MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Így szabadulj meg az anyai bűntudattól

0
0 Értékelések

Folyamatosan az anyai bűntudattal küzdesz? Fontos tudnod, hogy ez egy teljesen normális, ugyanakkor igencsak haszontalan érzelem, főleg mikor rengeteg más újdonsült anyai érzést is fel kell dolgoznod. Összeszedtünk öt, tipikusan szülői lelkiismeret-furdalást okozó gondolatot, illetve azt, hogy hogyan tudsz felülkerekedni rajtuk.

Feb. 21, 2021
 • Korai kötődési nehézségek - Sokszor hetekbe, sőt, akár hónapokba is telhet, mire valódi kötődést kezdesz érezni az újszülött gyermeked iránt. Próbáld meg ezt nem bűntudattal vagy szorongással kompenzálni! Idővel ez az érzelmi kapocs teljesen természetes módon fog (ki)fejlődni. Kerülj gyakran bőrkontaktba a babáddal, sajátíts el egy-két babamasszázs technikát, de az éneklés és a finom ringatás is segíthet a belső előrelépésben!
 • Szoptatási stressz - Keményen mardoshat a bűntudat, amikor a szoptatás kontra tápszeres táplálás kérdése merül fel. Ez egyrészt lehet bűntudat amiatt, hogy nem tudsz szoptatni, hogy tápszerrel táplálod a babád, vagy akár a szoptatás abbahagyása miatti bűntudat is. Bár ilyenkor előfordulhat, hogy két lábon járó kudarcnak érzed magad, mert nem tudod anyatejjel etetni a gyermeked, ám az igazán fontos dolog valójában az, hogy kiegyensúlyozott, boldog anya legyél, akinek egy jóllakott babája van. Úgyhogy főként ezt tartsd észben! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás a legjobb a csecsemők számára, azonban ha ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, ne érezd magad ettől rosszabb anyának és beszéld meg a védőnővel, gyerekorvossal, hogy milyen táplálást javasol a babának.
 • A dolgozó anyák bűntudata - A családdal töltött és a munkaidő közötti zsonglőrködés minden újdonsült anya életében egy nagy kihívás, és elég gyakori, hogy emiatt bűntudatot érzünk. Amikor bölcsödét vagy óvodát keresel, hallgass az anyai ösztöneidre, és olyat válassz, ami neked és a babád számára is a leginkább megfelelő! Oszd meg a pároddal az otthoni teendőket, vagy bátran kérj segítséget a családtagoktól és a barátoktól! Így amikor végre hazaesel a munkából, a fürdetés és a gyerkőccel való összebújás perceit élvezheted ahelyett, hogy szuperanya üzemmódban rohangálnál fel s alá. A munka-magánélet közötti egyensúly helyes megtalálásához olvasd el a tippjeinket a munkába való visszatérésről!
 • Egy újdonsült anya igényei - Elárulunk neked egy titkot: teljesen rendben van, ha néha azt érzed, hogy “Szükségem van egy kis szünetre a babázásban!” Ilyenkor szánj időt saját magadra! Attól egyáltalán nem leszel önző, ha időnként magaddal is foglalkozol a baba mellett. Mozogj egy kicsit, találkozz a barátaiddal, és tudatosan különíts el néhány percet, órát a napból, amikor végre kettesben lehetsz a pároddal. Ha kevésbé érzed a válladon az egész világ súlyát, sokkal boldogabb és energikusabb is leszel. Így pedig az a fránya bűntudat is könnyebben elillan.
 • A tökéletes anya mítosza - Tisztázzuk egyszer és mindenkorra: nincs olyan, hogy tökéletes anya! Persze, pocakosan mindnyájan terveket szövögetünk, és sokat álmodozunk arról az időszakról, amikor végre megérkezik a baba, mi pedig anyává válunk. De a valóságra igazából nem tudsz felkészülni. Így minden újdonsült anyuka küzd a bűntudattal, mert nem tud felérni azokhoz az elvárásokhoz, amiket önmagával szemben támasztott. Engedd el az Insta-kompatibilis, tökéletes család illúzióját, és hidd el, máris sokkal jobban fogod érezni magad!
rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok