Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
"ikrekkel-az-elet"

Ikrekkel az élet sokszorosan jó!

Kilenc hónap alatt kiolvastál mindent, meghallgattál rengeteg tanácsot és most elérkezett az idő, hogy az elméletet felváltsa a gyakorlat. Ebben szeretnénk egy kicsit a segítségedre lenni! Az első hat hónap kihívásai és praktikus megoldási javaslatok ikres anyukáknak.

2020/10/03 10:35

Még gyakorló anyukaként is ijesztő lehet, újdonsült anyaként pedig egyenesen elképzelhetetlennek tűnhet az egyszerre két vagy esetleg három újszülöttről való gondoskodás. Pedig fantasztikus dolog ikreket nevelni, hiszen egyszerre több kis csoda boldog anyukája lehetsz! Nem ámítunk (és ezt persze Te is biztosan tudod), lesznek nehéz pillanatok, álmatlan éjszakák és véget nem érőnek tűnő cikázások az altatás-ébrenlét-pelenkázás-etetés világában. Egy kicsit megkönnyítendő, összeszedtünk számodra néhány hasznos gondolatot, hogy ikrekkel is kiegyensúlyozott anyuka lehess!

Mindenekelőtt, a legfontosabb azt elfogadnod, hogy a babák ebben az időszakban folyamatosan változnak, ezért az elképzeléseidet és terveidet mindig úgy alakítsd ki, hogy kellően képlékenyek és formálhatók legyenek, hogy rugalmasan tudd őket alkalmazni minden váratlan élethelyzetben.


Ikrek a családban - Rend(szer) a lelke mindennek


Az elején természetesen még korai napirendről vagy rendszerességről beszélni. Viszont akár az első naptól fogva el lehet kezdeni finoman formálni és nagyjából összeszoktatni az ikreket, hogy együtt aludjanak, együtt egyenek, hogy neked is legyen egy szusszanásnyi időd két etetés vagy altatás között. Ez a folyamat sok türelmet és következetességet igényel, de hidd el, megéri!

A napirendeteket alapozhatod a fürdetésre. A babagondozási feladatok közül ezt a legkönnyebb naponta ugyanabban az időpontban megejteni, aztán lassan, pár hét alatt többé-kevésbé beáll majd az evés és az alvás is. Arra próbálj figyelni, hogy nagyjából minden nap ugyanabban az időben történjenek ugyanazok a dolgok. A fürdetésen kívül még a játék és a napi séták azok a programok, amiket könnyen az irányításod alá tudsz vonni és ezáltal beilleszteni sem lesz nehéz a napi menetrendbe.

Amellett, hogy a kisbabáknak biztonságot ad egy jól kialakított napirend, neked is megnyugvást fog jelenteni, ha tudsz tervezni a babák mellett.

Szoptatás – fő az önbizalom!

A kórházakban a szülés körüli időszakban kevés szó esik a szoptatásról, sokszor az tűnik egyértelműnek, hogy két (vagy három) gyereket nem lehet csak anyatejjel táplálni. Ne hagyd magad meggyőzni erről! Népszerű és igaz az a mondás, hogy a kereslet igazodik a kínálathoz, azaz annál több tej termelődik, minél többet szoptatsz. A természet úgy rendezte, hogy több babát is lehessen anyatejjel táplálni! 

Ha a tejed mennyisége elegendő, úgy már csak a kivitelezést kell megoldanod. Hogy ne folyjon szét a napirendetek, érdemes felkészülnöd arra, hogy megpróbálod a szimultán vagy más néven a tandemszoptatást. Az elején kérj segítséget a babák megfelelő szögben való elhelyezéséhez! A nagyobb kényelem érdekében használhatsz körbeölelő szoptatóspárnát, ami megkönnyíti az ikrek helyezkedését is.
Ne add fel, ha nem sikerül az első alkalmak során tökéletesen végrehajtani a tandemszoptatást, hiszen nem egyszerű mutatványról van szó és kezdetben Te és a babák is tapasztalatlanok lesztek.

Fontos, hogy felkészülj rá és megértsd azt is, hogy nem dől össze a világ attól, ha hosszabb távon nem sikerül úgy a szoptatás, ahogy elképzelted, esetleg mellette pótlást is kell adnod a babáknak. A pocakjuk ígyis-úgyis tele lesz, tökéletesen egészségesen és elégedetten fogják álomra hajtani a fejüket egy kiadós etetés után, legyen az mellből vagy cumisüvegből.

Az elengedhetetlen segítség

Apa, mamák, papák, testvérek, barátnők. Ikreknél minden segítség nagyon jól jön! Hagyd, hadd segítsenek büfiztetni, pelenkázni, fürdetni, éjszaka helyetted megnyugtatni a sírós babákat, öltöztetni, etetni később, egyszóval mindenben!

Mint két tojás! Vagy mégsem?

Elkerülhetetlen, hogy az ikreket folyamatosan hasonlítgasd egymáshoz. Az egyik már felül, a másik még nem, az egyik már beszél, a másik csak szótagokat mond, az egyik folyton fenn van, a másik inkább aludna. Érthető, hogy benned van a félsz, hogy egyikük valamiben lemarad. Teljesen természetes, hogy az egyik ebben erősebb, a másik abban. Bátorítsd őket, hogy kibontakoztathassák a saját személyiségüket!

Fő a humorérzék!

„De aranyosak, ikrek?”„Csak az első két évet kell túlélni!”„Úristen, ikrek, hogy bírod?”„Egy fiú egy lány, legalább egyszerre letudtad!” – Ismerős mondatok minden ikres anyukának, akiknek cserébe a válasz is a kezdetektől fogva mindig készen áll: Igen, ikrek. Igen, néha kaotikus. És nem, nem cserélnék senkivel!

Andi, a fél éves Luca és Vince anyukája:

„A kislányom egy örökké vidám kacagógombóc, míg a kisfiam egy komoly, megfontolt kis úr. Máskor sírnak, máskor nevetnek, más időpontokban kezdtek el forogni, kúszni, mászni. Minden egyes nap rácsodálkozom, hogy lehet két ennyire különböző személyiséggel megáldott kisbabám! Egy dolog viszont közös bennük: imádják egymást (én meg őket)!”
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!