MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Intimhigiénia babáknál

A pelenka alatti területek ápolása fontos része a csecsemőgondozásnak, és bár a dolog nem olyan bonyolult, nem árt tisztába tenni a részleteket.

Okt. 3, 2020

Hogyan kezdj hozzá?

Ha csomagot kaptál a pelenkába, vetkőztesd le a kicsit alulról, a pelust pedig óvatosan bontsd ki, mert sok kisbaba ebben a pillanatban szeret a legjobban elkezdeni pisilni. Ha nagydolog van, a széklet nagyját a pelenka elejének belső felével is letörölheted, majd visszahajtva vedd azt ki a popsi alól. Töröld át alaposan a babahátsót és a pelenka alatti területeket popsitörlővel, nedves vattával vagy puha mosható törlőkendővel.

Kislánynál ügyelned kell arra, hogy a hüvelybe ne kerüljön széklet vagy más szennyeződés, ezért mindig kifelé és lefelé törölj. Ha nagy mennyiségű híg széklet vagy bármi más miatt mégis szennyeződés kerül a területre, a hüvelybe akkor sem szabad benyúlnod semmivel, ehelyett langyos vizes lemosással tisztítsd meg a részeket.

Kisfiúnál fontos, hogy a herezacskót és a kukit is megemeld, hogy az alattuk megbúvó székletmaradványokat letisztíthasd. A letörlésen kívül a kisfiúk nemi szervét sem kell piszkálni, az előbőrt nem kell, és nem is szabad visszahúzni. Minden kisfiú fiziológiás fitymaszűkülettel születik, és ez a természetes állapot a későbbiekben a legtöbb esetben magától alakul át, és a bőr a hímvesszőről fokozatosan leválik. Egyéves kor előtt biztosan nem szabad ebbe beleavatkozni. Ez alól kivételt képez az, ha gyermeked nem tud sugárban pisilni, vagy a fityma vizeletürítéskor ballonszerűen feltöltődik, ám ezek kezelése sem otthon, hanem gyermekorvosi hatáskörben történik. Az egyéves kor utáni húzogatás is csak orvossal egyeztetve és nagyon finoman történjen, mert egy véletlen berepedéssel vagy sérüléssel a kívánttal épp ellentétes eredményt érsz el.Ha eldobható pelenkát használsz, a tiszta alfelet ezután vékonyan kend be popsikrémmel, amely megvédi a baba bőrét a felázástól, a kidörzsölődéstől és a fertőzésektől is, valamint a már meglévő esetleges irritációkat is nyugtatja és hámosítja. A kislány nemi szervébe ne kenj semmilyen krémet, a nagyajkakat legfeljebb finom babaolajjal tisztíthatod meg kívülről. Mosható pelenka esetén nem tanácsos és nem is szükséges popsikrémet alkalmazni, mert ebben a viseletben a baba bőre jobban szellőzik, és a kenőcs, vízzáró tulajdonságai miatt, gyakorlatilag kimoshatatlan a textilből, eltömíti annak pórusait, és csökkenti nedvszívó képességét.


Pelenkakiütés, piros popsi és más betegségek - Intimhigiénia babáknálA kicsi popsija sok mindentől kipirosodhat a kicsit későn észrevett vagy megváltozott állagú széklettől a befülledésen át a dörzsölődésig és tovább. A baba kikezdett bőre sajnos remek táptalaj a baktériumoknak, és ezek könnyen elszaporodhatnak a pelus alatt. Ez a jelenség a pelenkakiütés, amelyet a lehető leghamarabb el kell kezdeni kezelni, mert a hólyagos foltok fájdalmasak, és képesek továbbterjedni a pocak és a combok irányába – ekkor feltétlenül keressük fel a gyermekorvost. A kifejezetten pelenkakiütésre gyártott hámosító krémeken kívül rendkívül fontos ilyenkor a jó szellőzés, ezért megfelelő hőmérséklet mellett a gyógyulás érdekében időnként meztelenül is hagyhatod a babát.
A kislányok nemi szerve minden elővigyázatosság ellenére előfordulhat, hogy megbetegszik, hiszen egészen kamaszkorig nincsenek jelen a hüvelyben a lactobacillus-flóra, amely megvédené azt a kórokozóktól. Ilyenkor sárga, zöld vagy barna folyás, illetve szagok is megjelenhetnek. Ha ilyet észlelsz, minél hamarabb fordulj babáddal gyermek nőgyógyászhoz.
Figyelem! A kislányok homokos vagy más szabadtéri terepen sose legyenek alul teljesen meztelenek, mert a hüvelybe kerülő legkisebb szemcse is komoly gondokat okozhat.

Ne ijedj meg…

…ha a szoptatott kislányodnak az első hetekben rózsás folyása van, ezt az anyai hormonok okozzák, teljesen normális, és hamarosan elmúlik.

…ha a kisbaba kisajkai, úgy tűnik, összenőttek. Ez nem ritka elváltozás, kezelése pedig az esetek döntő többségében igen egyszerű: ösztrogénes krémmel és/vagy vattapálcikával történik. A tünettel keresd fel a gyermekorvost.

…ha a kisfiad egyik vagy mindkét heréjét az első hat hónapban néha nem találod, mert ebben az időszakban még normális, ha időnként visszahúzódnak a hasba. Ha tartósan nincs meg a here, vagy közeledik a hatodik hónap, ezt azért érdemes megemlíteni a gyermekorvosnak.

…ha kisbabád zacskója duzzadt, vízzel telt. Ezt a jóindulatú eltérést vízsérvnek hívják, és egyéves korra általában magától felszívódik.

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat