MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Hogyan legyél magabiztos szülő?

0
0 Értékelések

Hazaérkezni az újszülöttel és így végérvényesen szülővé válni elsőre igencsak ijesztő élmény lehet. Az öröm és a szeretet érzése mellett tehát teljesen normális, ha felkészületlennek érzed magad és időnként pánikba esel. Nehezen alkalmazkodsz az anyává vagy apává váláshoz? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, hogy hogyan legyél magabiztosabb szülő. 

Feb. 21, 2021
 • Hallgass az anyai (vagy apai) ösztöneidre! - Az úgynevezett anyai ösztön nem csupán egy mítosz. És ha már itt tartunk, az apai ösztön sem – szülőként egyszerűen tudjuk, hogy mit kell tennünk. Tanulj meg hát hallgatni a megérzéseidre, amikor az újszülött gyermekedről van szó! Te tudod, mi a legjobb a babádnak, úgyhogy ha azt érzed, hogy valami nincs rendben, – esetleg többet alszik, mint szokott, vagy nyugtalanabb, amikor eszik – ne nyomd el azt a bizonyos belső hangot: jelentkezz be a védőnőhöz vagy a gyerekorvoshoz! Minél inkább hallgatsz az ösztöneidre, annál magabiztosabb leszel
 • Építs ki egy támogató hátteret! - Mindenkinek szüksége van egy stabil és támogató hátországra. A segítőkész családtagoktól kezdve a megértő barátokon át a rendkívül fontos anyaközösségekig mindenki tud egy-két hasznos tanáccsal, jóleső nevetéssel szolgálni, sőt, akár a baba ellátásában is besegíthetnek. Ezen túl persze legyen körülötted egy gyermekgondozásban jártas, megbízható szakértői gárda is (mint a védőnő és a gyerekorvos), akik választ tudnak adni bármilyen felmerülő kérdésedre, ezzel is enyhítve az aggodalmaidat és erősítve az önbizalmad. Ugyanakkor az sem árt, ha te magad is utánaolvasol néhány dolognak, hiszen minél felkészültebben vágsz bele a babázásba, annál kevésbé fogsz izgulni az eléd gördülő akadályoknál.
 • Tegyél magasról az „anyaság” vagy „szülőség” mítoszára! - A legjobb, amit a lelki békéd érdekében tehetsz, az az, ha reális elvárásokat támasztasz azzal szemben, hogy milyen szülővé, azaz újdonsült anyává vagy apává válni. Tudatosítsd magadban, hogy nincs „tökéletes szülő” – ezt az illúziót érdemes már a legelején elengedned! Fogadd el, hogy nem fog minden a tervek szerint alakulni, minden több időt igényel majd (példának okáért a házból való kijutás is), és hogy a babád sokszor máshogy szeretne csinálni bizonyos dolgokat, mint azt te szeretnéd. Próbáld megtalálni a belső zent, és egyszerűen csak ússz az árral!
 • Szánj időt az újdonsült anya igényeire – ahogy apa is a sajátjaira! - Bár az időd jelentős részét a babádról való gondoskodás teszi ki, önmagadról se feledkezz meg! Ez nemcsak a lelki egyensúlyod, de a fizikai egészséged miatt is elengedhetetlenül fontos. Most már szülő vagy, de nem csak ez határozza meg azt, hogy ki vagy: szánj időt egy olyan hobbira, amit a baba érkezése előtt is szívesen űztél, legyen az a rajzolás, zenélés, vagy éppen valamilyen testmozgás. Légy elfogadó magaddal szemben, és tanuld meg uralni az önmarcangoló, belső hangokat – véletlenül se te legyél önmagad legnagyobb kritikusa! Nem, egyáltalán nem vallasz kudarcot szülőként, tudatosítsd, hogy ez egy tanulási folyamat!
 • Válj példaképpé a gyermeked számára! - Miközben magabiztos szülővé szeretnél válni, ne felejtsd el azt sem, hogy a te felelősséged az, hogy a babád egy boldog, magabiztos gyermekké cseperedjen. Válj tehát pozitív példaképpé a babád számára! Élvezzétek közösen az aktív és jóleső játszóidőt, képernyőkre egyáltalán nincs szükség. Azt is tudnod kell, hogy a gyerkőcöd sokkal szívesebben eszik majd egészséges ételeket és próbál ki új ízeket, ha tőled is ezt látja. Ezeknek az egészséges táplálkozási szokásoknak a korai bevezetése remek táptalajt nyújt a babád későbbi, egészséges fejlődésének. A jó szülői példakép fontosságáról itt olvashatsz többet.
rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok