Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Babamasszázs kisokos szülőknek

Babamasszázs kisokos szülőknek

Úgy tartják, hogy a masszírozás megnyugtatja, ellazítja a babákat, segíti a velük való kommunikációt és támogatja a kicsi fejlődését. De melyek az alapvető szabályok? 

2020/09/01 13:28

Babamasszázs kisokos - minden, amit a babamasszázsról tudni érdemes

 

A babák már a várandósság hatodik hónapjában képesek érzékelni az érintést. A születéstől kezdve alkalmazott „igazi, bőrtől bőrig” masszázs az anya hasában megtapasztalt meleg, biztonságérzetet nyújtó élményt közvetíti újra a csecsemő számára. Mindez olyan testbeszédet kezdeményez, amely lehetővé teszi a szülőknek, hogy kifejezzék gyengédségüket. Ha a babád sír, és nem tudod kitalálni, mi lehet a baj, ne akarj mindenképpen választ találni rá, inkább helyezkedj el kényelmesen vele, és derítsd ki, örülne-e egy kényeztető masszázsnak! Meglátod, izmainak ellazításával oldod a feszültségét, védelmező mozdulataid megnyugtatják őt és segítenek neki az elalvásban. Sőt, a masszázs kimozdítja a kicsiket az állandó fekvő helyzetből is.

Ha a babád gyötrődik és sír, masszírozd meg a tenyereddel a pocakját! A gyengéd nyomással és simogatással kiváltott hő megszünteti a fájdalmas kólikás tüneteket. Szánj rá időt, hogy rendszeresen masszírozd a babád, hogy fokozatosan megismerje a saját testét!

 

Így sajátítsd el a masszázs művészetét!

Mikor?

Csak akkor kezdd el a masszírozást, ha a baba nyugodt: alvás előtt, pelenkacsere vagy fürdetés után! A legfontosabb, hogy mindketten készek, nyugodtak legyetek, hogy azok az együtt töltött, különleges percek csak a tiétek legyenek! Ne masszírozz közvetlenül etetés után, mert az felkavarhatja a baba gyomrát!

 

Hol? 

Meleg, csendes szobában, ahol nincs éles fény. Lefektetheted a babát a pelenkázóra vagy az ágyra, de elhelyezkedhetsz kényelmesen egy puha takarón vagy párnán úgy, hogy a kicsi a combodon nyúlik el. Az az ideális, ha a baba meztelen. Ahhoz, hogy megnyugtasd, takard be a baba azon testrészeit egy puha törölközővel, amelyeket nem masszírozod! Ha még mindig sír a baba, vagy láthatóan nem érzi jól magát, feltehetően nem akarja a masszázst! Próbáld meg egy kicsit később vagy egy másik napon!

A babákat nem szabad úgy masszírozni, mint a felnőtteket! Kezdd gyengéden és ne felejtsd el, hogy a baba jó közérzete a legfontosabb! Két hónapos kor előtt csak nagyon gyengéd, de határozott simításokat alkalmazz! Ahogy a baba nő, fejlesztheted a technikád, és erősödhet a masszázs. Ha attól tartasz, hogy nem jól csinálod vagy ártasz a babádnak, esetleg szükséged van további segítségre, keress fel egy okleveles babamasszőrt!

 

Mennyi ideig? 

Amint leesik a köldökcsonk, elkezdheted a babád masszírozását. A babákat egy hónapos korukban 5-10 percig masszírozzuk. A masszázs legyen inkább rövidebb, de rendszeres, mint hosszabb és elnyújtott. 

 

Hány éves korig? 

Nincs hivatalos korhatár. Figyeld a babádat, tudni fogod, mikor nem szeretné már, hogy tovább masszírozd! 

 

Mit használj? 

Használd a lehető legtermészetesebb termékeket, amelyek mentesek minden illatanyagtól és a parabénektől (kerüld az édes mandulaolajat az allergia kockázat miatt)! Néhány babakozmetikai márka ajánl is ilyen termékeket.

 

Így masszírozz helyesen!

Vedd le az ékszereidet, hogy ne okozz sérülést a babának! Mosd meg a kezed, olajozd be és dörzsöld össze néhány percig, hogy felmelegedjen! Magyarázd el a babádnak, hogy mit fogsz csinálni! Énekelhetsz masszázs közben, ha ahhoz van kedved, hiszen a hangod is ellazítja őt.

 

A test

Gyengéden simítsd meg a baba egész testét a fejtől egészen a lábfejekig, a mozdulatokat ismételd meg négyszer-ötször! Hagyd abba azonnal, ha a kicsi nyugtalanná válik!

 

Láb 

Helyezd a tenyereidet a vállaira és haladj lefelé a láb irányába! Masszírozd meg a lábát külön-külön a lágyéktól a bokák felé indulva! Nyomogasd meg gyengéden a talpát a hüvelykujjaddal a saroktól a lábujjakig!

 

Has

Helyezd a kezed a hasára kb. 1 percen át, majd masszírozd körkörös mozdulatokkal az órajárással megegyező irányban! Csúsztasd egyik kezed a másik után a has szélei felé!

 

Kar és kéz

Masszírozd meg a karok belső felét belülről kifelé, felülről lefelé! Haladj lassan, finom mozdulatokkal nyomkodva azokat! Masszírozd az ujjakat és a tenyereket, rajzolj kis köröket!

 

Hát 

Fektesd a babát a hasára, masszírozd a hátát gyengéden csúsztatva kezeidet, egyiket a másik után! Először a nyaktól lefelé a gerinc aljáig, majd vissza. Fejezd be a masszázst a popsi körkörös simításával! 

 

Amikor végeztél, fektesd a babát ismét a hátára és rögtön öltöztesd fel, hiszen lehűlhetett a teste a masszázs okozta nyugalmi állapotban!

 

Ha még többet szeretnél olvasni a témában, akkor:

  • látogasd meg az IAIM (International Association of Infant Massage/Babamasszázs Nemzetközi Egyesülete) honlapját!
  • kérdezd meg a szülésznődet, hogy ő vagy a kollégái tartanak-e masszázsórákat szülők számára! Rákérdezhetsz már akár a szülésre felkészítő tanfolyamokon is.
  • olvasd el Alain Heath és Nicki Bainbridge a Baba Masszázs (Dorling Kindersley, 2004) című könyvét, de fellapozhatod Vimala McClure Csecsemőmasszázs: A szerető szülők kézikönyvét (Souvenir Press, 2001) is.

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!