MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A játék fontossága 1 éves kor feletti gyerekeknél

A gyermeklét egyik legnagyobb ajándéka, hogy a kicsik mindig, mindenkor és mindenben képesek meglátni a játék lehetőségét. Ez azért is fantasztikus dolog, mert ez a sok játék egyben észrevétlen alkalmat teremt számukra a tanulásra és a fejlődésre is. A te szereped ilyenkor is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen rengeteg módon tudsz játékosan hozzájárulni gyermeked fejlődéséhez.

Aug. 22, 2020

A játék 1 évesnek - mókás és hasznos gyakorlatok 

 

A mozgásfejlesztés
-    Táncoljatok ütemes mondókákra, dallamokra! Ezzel az összetett játékkal egyben a hallását, az ütemérzékét és a beszédét is fejlesztheted.
-    Ujjacskáit lapos tárgyak (keksz, korong) felszedegetésével, valamint kis golyók, labdák gurigázásával erősítheted.
-    Építsetek közösen várat építőkockából! Az építkezés és a rombolás is a tapasztalást szolgálja. Ez egy ponton formafelismerési játékba is átcsaphat, mutasd meg neki a különféle alakzatokat!
-    Ennyi idős korban már ismerkedhet a zsírkrétával, ceruzával vagy az aszfalton a krétával is.
-    A homokozóban tanítsd a lapát, gereblye, szita használatára, a kis formákból készítsetek sütit, pogácsát.
-    Bízd meg egyensúlyozási feladatokkal (pl. vízzel félig telt műanyag poharat vigyen egyik helyről a másikra), tégy a fejére egy kis kockát vagy más apróbb tárgyat, kérd meg, hogy egyensúlyozzon vele!


 A beszédfejlesztés
-    A beszédtanulásban kiemelkedő helyet foglal el a vers és a mondóka. Elevenítsd fel régi kedvenc versikéid, dalocskáid, csemetédnek egész biztosan nagyon fognak tetszeni!
-    Kopogjatok az ajtón, „kop-kop, ki kopog, találd ki, hogy ki vagyok?”.
-    Utánozzatok állathangokat közben pedig mesekönyvből (vagy műanyag figurákkal) mutogasd neki az állatkákat.
-    A bábokkal előadott kis történetek sok lehetőséget adnak arra, hogy az elvontabb fogalmakat, a hétköznapokban előforduló eseményeket gyermeked számára is emészthető formában add elő. A kis kezére húzott bábbal ösztönözheted arra, hogy ő is megszólaltassa a játékot.
-    Naponta nézegessetek könyveket, melyben állatok, tárgyak, emberek szerepelnek. Ne csak az adott szereplőket nevezzétek meg, szőjetek cselekményt is a képek köré.


Az értelmi képesség fejlesztése
-    Ez a terület több részből tevődik össze, a gondolkodás, a figyelem, az emlékezőképesség fejlesztése, valamint gyermeked kreativitáskészségének kialakításával valósíthatod meg.
-    Tegyél a nyitott tenyeredbe egy apró tárgyat, majd zárd be az öklöd és figyeld, hogy keresi-e, hova tűnt a tárgy.
-    Hallgassátok az óra ketyegését, fejmozdulattal utánozzátok is a mutató mozgását!
-    Két dobozt tégy le az asztalra különböző tulajdonságú tárgyakkal együtt (pl. kockák és háromszögek) majd mutasd meg neki, hogy kell szétválogatni őket. Ezt a feladatot eltérő színű tárgyakkal is tudjátok gyakorolni.
-    Tanítsd meg neki a testrészeit saját magán! Először az egyszerűbbekkel kezdjétek, pl. fej, has, láb. Képeken látható embereken is folytathatjátok a gyakorlást. Ha ez már jól megy, akkor következhetnek az apróbb részek is (pl. fül, ujj, könyök).
-    Ha jó idő van, menjetek vízpart közelébe, hadd figyelje meg a víz mozgását. Engedd, hogy dobáljon is bele dolgokat, például kavicsot!
-    Ismertesd meg vele a környéket, ahol éltek. Séta közben nevezz meg minél több látnivalót!
-    Mutasd meg csemetédnek, hogyan tud az árnyékával játszani, egyszerű alakokat formálni, történeteket mesélni.
-    Gyurmázzatok!


Az érzelmi világ gazdagítása
-    Minél többször mutasd ki szereteted érintéssel! Simogasd, paskold, puszilgasd, öleld, játékosan csipkedd, csikizd, dögönyözd! Ez mindkettőtök számára felszabadító érzéssel járhat.
-    Esténként olvassatok együtt mesekönyvet. A mese után rövid énekléssel, dúdolással is megnyugtathatod az idegrendszerét lefekvés előtt. Az ennek köszönhető békés elalvás kiegyensúlyozottabbá teszi őt a nap folyamán.
-    Ha együtt játszotok (pl. kis műanyagállatok bevonásával) törekedj arra, hogy a játékok, mikor összetalálkoznak, üdvözöljék egymást öleléssel vagy puszival. Így a közös játék során is nagy szerep jut a szeretet kifejezésének, amit később az életben majd önállóan is alkalmazni fog.
-    Ha szép ruhába öltöztetted, hívd a tükör elé és hangsúlyozd, hogy milyen csinos. Ezzel az önbizalomnövelő játékkal kifejezetten jól tudod érzékeltetni, hogy gyermeked milyen különleges.
A közös játék amellett, hogy felszabadító, boldog és önfeledt pillanatokat szerez mindkettőtök számára, azért is nagyon különleges és megbecsülésre érdemes, mert semmi más nem helyettesítheti az együtt töltött idő értékét. Amint csemetéd örömtől csillogó szemébe nézel, mikor játékra invitál, azonnal tudod a választ: a házimunka várhat! 
 

Rate this article