MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A megfelelő orvos és kórház kiválasztása

Ha már biztos, hogy bővül a család és gyermeknek fogsz életet adni, érdemes mindenképpen olyan orvost és kórházat választani, amely számodra a legmegfelelőbb.

Júl. 28, 2023

A nőgyógyász és kórház kiválasztása - mit érdemes szem előtt tartani?


Ha van egy olyan szakember, akihez évek óta jársz, vállalja szülések levezetését, és megbízol benne, akkor érdemes nála maradni. Amennyiben nincs ilyen orvos, akár ismerősöktől is lehet ajánlásokat kérni. Természetesen nem jelenti azt, hogy ha a barátnődnek jó volt az adott orvos, akkor neked is megfelel majd, éppen ezért minden esetben személyes találkozó után ajánlott dönteni. Fontos, hogy kialakuljon egyfajta bizalom a kismama és az orvos között, hiszen egy egészen különleges kapcsolat az, ami egy leendő anyuka és a kezelőorvosa között van. Amennyiben valami miatt specialistára van szüksége a kismamának, érdemes szintén ezt az elvet követni, hiszen a legfontosabb mindig az, hogy a leendő édesanya bízzon a választott orvosban.

A szülészorvosok általában egy adott kórház alkalmazottai, így állandó helyen vezetik le a vállalt szüléseket. Érdemes ezt is végiggondolni, hogy az a kórház, ahol a te nőgyógyászod dolgozik, megfelel-e az elvárásaidnak.


Mit érdemes megkérdezni a kórházban?
Ha nem szimpatikus a legközelebbi kórház, semmi baj, választhatsz olyat, amely szintén közel van, azonban kismamaként komfortosan érzed magad, hiszen fontos, hogy a szülés folyamata minden szempontból pozitív élmény legyen. Van néhány olyan kérdés, melyeket mindenképpen meg kell kérdezni, hiszen döntő lehet a kórház kiválasztásánál. 
•    Ilyen például az, hogy az apát beengedik-e a szülőszobára vagy ha esetleg nem, mikor láthatja először a gyermeket és hol tud várakozni. Érdemes külön rákérdezni arra is, mi a helyzet a kísérővel császármetszés esetén: vannak kórházak, ahol a szabályzat szerint a szülőszobára beengedik az apukákat, de amennyiben császármetszésre kerül a sor, a műtőbe már nem tud veled menni.

•    Milyen a kórház látogatási rendje, beengednek-e rokonokat a csecsemős osztályra, és mikor lehet melletted a babád. Ez is kórházanként változó, van ahol a csecsemős osztályra tilos a belépés a látogatóknak - ezzel egyrészt elkerülhető a fertőzésveszély, másrészt az újdonsült anyukának is nyugodtabb körülményeket biztosít: nyugodtan tudsz majd bármikor szoptatni, mert nem fognak a szobában elhelyezett többi anyuka látogatói betolakodni az intim szférádba. Ugyanakkor vannak édesapák, akik szomorúan élik meg azt, hogy élete első napjaiban csak üvegen keresztül láthatják csemetéjüket, és úgy érzik, ki vannak zárva az új családtag egyik fontos életszakaszából, erről érdemes a pároddal beszélgetnetek.

A legtöbb kórházban ma már biztosított a 24 órás rooming-in rendszer, vagyis amikor az újszülött a teljes kórházi tartózkodás ideje alatt az anyukája mellett van. Kivétel ez alól ha császármetszéssel születik a babád, ekkor általában az első éjszakát a csecsemős nővérek felügyelete alatt tölti a kisbaba, hogy a kismama ki tudja pihenni a hasi nagyműtétet, és a gyógyulásra koncentrálhasson. 

•    Hány fő fekszik egy szobában és van-e lehetőség kevesebb férőhelyes szoba kérésére, illetve esetleg vannak-e az épületben alapítványi szobák. Utóbbiak olyan egyágyas termek, melyek térítés ellenében vehetők igénybe. Az egyágyas és a többágyas szobának is megvannak a maga előnyei-hátrányai: a saját szobában biztosan nagyobb nyugalomban tölthetitek az első napokat, sem a szobatársadhoz, sem az ő látogatóikhoz nem kell majd alkalmazkodnod, kettesben tudsz maradni a kisbabáddal, így a szoptatás és a kötődés kialakítása is békésebb lehet. Ha viszont első gyermekedet szülöd, és egy kórteremben helyeznek el téged olyan kismamákkal, akiknek már van nagyobb gyermeke, akkor valószínűleg rengeteg hasznos ötletet, tanácsot tudsz tőlük ellesni a kórházi tartózkodás ideje alatt, sok aggodalmaddal kapcsolatban a segítségedre lehetnek. 

•    Hasznos tudni, hogy van-e lehetőség alternatív szülési lehetőségekre az adott kórházban. Ilyen lehet például a kádban, labdán, bordásfalba kapaszkodva vajúdás, vagy állva szülés. 

•    A születendő gyermek egészsége szempontjából lényeges, hogy van-e intenzív osztály az épületben és érdemes megnézni azt is, milyen a koraszülött részleg. Ha nincs az adott kórházban koraszülött intenzív ellátás, akkor javasolt megkérdezni, hogy melyik az illetékes kórház ahová ilyen esetben átszállítják a csecsemőket. 


Ha van erre lehetőség, mindenképpen fontos megnézni a szülőszobát is, hiszen ebben a helységben jön majd világra a gyermek, akit édesanyja kilenc hónapon át hordott a szíve alatt. Ez amellett, hogy fontos információ a döntés szempontjából, a kismamának is megnyugvás lehet.

Rate this article