MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Újdonsült anyai érzések

Egy gyermek érkezése és a szülővé válás a legtöbbünknek egy érzelmi hullámvasút. Íme 10 jellemző szülés utáni lelkiállapot, melyet sok elsőbabás anyuka, így valószínűleg te is átélsz. Nem vagy tehát egyedül: ezek az újdonsült anyai érzések teljesen természetesek és rendkívül gyakoriak.  

Feb. 21, 2021
  • Egyedül érzed magad - Ami az újdonsült anya magányát és elszigeteltségét enyhítheti, az az, ha megosztjuk a gondolatainkat más szülőkkel: csatlakozz például helyi baba-mama csoportokhoz a közösségi média felületein keresztül! Ugyanakkor ne feledkezz meg a régi barátokról sem: ahogy eddig, ők most is melletted állnak. Ahelyett, hogy folyamatosan a négy fal között tengődsz (arról nem is beszélve, hogy az unalom is egy teljesen normális anyai érzés), mozdulj ki: találkozz egy barátoddal egy kávé vagy egy parkbéli séta erejéig. Ha szülőként magányosnak érzed magad, és olyan elfoglaltságokat keresel a babáddal, amik által te is fel tudsz töltődni, nézd meg a tippjeinket itt.   
  • Szétfeszít a stressz - Szalad a háztartás és napok óta nem vitted le a kutyát sétálni? Fordulj bátran a családtagjaidhoz vagy a barátaidhoz, és kérj tőlük némi segítséget a ház körül! Biztosan örömmel enyhítenek az újdonsült anyukára nehezedő nyomáson, te pedig kipipálhatsz néhány tételt a tennivalók listájáról. 
  • Úgy érzed, beborítanak a dolgok - Egy túlterhelt anyának időre van szüksége. Épp most váltál szülővé, ami tagadhatatlanul egy hatalmas változás az életedben: egy újszülöttről való gondoskodás állandó figyelmet igényel, ehhez a „sokkhoz” való alkalmazkodás pedig időbe telik. Légy türelmes magaddal! 
  • Kimerült vagy - Bizony, nagyon is igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy aludj, amikor a baba alszik. Ugyanakkor vannak más dolgok is, amik segíthetnek egy újdonsült anya kimerültségének csökkentésében és az energiaszint fenntartásában: egyél rendszeresen egyszerű és tápláló ételeket! 
  • Mardos a bűntudat - Az, hogy újdonsült anyaként nem érzed magad 0-24-ben boldognak, teljesen normális. Az érzelmek nagyon széles skáláját fogod átélni, és ezek közül jó pár negatívat is, például az anyai bűntudatot. Fogadd el ezeket az érzéseket – éld át őket, és beszélj róluk! És soha ne hasonlítsd magad más anyukákhoz, mert könnyen lehet, hogy a szülői képességeidet kevesebbnek fogod érezni, ebből pedig szükségszerűen bűntudat fakad. Pedig legalább ugyanolyan jó anya vagy! Bízz magadban és az ösztöneidben, hiszen te tudod a legjobban, mi a jó a babád számára! Amennyiben rendszeresen küzdesz az anyai bűntudattal, olvasd el az ezzel kapcsolatos tippjeinket! 
  • Elveszettnek érzed magad - Nő vagy, barát és társ – mindezek tetejébe most még anyaként is helyt kell állnod. Az anyai identitásválság egy nagyon gyakori érzés, de ne felejtsd el, hogy attól nem leszel önző, ha a saját igényeidet időnként a baba elé helyezed. Szánj időt arra, hogy elsimítsd a gondolataidat: sportolj egy kicsit, vegyél egy forró fürdőt, találkozz néhány barátoddal! Így frissebbnek és rátermettebbnek fogod érezni magad. 
  • Tele vagy szomorúsággal - A baba érkezése utáni első néhány héten sok nő érzi az úgynevezett „baby bluest”, vagyis a szülés utáni melankóliát. Ilyenkor sokat szorongsz, állandó sírhatnék gyötör, vagy épp mindenen felkapod a vizet. Ez annak a hormonális változásnak köszönhető, ami a szülés után végbemegy a testedben (ráadásként pedig a kevés alvás is tovább terheli a lelkiállapotodat). Ezek a szomorú anyai érzések tehát teljesen természetesek, és ahogy a hormonháztartásod visszazökken a megszokott kerékvágásba, enyhülni is fognak. Ahelyett, hogy némán gyötrődnél, beszélj a pároddal, a barátaiddal és a családtagjaiddal! Amennyiben pedig aggódsz, hogy szülés utáni depressziód lehet, keresd fel az orvosodat!  
  • Össze vagy zavarodva - A barátok és a családtagok – de még a teljesen idegen emberek is – el fognak árasztani kéretlen babagondozási tanácsokkal. Igen, mindenkinek megvan a véleménye, és ezt minduntalan az arcodba is fogják dörgölni. Nem csoda hát, hogy újdonsült anyaként bizonytalannak érzed magad a döntéseidet illetően. Ugyanakkor fontos tudatosítanod, hogy a legtöbb „tanácsadót” a jó szándék vezérli: hallgasd meg őket, de aztán mindig cselekedj a legjobb belátásod szerint! Amennyiben nem tudod, hogyan szereld le a kéretlen szoptatási kérdéseket, olvasd el a tippjeinket itt! A legjobb, amit tehetsz, ha a csecsemőgondozási szakértők tanácsaiban bízol: amennyiben bizonytalan vagy, keresd fel a védőnődet!    
  • Két lábon járó kudarcnak érzed magad - Valljuk be, senki sem képes valóban felkészülni a szülővé válásra. Ez azonban nem akadályoz meg minket abban, hogy a várandósságunk alatt terveket szövögessünk, és elképzeljük a tökéletes családi életet. Most, hogy ezek az idillikus képek szertefoszlottak, könnyen úgy érezheted magad, mint akit becsaptak: hogy elvesztetted a kontrollt az életed felett, és kudarcot vallasz anyaként.  Szülőnek lenni iszonyú nehéz, és nem lehet rá felkészülni, úgyhogy elég az önmarcangolásból! Egyszerűen csak ússz az árral!  
  • Boldog vagy - És ez így is van rendjén! Az a feltétel nélküli szeretet, amit az újszülött gyermeked iránt érzel, egy csodálatos érzés. Próbálj meg hát boldog anyuka lenni! A szülővé válás egy fantasztikus dolog, úgyhogy éld meg minden őrült, kemény, kimerítő pillanatát is! 
Rate this article