MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A terhességi és szülés utáni aranyér kezelése

A várandósság alatt és szülés után számos kismama szenved aranyeres vagy székrekedéses panaszoktól. Cikkünkben Dr. Dezsőfi Antal elmeséli, hogy mit tehetsz az aranyér megelőzéséért, illetve hogyan enyhítheted a már kialakult panaszaidat otthon!

Aug. 28, 2020

Aranyér terhesség alatt - mit tehetsz az aranyér megelőzéséért?

 

A terhesség hormonális változásokkal jár, melyeknek célja, hogy a várandós édesanya szervezete alkalmassá váljon a növekvő magzat befogadására.  A megváltozott hormonszintek következtében meglazulnak a medence ízületei, simaizmai, továbbá megnövekszik a keringő vérmennyiség, kitágulnak az erek, ezek a változások önmagukban renyhébb bélműködéshez vezetnek. Emellett a megnövekedett méh a magzat növekedésével párhuzamosan nyomást gyakorol a vénákra, melyek az alsó testfélből szállítják a vért a szív irányába, ami bennük pangást okoz. A vénás pangás a megnövekedett nyomás következtében kedvez a visszerek és az aranyér kialakulásának is. Az aranyér kialakulásának kockázatát fokozza a kismamákat gyakran érintő székrekedés is. Székrekedés fennállása esetén a székürítés során a has erőteljes préselő mozdulata szintén aranyér kialakulásához vezethet, illetve az esetleg a szülés során kialakult aranyér gyógyulását nehezíti. Az aranyér fennállása sajnos tovább fokozza a székrekedés kockázatát, hiszen a fájdalmas székürítés nagy visszatartó erővel bír.

Az aranyér megelőzésében és kezelésében kulcsfontosságú - a tüneti kezelésen túl – a megfelelő életmód kialakítása, melynek alapjai az élelmi rostok, a gyümölcs és zöldségfogyasztás és a bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás. Előbbiek mind jótékony hatással vannak a bélműködésre. 
A vízben oldódó rostok, pl. a guargumi, az útifűmaghéj és lenmag a terhességi székrekedés és aranyeres panaszok esetén enyhítik a problémát és kíméletesen kezelik a székrekedést, mivel az emberi szervezetben elfogyasztást követően a belekből nem szívódnak fel, vízzel érintkezve zselés állagúvá válnak, nem irritálják a bélfalat áthaladáskor. A rostok vizet kötnek meg, megduzzadnak és növelik a széklet térfogatát, folyadéktartalmát. Nagyon fontos azonban a rostdús étrendhez megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, naponta két – két és fél liter, lehetőség szerint víz vagy ásványvíz.
A testmozgás – ide értve az aranyér kialakulását megelőző, vagy a kialakult aranyér kezelését célzó gyakorlatokat is - kedvező hatással van a bélműködésre, segíti továbbá a vérkeringést is, és a közérzetet is javítja.
Az aranyér kezelése, megelőzése komplex probléma, melynek a lényege a székrekedés kíméletes kezelés. Csak tartósan rendezett, normál állagú, nem kemény székletürítés esetén számíthatunk az aranyeres panaszok javulására, megszűnésére
 

[Dr. Dezsőfi Antal gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály vezetőjének írása]
 

 

Rate this article
0