MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A baba és a háziállatok

Türelemmel, következetességgel és új szabályok felállításával gondtalanul és boldogan élhet egymással baba és kutya.

Már. 20, 2021

A háziállat gyerek kapcsolat - szabályok a gondtalan együttélésre

 

Való igaz: ha baba születik, minden megváltozik. Más lesz fontos, más lesz a napirend, gyakrabban kell takarítani, és amit a kedvencek leginkább éreznek, az az, hogy a már igazi családdá vált közösségben mások lesznek a szerepek is. Ráadásul a régiek helyett szigorúbb szabályok is jönnek… 
 

Új szabályok, új határok
Tény, hogy a babavárás időszakában nagy felelősség hárul a gazdikra, ekkor jön el az ideje ugyanis az új házirend kialakításának. 
•    Ha a házikedvenc fekhelye „útban lesz” a jövőben, új pihenőrészt kell kialakítani számára. 
•    Ilyenkor rajzolódnak ki a határok tilos és nem tilos helyek között. Bár nem mindenki zárja ki a kutyát, macskát a gyerekszobából, de a kezdeti időszakban tanácsos elhatárolni a babát a házikedvencektől. A gyermeknek és az állatoknak is jobb, ha fokozatosan ismerkednek meg egymással, ráadásul így a család is nyugodtabb lesz. 
•    A bútorokra ugráló macskákkal is ebben az időszakban kell megértetni, hogy a pult és a konyhaszekrény ezentúl nem az ő terepük.
•    A leendő változás a napirendet is érinti; a kutyának éppen ezért pontosan kell tudnia, hogy mikor jön el a játék ideje, mikor étkezik és mikor megy sétálni a gazdival.
E folyamat során mindenképpen legyünk türelmesek és legfőképp következetesek, hiszen csak úgy tudunk a baba érkezése után is „rendet tartani”, ha a négylábúak tudják, ki az úr a háznál! 
 

Megváltozhat az állat viselkedése is
Ugyan a gyerekek és a négylábúak között kialakult különleges kapcsolathoz még csak hasonló sincs ember és állat között, mégsem árt az óvatosság. A baba érkezésével megváltozhat a kutya viselkedése: szomorú, féltékeny lehet, mellőzöttnek érezheti magát, sőt, a változásokhoz nehezebben alkalmazkodó állatok ingerlékenyebbek is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy bármennyire is bízunk a kedvencünkben, sose hagyjuk egyedül a kicsivel! 
 

Tartsuk tisztán az otthonunkat!
Háziállatok nélkül is a legfontosabb otthoni teendőnk a lakás tisztántartása, háziállatok mellett meg aztán különösen! 
•    Naponta mossunk fel, ezzel nemcsak frissen tarthatjuk a lakást, hanem gondoskodhatunk a szőrmentesítésről is. 
•    Rendszeresen tisztítsuk a kutya, macska fekhelyét is, valamint cseréljük az almot! 
•    Mossunk gyakran kezet, fertőtlenítsük a játékokat és azokat a helyeket, amelyeken a baba és az állat is gyakorta megfordul!


Veszélyes lehet a toxoplazmózis
Már a babavárás idején is fontos elővigyázatosnak lennünk, ha házi kedvencekkel osztjuk meg az otthonunkat. Sok nő a terhessége idején hall először a toxoplazmózisról, amely kórokozója egy, a macskák ürülékével terjedő egysejtű parazita. A toxoplazma veszélyt jelenthet a fertőzésen még át nem esett kismamákra, noha ők gyakran nem is tapasztalnak tüneteket. Az élősködő a méhlepényen átjutva azonban megfertőzheti a magzatot, olyan súlyos következményeket okozva, mint a korai vetélés vagy a vízfejűség. Ugyan a lakásban tartott macskák nem jelentenek akkora kockázatot, mint kijáró, más állatokkal is érintkező társaik, a kismamáknak a 9 hónap alatt mégis tanácsos másra bízni az alomtakarítást. Ám fontos tudni azt is, hogy toxoplazma nemcsak állati ürülékben lehet, mosatlan zöldséggel és gyümölccsel, nem kellően kezelt hússal vagy éppen kertészkedés közben, a földdel érintkezve is ugyanúgy megfertőződhetünk. Ma már egyébként egy vérvizsgálatból kideríthető, hogy valaki átesett-e korábban a fertőzésen. Ha igen, akkor védett a toxoplazmózissal szemben, ha viszont nem, akkor nagyon fontos minden óvintézkedést betartani!

Rate this article
0