MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Kisbaba születik

Természetes szülés vagy császármetszés – érdemes felkészülnöd minden eshetőségre. De minden sokkal könnyebb lesz, ha tisztában vagy a részletekkel!

Aug. 30, 2020

Természetes szülés vagy császármetszés? 

 

A természetes út - hüvelyi szülés

A szülés egy természetes folyamat, ahol minden percnek értelme és jelentősége van. Nem megyünk most végig részletesen az összes szakaszon, hiszen valószínűleg rengeteget olvastál erről – nézzük inkább, mi történik akkor, amikor felpörögnek az események.

 

A baba is készül a születésre: az utolsó hetekben már befordul a szülőcsatorna felé, ezzel a feje lesz a legalacsonyabb ponton. Amikor készen áll a kibújásra, elfolyik a magzatvíz, megkezdődnek a fájások, kitágul a méhnyak, és megkezdődik a kitolási szakasz – illetve ez a folyamat zajlik le akkor, ha minden problémamentesen történik.

 

Van néhány eset, amikor az orvosod beavatkozik ebbe az egyébként magától lezajló folyamatba:

 

  • Ha a baba farfekvéses, az orvos eldönti, hüvelyi úton szülessen-e meg a baba – amennyiben kockázatosnak érzi a természetes utat, a biztonságot szem előtt tartva dönthet a császármetszés mellett.
  • Előfordul, hogy a terhesség vagy vajúdás túl hosszúra nyúlik – ekkor beindítják a szülést. Fontos tudnod, hogy ez is kettőtök biztonsága miatt történik.  Ha az orvosod így dönt, egy injekcióval segítik a fájásokat megindítani vagy felgyorsítani.

 

 

Császármetszés

Művi beavatkozásra akkor van szükség, ha a természetes szülést az orvosod túl kockázatosnak ítéli.

 

A császármetszés lehet programozott: ekkor előre fogod tudni a szülés időpontját. Általában akkor döntenek így, ha farfekvéses vagy túl nagy a baba, a kismama medencéje túlságosan szűk, illetve egyéb kockázati tényezők lehetnek (magas vérnyomás, cukorbetegség).

 

Ha a szülés természetes módon beindul, de a folyamat egy ponton elakad, akkor sürgősségi császármetszésre van szükség. Ilyen eset lehet, ha a baba nem fordul be tökéletesen a megfelelő helyzetbe, a méhnyak nem tágul megfelelően, vagy ha a baba egészsége veszélyben van.

 

A császármetszést mindig műtőben végzik, hiszen ez egy sebészeti beavatkozás. Ekkor egy bemetszést ejtenek a hason és a méhen, hogy kivegyék a babát - az egész nagyjából 10 percig tart. A császármetszést általában epidurális érzéstelenítéssel vagy szélsőséges esetben altatásban végzik, és az édesapa rendszerint nem lehet jelen.

 

Általánosan jellemző, hogy az utóbbi években megnövekedett a császármetszések száma. Jelenleg a szülések 20% -át teszik ki - ez az arány 1970-ben még csak 5% volt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ez az arány nem haladhatná meg a 15%-ot, hiszen az operáció kockázatosabbnak számít, mint a hüvelyi szülés, és csak valóban indokolt esetben kellene elvégezni. A műtét közben felléphetnek komplikációk, és utána is lehetnek szövődmények (fertőzés, visszérgyulladás, embólia stb.), ráadásul császármetszés után minden esetben komoly alhasi fájdalmakkal kell számolni, amelyek sokkal tovább tartanak, mint a természetes szülés megpróbáltatásai.

 

 

Kettő az egyben

Ha ikreket vársz, a szülés várhatóan hamarabb zajlik majd le, valamikor a 37. és 38. hét között. Persze jóval még több vizsgálatban és ellenőrzésben lesz részed, mint ha egy babát várnál, de így az orvosok tökéletesen képben lesznek a kicsik elhelyezkedésével kapcsolatban, és ez alapján döntenek a hüvelyi szülés és a császármetszés között. Bár az ikrek nem jelentik törvényszerűen azt, hogy a hüvelyi szülés kizárt, de a legtöbb esetben császármetszésre kerül sor, a komplikációk elkerülése végett.

 

 

Ha máshogy alakul…

 Sok kismama nagyon rosszul éli meg, ha természetes szülésre készült, és végül császármetszés lett belőle. Ilyenkor sokan magukat hibáztatják, és csalódottságot éreznek – ugye, te nem fogsz közéjük tartozni? A baba születésekor egyetlen fontos szempont van, hogy az apróság és anyukája épen és egészségesen kerüljenek ki ebből a hatalmas kalandból. Ha az orvosod a császármetszés mellett dönt, biztosan azért teszi, mert nem akar kockáztatni – és ez így van jól. Hidd el, nem az számít, milyen úton érkezik a kisbabád – csak az, hogy teljes szívvel-lélekkel tudj örülni neki…

 

 

Rate this article