MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Így kezeld a látogatókat az első hetekben

Ha túlterhelt anyának vagy apának érzed magad a szülés után tobzódó babalátogatások miatt, ne pánikolj! Összeszedtünk öt tippet, hogy hogyan kezeld a látogatókat az első hetekben, így biztosan lesz időd a babádra is koncentrálni.

Feb. 21, 2021
  • Fektesd le az alapszabályokat! - A szülést követő látogatások hatékony kezeléséhez fontos, hogy az alapszabályokat már akkor lefektesd, mielőtt a baba megérkezik. Időre lesz ugyanis szükséged, hogy alkalmazkodj a szülői szerephez és az új “lakótársadhoz”. Nyugodtan szögezd le, hogy egy bizonyos ideig nem szeretnél látogatókat fogadni – és ez az intim időszak tartson addig, amíg a pároddal jónak látjátok. A kíváncsi jóakaróknak így lesz ideje megbékélni a döntésetekkel, hogy aztán tiszteletben tartsák a további kéréseiteket is.
  • Mondj nemet a meglepetésszerű babalátogatásokra! - Nyugodtan jelentsd ki a családtagoknak és a barátoknak, hogy nem szeretnél meglepetésszerű látogatókat a baba születése után. Inkább egyeztessenek veled előre, de legalább telefonáljanak, mielőtt váratlanul betoppannának. Így kevésbé fogod azt érezni, hogy állandó nyomás alatt vagy, és könnyebben tudod a babalátogatásokat a szép lassan kialakuló napirendetekbe is beilleszteni.
  • Kizárólag pozitív szemléletű embereket hívj át! - Eleve nyomni fogja a vállatokat az összes változás, ami az újdonsült anyává és apává válással jár. Amire ilyenkor pláne nincs szükség, azok a negatív gondolatok, úgyhogy válogasd meg bátran, hogy kiket engedsz a babád közelébe! Hidd el, azt biztosan nem akarod ebben az időszakban érezni, hogy szülőként ítélkeznek feletted, úgyhogy nyugodtan mondj nemet azoknak az embereknek a látogatását, akiknek a környezetében egy kicsit is rosszul érezheted magad. Ilyenkor senki sem kíván olyan rosszindulatú és felesleges megjegyzéseket, hogy micsoda rendetlenség van a lakásban! További, teljesen normális és jellemző anyai érzésekről olvasd el a bejegyzésünket itt!
  • Fogadd el a segítséget! - Az első hetekben így lehet igazán támogatni egy újdonsült anyát vagy apát: ha a családtagok és a barátok próbálnak bármiféle segítséget felajánlani, ne utasítsd vissza a kedvességüket! Használd a javadra, és delegálj bizonyos feladatokat, amikre egyszerűen nem jut időd ebben a feszített időszakban. Kérd meg őket, hogy segítsenek kitakarítsani, főzzenek, vagy szaladjanak el a boltba néhány dologért.
  • Készülj fel a kéretlen babagondozási tanácsokra! - A nem kívánt látogatókkal általában kéz a kézben járnak a kéretlen babagondozási tanácsok. Ezek érkezhetnek akár idegenektől, barátoktól vagy családtagoktól is, de az biztos, hogy nagyon frusztrálóak lehetnek egy újdonsült anya vagy apa számára, aki épp próbál kiigazodni ebben a friss és rázós helyzetben. Miközben mindenki azt hiszi, hogy a tanácsa és a véleménye messzemenőkig hasznos, te hamar úgy érezheted, hogy szülőként ítélkeznek feletted, és kritizálnak, mintha rosszul bánnál a babáddal. Mi ilyenkor a megfelelő válasz? “Neked lehet, hogy annak idején ez bevált, mi viszont így csináljuk!” Olvasd el a listánkat arról, hogy hogyan reagálj a szoptatási beszólásokra!
Rate this article
0