatos megtakarításnak egy remek módja, ha követitek az 50/30/20 szabályt – a költségvetésetek 50%-át szánjátok az alapvető szükségletekre (mint a lakbér, a hiteltörlesztés, a számlák és a bevásárlás), 30%-ot egyéb kiadásokra, a fennmaradó 20% pedig a megtakarításotok. Ha néhány hónap után úgy látjátok, hogy nem jön ki az az összeg, amennyit félre kell tenni a babázásra, gondoljátok át, mik azok a nem létfontosságú kiadások, amiken spórolni tudtok. 
 • Tegyél félre a baba számára! - Fontold meg, hogy a baba születésekor egy megtakarítási számlát nyitsz a számára (pl. Babakötvény), mert könnyen lehet, hogy így adómentesen tudsz félretenni. Ilyenkor ésszerű lehet egy havi fix utalást is beállítani. Így még azelőtt megérkezik az összeg a számlára, mielőtt észbe kapnál, hogy utalni kell, illetve nyugodt lehetsz, hogy a félretett összeg a gyerkőcöddel együtt növekszik. Mindegy, hogy azért teszel félre, hogy babaholmikat vásárolj vagy az egyetemi tanulmányait támogasd a jövőben, érdemes tájékozódni, hogy melyik a legjobb megtakarítási konstrukció a gyermeked számára. 
 • Takarékos babázás? Így vásárolj! - Készíts egy listát az alapvető babaholmikról, és csak azt vedd meg, amire valóban szükségetek lesz: például autós ülésre, gyerekágyra, babakocsira (vagy hordozókendőre), néhány rugdalózóra, bodyra, pelenkákra és babatakaróra (vagy -hálózsákra)! Ha szervezel babaváró bulit, érdemes megosztanod a vendégekkel egy ajándéklistát, és megkérni őket, hogy járuljanak hozzá a drágább darabokhoz. Nem vagy biztos benne, mire lesz tényleg szükséged? Kérdezősködj körbe a barátaid és családtagjaid körében! Például teljesen felesleges egy halom szoptatós ruházatra vagy a tápszeres tápláláshoz szükséges eszközre beruháznod, amikor még nem tudod, hogyan fog alakulni a babád étrendje. Ez a támogató háttér azért is hasznos, mert adni tud további spórolós tippeket a leendő szülőknek. 
 • Csapj le az ingyen cuccokra! - Kérdezd meg a gyerekes barátaidat és családtagjaidat, hogy nem tudnának-e átpasszolni néhány régi babacuccot! Még az is lehet, hogy örülni fognak, mert végre kapnak egy ürügyet a garázs vagy a padlás kiürítésére.
 • Keress rá a közeledben található adományboltokra! - Nézz utána, hogy található-e a környéketeken adománybolt – itt rendkívül kedvező áron hozzájuthatsz használt, de jó állapotú babaholmikhoz (babaruhákhoz, játékokhoz, pelenkázó eszközökhöz). Így hatékonyan tudsz spórolni és környezetet is óvod, hiszen a már nem használt dolgok nem a szemetesben kötnek ki, hanem a ti babaszobátokban. 
 • Az alapvető babaholmikat vásárold másodkézből - Kutasd át a helyi Facebook csoportokat, a Marketplacet és az internetes adásvételi oldalakat a már használt, de jó állapotú alapvető babaholmikért.  Sokszor kifejezetten drága tételekre is le tudsz így csapni, de a bolti ár töredékéért. Itt az idő egy kis seftelésre! 
 • Próbáld ki a mosható pelenkákat! - Kíméld egyszerre a környezetet és a pénztárcádat is! Körülbelül napi 600 forintot spórolsz, ha az eldobható pelusok helyett moshatót használsz (napi 7 pelenkacserével számolva). Ez egy évre vetítve több mint 200.000 forint! Bár a mosizásnak van egy nagyobb induló költsége attól függően, hogy milyen típusú pelenkákból szeretnéd felépíteni a készleted, de a 2. év környékén biztosan visszahozza az árát, pláne ha még a kistesónál is használni fogod. 
 • Vásárolj nagyobb tételben! - A mosható pelenka nem való mindenkinek, és az ezer más szülői teendő mellett ez meg is érthető. Ezért érdemes megfontolnod, hogy bizonyos dolgokból (például az eldobható pelenkákból) a nagyobb kiszerelést választod, mert így arányosan olcsóbban hozhatod ki a vásárlást. Ugyanakkor ne feledd, hogy a kis boldogsággombóc nem marad mindig ilyen kicsi, úgyhogy időről időre nagyobb pelenkára kell majd váltsatok. 
 • Ha teheted, szoptass! - Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a csecsemő első hat hónapjában a kizárólagos anyatejes táplálás az ideális. A szoptatás azonban nem csak a lehető legjobb táplálási forma a babád számára, hanem egyben a leggazdaságosabb is. Most, hogy tudod, hogyan rendezd a babával járó pénzügyeket és a háztartási költségvetést, itt az ideje, hogy megtudd, hogyan tudsz érzelmileg felkészülni a szülői létre. 
rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok