Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Kisbaba születik

Kisbaba születik

Természetes szülés vagy császármetszés – érdemes felkészülnöd minden eshetőségre. De minden sokkal könnyebb lesz, ha tisztában vagy a részletekkel!

2020/08/30 11:54

A nagy nap karnyújtásnyira van, és te tele vagy aggodalommal, miközben mindenki szüléstörténeteket mesél neked. Van, akinek alig telt az egész pár órába, másoknál egy napig is eltartott, és sokan azt mesélik, „végül császár lett belőle”… mire készülj mégis, és mi történik, ha máshogyan alakul – ebben segítünk most.

Természetes szülés vagy császármetszés? 

 

A természetes út - hüvelyi szülés

A szülés egy természetes folyamat, ahol minden percnek értelme és jelentősége van. Nem megyünk most végig részletesen az összes szakaszon, hiszen valószínűleg rengeteget olvastál erről – nézzük inkább, mi történik akkor, amikor felpörögnek az események.

 

A baba is készül a születésre: az utolsó hetekben már befordul a szülőcsatorna felé, ezzel a feje lesz a legalacsonyabb ponton. Amikor készen áll a kibújásra, elfolyik a magzatvíz, megkezdődnek a fájások, kitágul a méhnyak, és megkezdődik a kitolási szakasz – illetve ez a folyamat zajlik le akkor, ha minden problémamentesen történik.

 

Van néhány eset, amikor az orvosod beavatkozik ebbe az egyébként magától lezajló folyamatba:

 

  • Ha a baba farfekvéses, az orvos eldönti, hüvelyi úton szülessen-e meg a baba – amennyiben kockázatosnak érzi a természetes utat, a biztonságot szem előtt tartva dönthet a császármetszés mellett.
  • Előfordul, hogy a terhesség vagy vajúdás túl hosszúra nyúlik – ekkor beindítják a szülést. Fontos tudnod, hogy ez is kettőtök biztonsága miatt történik.  Ha az orvosod így dönt, egy injekcióval segítik a fájásokat megindítani vagy felgyorsítani.

 

 

Császármetszés

Művi beavatkozásra akkor van szükség, ha a természetes szülést az orvosod túl kockázatosnak ítéli.

 

A császármetszés lehet programozott: ekkor előre fogod tudni a szülés időpontját. Általában akkor döntenek így, ha farfekvéses vagy túl nagy a baba, a kismama medencéje túlságosan szűk, illetve egyéb kockázati tényezők lehetnek (magas vérnyomás, cukorbetegség).

 

Ha a szülés természetes módon beindul, de a folyamat egy ponton elakad, akkor sürgősségi császármetszésre van szükség. Ilyen eset lehet, ha a baba nem fordul be tökéletesen a megfelelő helyzetbe, a méhnyak nem tágul megfelelően, vagy ha a baba egészsége veszélyben van.

 

A császármetszést mindig műtőben végzik, hiszen ez egy sebészeti beavatkozás. Ekkor egy bemetszést ejtenek a hason és a méhen, hogy kivegyék a babát - az egész nagyjából 10 percig tart. A császármetszést általában epidurális érzéstelenítéssel vagy szélsőséges esetben altatásban végzik, és az édesapa rendszerint nem lehet jelen.

 

Általánosan jellemző, hogy az utóbbi években megnövekedett a császármetszések száma. Jelenleg a szülések 20% -át teszik ki - ez az arány 1970-ben még csak 5% volt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ez az arány nem haladhatná meg a 15%-ot, hiszen az operáció kockázatosabbnak számít, mint a hüvelyi szülés, és csak valóban indokolt esetben kellene elvégezni. A műtét közben felléphetnek komplikációk, és utána is lehetnek szövődmények (fertőzés, visszérgyulladás, embólia stb.), ráadásul császármetszés után minden esetben komoly alhasi fájdalmakkal kell számolni, amelyek sokkal tovább tartanak, mint a természetes szülés megpróbáltatásai.

 

 

Kettő az egyben

Ha ikreket vársz, a szülés várhatóan hamarabb zajlik majd le, valamikor a 37. és 38. hét között. Persze jóval még több vizsgálatban és ellenőrzésben lesz részed, mint ha egy babát várnál, de így az orvosok tökéletesen képben lesznek a kicsik elhelyezkedésével kapcsolatban, és ez alapján döntenek a hüvelyi szülés és a császármetszés között. Bár az ikrek nem jelentik törvényszerűen azt, hogy a hüvelyi szülés kizárt, de a legtöbb esetben császármetszésre kerül sor, a komplikációk elkerülése végett.

 

 

Ha máshogy alakul…

 Sok kismama nagyon rosszul éli meg, ha természetes szülésre készült, és végül császármetszés lett belőle. Ilyenkor sokan magukat hibáztatják, és csalódottságot éreznek – ugye, te nem fogsz közéjük tartozni? A baba születésekor egyetlen fontos szempont van, hogy az apróság és anyukája épen és egészségesen kerüljenek ki ebből a hatalmas kalandból. Ha az orvosod a császármetszés mellett dönt, biztosan azért teszi, mert nem akar kockáztatni – és ez így van jól. Hidd el, nem az számít, milyen úton érkezik a kisbabád – csak az, hogy teljes szívvel-lélekkel tudj örülni neki…

 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!