MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Fehérjebevitel és a csecsemő egészséges súlya

0
0 Értékelések

Kutatások bizonyítják, hogy a nem megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjebevitel elhízáshoz vezethet. Hogyan lehet csökkenteni ezt a kockázatot?

Aug. 30, 2020

Fehérjebevitel - mennyiség vagy minőség?

 

Persze megijeszteni nem akarunk, de a legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy nem a mennyiségen van a hangsúly, hanem sokkal inkább a minőségen - a túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása a baba első két évében növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát.

Akkor mégis mi okozza ezt az elterjedt tévhitet? Valószínűleg az, hogy a fehérjéről sokan tudják, hogy kiemelkedően fontos tápanyag, a szervezet működésének egyik feltétele. Számtalan létfontosságú funkciót tölt be, például

 • biztosítja a sejtek és szövetek létrejöttéhez és megújulásához szükséges alapot
 • a hormonok és az enzimek alkotórésze
 • fontos szerepük van az immunrendszer felépítésében
 • szerkezeti eleme az izmoknak, a kötőszöveteknek, csontoknak
 • biztosítja a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt
 • fenntartják az érrendszer rugalmasságát.

 

A fehérje tehát kiemelkedően fontos – annyira, hogy a szakemberek szerint az élet korai szakaszában kapott fehérje minősége és mennyisége befolyásolhatja a jövőbeni egészségi állapotát is.

 

A „jó” fehérje

A baba számára egyértelműen az anyatejben lévő fehérje a legjobb, mert összetétele minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez. A baba születése utáni első anyatejtípus a kolosztrum, azaz az előtej – ebből mennyiségre kevés termelődik, ám az sűrű és tápanyagban rendkívül gazdag: tökéletes az apró gyomorral rendelkező újszülött számára.

Néhány nap után átmeneti, hígabb anyatej képződik, ami már nem kolosztrum, de még nem érett tej – ennek a mennyisége jóval több az előtejhez képest, és megnő benne a zsír, a laktóz és a vitaminok mennyisége.

Ez később átváltozik érett tejjé, ami megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van, így a fehérjéket is.

 

Hogyan befolyásolja a fehérje a babád súlygyarapodását?

 

A minőség tisztázása után nézzük most a mennyiségre vonatkozó kérdést. Ehhez először is fontos tudnod, hogy a baba szervezete csak korlátozott mennyiségű fehérje tárolására képes, ezért naponta szüksége van fehérjebevitelre. Ám közel sem mindegy, hogy ez milyen mennyiségben történik – a baba táplálékában jelen lévő túlzott mennyiségű fehérje hosszú távú egészségügyi problémákat okoz.

Tudományos kutatások során kimutatták, hogy összefüggés van a csecsemőkori magas fehérjebevitel és a gyermekkori elhízásra való hajlam között: a kisbabakorban történő túlzott fehérjefogyasztás a későbbi években megnövekedett testtömegindexet és súlyfelesleget eredményez. És sajnos ez még nem minden: a túlsúllyal összefüggő másodlagos betegségek, például a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek és a sztrók kockázata is megnő.

Ma már tudjuk tehát, hogy a születés utáni fehérjebevitel jelentősen kihat a felnőttkori egészségi állapotra is. Az optimális fehérjemennyiség és -minőség ezért is kulcsfontosságú: elősegíti az egészséges növekedést, és ezen belül a normál súlygyarapodást. Ezért ha a babádat anyatejjel táplálod, kevesebb esélye lesz felnőttkorban az elhízásra és az ezzel összefüggő betegségekre.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudod egyáltalán vagy elegendő mértékben szoptatni a kisbabádat, akkor is csökkentheted a kockázatot: olyan tápszert válassz, ami összetételében leginkább hasonlít az anyatejre.

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok