MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Babamasszázs kisokos szülőknek

0
0 Értékelések

Úgy tartják, hogy a masszírozás megnyugtatja, ellazítja a babákat, segíti a velük való kommunikációt és támogatja a kicsi fejlődését. De melyek az alapvető szabályok? 

Szep. 1, 2020

Babamasszázs kisokos - minden, amit a babamasszázsról tudni érdemes

 

A babák már a várandósság hatodik hónapjában képesek érzékelni az érintést. A születéstől kezdve alkalmazott „igazi, bőrtől bőrig” masszázs az anya hasában megtapasztalt meleg, biztonságérzetet nyújtó élményt közvetíti újra a csecsemő számára. Mindez olyan testbeszédet kezdeményez, amely lehetővé teszi a szülőknek, hogy kifejezzék gyengédségüket. Ha a babád sír, és nem tudod kitalálni, mi lehet a baj, ne akarj mindenképpen választ találni rá, inkább helyezkedj el kényelmesen vele, és derítsd ki, örülne-e egy kényeztető masszázsnak! Meglátod, izmainak ellazításával oldod a feszültségét, védelmező mozdulataid megnyugtatják őt és segítenek neki az elalvásban. Sőt, a masszázs kimozdítja a kicsiket az állandó fekvő helyzetből is.

Ha a babád gyötrődik és sír, masszírozd meg a tenyereddel a pocakját! A gyengéd nyomással és simogatással kiváltott hő megszünteti a fájdalmas kólikás tüneteket. Szánj rá időt, hogy rendszeresen masszírozd a babád, hogy fokozatosan megismerje a saját testét!

 

Így sajátítsd el a masszázs művészetét!

Mikor?

Csak akkor kezdd el a masszírozást, ha a baba nyugodt: alvás előtt, pelenkacsere vagy fürdetés után! A legfontosabb, hogy mindketten készek, nyugodtak legyetek, hogy azok az együtt töltött, különleges percek csak a tiétek legyenek! Ne masszírozz közvetlenül etetés után, mert az felkavarhatja a baba gyomrát!

 

Hol? 

Meleg, csendes szobában, ahol nincs éles fény. Lefektetheted a babát a pelenkázóra vagy az ágyra, de elhelyezkedhetsz kényelmesen egy puha takarón vagy párnán úgy, hogy a kicsi a combodon nyúlik el. Az az ideális, ha a baba meztelen. Ahhoz, hogy megnyugtasd, takard be a baba azon testrészeit egy puha törölközővel, amelyeket nem masszírozod! Ha még mindig sír a baba, vagy láthatóan nem érzi jól magát, feltehetően nem akarja a masszázst! Próbáld meg egy kicsit később vagy egy másik napon!

A babákat nem szabad úgy masszírozni, mint a felnőtteket! Kezdd gyengéden és ne felejtsd el, hogy a baba jó közérzete a legfontosabb! Két hónapos kor előtt csak nagyon gyengéd, de határozott simításokat alkalmazz! Ahogy a baba nő, fejlesztheted a technikád, és erősödhet a masszázs. Ha attól tartasz, hogy nem jól csinálod vagy ártasz a babádnak, esetleg szükséged van további segítségre, keress fel egy okleveles babamasszőrt!

 

Mennyi ideig? 

Amint leesik a köldökcsonk, elkezdheted a babád masszírozását. A babákat egy hónapos korukban 5-10 percig masszírozzuk. A masszázs legyen inkább rövidebb, de rendszeres, mint hosszabb és elnyújtott. 

 

Hány éves korig? 

Nincs hivatalos korhatár. Figyeld a babádat, tudni fogod, mikor nem szeretné már, hogy tovább masszírozd! 

 

Mit használj? 

Használd a lehető legtermészetesebb termékeket, amelyek mentesek minden illatanyagtól és a parabénektől (kerüld az édes mandulaolajat az allergia kockázat miatt)! Néhány babakozmetikai márka ajánl is ilyen termékeket.

 

Így masszírozz helyesen!

Vedd le az ékszereidet, hogy ne okozz sérülést a babának! Mosd meg a kezed, olajozd be és dörzsöld össze néhány percig, hogy felmelegedjen! Magyarázd el a babádnak, hogy mit fogsz csinálni! Énekelhetsz masszázs közben, ha ahhoz van kedved, hiszen a hangod is ellazítja őt.

 

A test

Gyengéden simítsd meg a baba egész testét a fejtől egészen a lábfejekig, a mozdulatokat ismételd meg négyszer-ötször! Hagyd abba azonnal, ha a kicsi nyugtalanná válik!

 

Láb 

Helyezd a tenyereidet a vállaira és haladj lefelé a láb irányába! Masszírozd meg a lábát külön-külön a lágyéktól a bokák felé indulva! Nyomogasd meg gyengéden a talpát a hüvelykujjaddal a saroktól a lábujjakig!

 

Has

Helyezd a kezed a hasára kb. 1 percen át, majd masszírozd körkörös mozdulatokkal az órajárással megegyező irányban! Csúsztasd egyik kezed a másik után a has szélei felé!

 

Kar és kéz

Masszírozd meg a karok belső felét belülről kifelé, felülről lefelé! Haladj lassan, finom mozdulatokkal nyomkodva azokat! Masszírozd az ujjakat és a tenyereket, rajzolj kis köröket!

 

Hát 

Fektesd a babát a hasára, masszírozd a hátát gyengéden csúsztatva kezeidet, egyiket a másik után! Először a nyaktól lefelé a gerinc aljáig, majd vissza. Fejezd be a masszázst a popsi körkörös simításával! 

 

Amikor végeztél, fektesd a babát ismét a hátára és rögtön öltöztesd fel, hiszen lehűlhetett a teste a masszázs okozta nyugalmi állapotban!

 

Ha még többet szeretnél olvasni a témában, akkor:

 • látogasd meg az IAIM (International Association of Infant Massage/Babamasszázs Nemzetközi Egyesülete) honlapját!
 • kérdezd meg a szülésznődet, hogy ő vagy a kollégái tartanak-e masszázsórákat szülők számára! Rákérdezhetsz már akár a szülésre felkészítő tanfolyamokon is.
 • olvasd el Alain Heath és Nicki Bainbridge a Baba Masszázs (Dorling Kindersley, 2004) című könyvét, de fellapozhatod Vimala McClure Csecsemőmasszázs: A szerető szülők kézikönyvét (Souvenir Press, 2001) is.

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok