MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Szoptatás előnyei - Neked

Mindenki tudja, hogy a szoptatásnál nincs jobb a babának. Mi viszont egyből 10 érvet is tudunk mondani arra, hogy a szoptatás neked is jót tesz!

Aug. 30, 2020

Az anyatejes táplálás előnyei a kismamára nézve

 

Mindannyian tudjuk, hogy a szoptatás a legjobb a baba számára – de gondoltad volna, hogy neked legalább ugyanolyan jó? A következőkben 10 érvvel bizonyítjuk, hogy a szoptatás sokkal több a baba táplálásánál, és számos extra haszonnal jár a te számodra is.

1. Fogyasztó hatás

A szoptatás nemcsak a terhesség kilenc hónapja alatt felhalmozódott tartalékot használja fel, hanem növeli a test energiafelhasználásának arányát – naponta 400-500 kalóriával többet égetsz el, ha szoptatsz. Ha emellett kiegyensúlyozott, nassolásmentes étrendet követsz (ami nem egyenlő a fogyókúrával!), a szoptatás kimondottan gyorsan szabadít meg a terhesség alatt felszedett súlyfeleslegtől.

2. Antidepresszáns

A terhesség hormonális hullámvasútja után egyszer csak szembesülsz a felelősségérzettel, hogy ennek az aprócska babának a létezése kizárólag tőled függ. A napjaid másból sem állnak, mint hogy etetsz, pelenkázol, altatsz, többnyire egyedül és fáradtan – mindez túlságosan jó táptalajt ad a szülés utáni depressziónak, a baby blues-nak.

A szoptatás közben felszabaduló hormonok (például az oxitocin) viszont kifejezetten nyugtató és stresszoldó hatással vannak a babára és a mamára – bizonyított, hogy azok az anyukák, akik szoptatnak, kevésbé idegesek és ritkán szoronganak.

3. Kockázatcsökkentés

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a szoptató anyukáknál sokkal kisebb százalékban alakul ki később méh-, petefészek-, illetve mellrák, sőt, minél tovább szoptatsz (legalább 12 hónapig), annál kevésbé valószínű, hogy megtalálnak téged ezek a súlyos betegségek.

Mindezek mellett azt is adatok bizonyítják, hogy a szoptatással a kisbabád számára is csökkentheted a veszélyt a későbbi mellrák kialakulására.

 4. Csontok védelme

A szoptatás jótékony hatással van a kismama csontozatára, csökkenti a törések és a csontritkulás kockázatát – ennek az a magyarázata, hogy a szoptatás közben felszabaduló oxitocin segíti a csontok ásványi anyagokkal történő újratöltését.

5. Hasformálás

Szoptatás közben az oxitocin összehúzódásra készteti a méhet. Az első két-három napban a folyamat több-kevesebb fájdalommal jár, de végül a méh visszanyeri a terhességet megelőző időszak alatti nagyságát, formáját és tónusát – ha szoptatsz, ez a visszaalakulás gyorsabban megy végbe.

6. Kevesebb gond, energia és költség

Az anyatej mindig elérhető, higiénikus, az összetétele tökéletes a babának, akárcsak a hőmérséklete. Bárhol, bármikor megetetheted a kicsit, nincs szükséged eszközökre, fertőtlenítésre – az anyatej számtalan előnye mellett időt, energiát, pénzt takarítasz meg.

7. Nőies idomok

Miközben a szoptatással egyre vékonyabb leszel, a kebleid szépen kikerekednek – van ennél egyszerűbben elérhető turbózása a nőiességnek…? Ezért fontos, hogy hordj szoptatós melltartót, amelyek alátámasztják a megnövekedett kebleket, így megőrizheted melleid szépségét.

8. Édes álmok

A szoptató anyukák meglehetősen ritkán küzdenek alvásproblémákkal - a szoptatás nemcsak a babát, a mamát is elálmosítja. Az oxitocinnak itt is nagy szerepe van: természetes módon segíti az alvást, miközben ellensúlyozza a kortizol nevű stresszhormon hatását.

9. Fogamzásgátlás

Nem jelent 100%-os védelmet a teherbeesés ellen, de tény, hogy a szoptatás csökkenti a fogamzás esélyét, tehát amíg kizárólagosan és rendesen szoptatsz, és nem tért még vissza a menstruációd, valószínűleg nem fogsz teherbe esni. Ha 100 %-os biztonságra törekszel, akkor azért érdemes egyéb módon is védekezned a teherbeesés ellen, hiszen a peteérés vérzés nélkül is bekövetkezhet.

10. Kötődés

A szoptatás négyszemközti pillanatai csak kettőtöké – minden egyes alkalommal közelebb és közelebb kerültök egymáshoz. Kutatások bizonyították, hogy a szoptató édesanyáknál a az érzelmi kötődés gyorsabban alakul ki, és a baba reakcióira is érzékenyebben reagálnak. Már a legelső szoptatás is (amely lehetőség szerint a baba kibújását követő első órában történjen meg) erős érzelmi köteléket alakít ki, ezért a kórházban még a szülés előtt tisztázd, hogy igényt tartasz erre az értékes lehetőségre.

 

A szoptatásnak tehát számos csodálatos előnye van, ha csak teheted, ne mondj le róla! Amennyiben császármetszéssel szültél, akkor is ugyanúgy szoptathatsz, mint természetes szülés után – mindössze azzal kell számolnod, hogy a tej valamennyivel később fog beindulni. Várj türelemmel, tedd mellre a babát minél többször, a természet elvégzi majd a dolgát. Hidd el, ha évek múlva visszagondolsz erre az időszakra, azokat a pillanatokat fogod a legszebbnek látni, amelyeket szoptatáskor töltöttetek kettesben, összebújva.

 

 

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat