- Nem kötelező minden nap megfürdetni kisbabádat. Az első pár hétben bőven elég, ha finoman megmosdatod tetőtől talpig.
- A mosdatás az arc, a nyak, a kezek és popsi óvatos megtisztítását jelenti.
- Szükséged lesz egy tál felforralt, majd visszahűtött vízre, egy tál meleg vízre, vattapamacsokra vagy vattakorongokra, tiszta pelenkára, tiszta ruhácskára és törölközőre.
- Alaposan mosd meg a kezed és vedd le az ékszereket és karórádat.
- Ellenőrizd a szoba hőmérsékletét, majd vetkőztesd le kisbabádat és fektesd egy tiszta törölközőre.
- Kezdd babád arcával, nyakával és karjaival.
- Szülés után könnyen előfordulhat, hogy kisbabád szeme váladékossá válik. Emiatt mosd meg a kicsi szemeit a felforralt, majd visszahűtött vízbe mártott vattapamaccsal. Az orr felől haladj kifelé és minden törléshez használj új vattapamacsot.
- A fülek mögötti területet, majd a fülkagylót a meleg vízbe mártott vattapamaccsal töröld át.
- Ugyanígy töröld át a baba arcát, nyakát és karjait.
- A magzatmáz maradványait hagyd rajta kisbabád testén, mivel ápolja a bőrét.
- Tisztítsd meg a köldökcsonkot is, hogy a fertőzéseknek ne legyen lehetősége kialakulni. Használd ehhez a felforralt, majd visszahűtött vízbe áztatott vattakorongot.
- A köldökcsonk egészen a születéstől számított 10. napig a helyén maradhat - ha aggódnál miatta, konzultálj a gyermekorvossal, vagy védőnőddel.
- Bontsd ki a pelusból a kicsit és a meleg vízbe mártott tiszta vattapamaccsal töröld át a pelenkával fedett területet, mely alatt a popsira és a nemi szervekre kell gondolni.
- Használhatsz popsitörlőt is, amennyiben nem tartalmaz illatanyagot és kifejezetten újszülöttek számára készült.
- Ellenőrizd, hogy teljesen megszáradt kisbabád bőre, mielőtt újra bepelenkázod.
- Ezután felöltöztetheted a kicsit. Mosdatás közben részlegesen betakarhatod azokat a testrészeket, amiket éppen nem mosdatsz, hiszen az újszülöttek könnyen veszítenek a testhőjükből.
- Amint készen állsz egy nagyobb fürdetésre, ne habozz belevágni. Előtte olvasd át listánkat a legfontosabb információkkal.
Rate this article