MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Szülés alatt elérhető fájdalomcsillapító szerek hatásai és kockázatai

A szülés kapcsán a legtöbb kismama a fájdalomtól fél leginkább, ám azok számára, akik igénylik, többféle fájdalomcsillapító módszer is elérhető. 
 

Már. 30, 2021

Epidurális és spinális érzéstelenítés szülés alatt

 

Nevetőgáz

Az egyik igen gyakori, fájdalomcsillapításra használt szer az úgynevezett nevetőgáz, más néven nitrogénoxidul, melyet a vajúdó kismama a fájás ideje alatt lélegez be akkor, mikor érzi, közeledik a következő méhösszehúzódás. A fájdalmat nem szünteti meg teljesen, bár mindenkinél másképp hat. Van, akinél határozottan enyhíti a fájdalmat, míg másnál kevésbé, de olyan is van, aki eufórikus állapotról számolt be a kéjgáz belélegzése után. Hamar kiürül a kismama szervezetéből, mellékhatása enyhe szédülés lehet, de ez sem jelentkezik minden nő esetében. Az előnye, hogy nem szükséges sem tű, sem katéter használata hozzá, hátránya, hogy sokkal kevésbé intenzív a hatása, mint a többi fájdalomcsillapító esetében. 

 

Epidurális fájdalomcsillapítás

Epidurális fájdalomcsillapítás során a kismama gerincének közelébe juttatnak be fájdalomcsillapítót egy katéter segítségével. Ennek beadását minden esetben altatóorvos végzi a vajúdás alatt. A katéter behelyezése elsőre ijesztőnek hangzik, ám tulajdonképpen arról van szó, hogy két kis csövet szúrnak a kismama hátába, mely nem éri sem a csontokat, sem pedig a gerincvelőt, így nem okoz nagy fájdalmat. Mikor hat, a fájdalom az adott szakaszon teljesen megszűnik. Hátránya, hogy így a tolófájásokat sem érzi megfelelően a kismama, így adott esetben meghosszabbíthatja a szülés folyamatát. Néhány magyar kórházban nem elérhető az epidurális érzéstelenítő, illetve adódhat olyan szituáció is, amikor már orvosilag nem adható, esetleg már olyan szakaszba ért a szülés, hogy nem indokolt annak beadása. A magzatra káros hatása nincs, azonban a kismama tapasztalhat mellékhatásokat. Ilyen a fejfájás és az alacsony vérnyomás is, melynek hatására bágyadtabbnak érezheti magát az újdonsült anyuka. Az epidurális fájdalomcsillapítás a behelyezett katéter miatt okozhat még rövid ideig derékfájást, de az alsó végtagok gyengeségét is tapasztalhatja a kismama. Azonban az, hogy az epidurális fájdalomcsillapítást követően napokig nem állhat fel a kismama, ma már a legtöbb esetben nem igaz, ugyanis ha az orvos úgy határoz és ha az anyuka nem tapasztalja a lábak gyengeségét, nyugodtan sétálhat. Érdemes azonban nagyon óvatosnak lenni és ha lehet, nővér vagy családtag segítségét kérni az első mozdulatokhoz. 

 

Spinális anesztézia 

Ebben az esetben a fájdalomcsillapító szer közvetlenül az agyvízbe kerül, melyet egy tű segítségével juttatnak el oda a gerincburkon át. Ebben az esetben nem használnak katétert. Előnye, hogy már kevés gyógyszernek is van hatása és gyorsabban történik meg a fájdalom csillapítása. Hátránya – akárcsak az epidurális esetében – az, hogy a kismama a tolófájásokat nem feltétlenül fogja érezni, így elhúzódhat a szülés folyamata. Természetesen szülés esetén csak akkor használják, ha az epidurális módszer valami miatt nem elérhető. Leggyakrabban császármetszések alkalmával veszik igénybe, ilyenkor viszont tényleg szüksége van néhány óra ágynyugalomra a kismamának. Császármetszés után több okból is érdemes legalább hat órát az ágyban tölteni az újdonsült anyukának, így biztosan nem lesz probléma sem a varratokkal, sem pedig az érzéstelenítés után esetlegesen jelentkező émelygéssel vagy végtag gyengeséggel. 

Rate this article

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

  • Letölthető kisokosok

    Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

  • Hírlevél feliratkozás

    Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

  • Szakértői támogatás

    Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

  • Kuponok és ingyenes termékminták

    Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat