MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Hogyan kezeld az ítélkező szülőket?

0
0 Értékelések

Úgy érzed te is az anyaszégyenítés, vagyis az anyák fölötti ítélkezés áldozata vagy? Eleve is nehéz megbirkózni az újdonsült anyai szerepkörrel, hát még akkor, ha folyamatosan megkérdőjelezik a szülői képességeidet! Íme néhány tipp, hogy hogyan kezeld az ítélkező szülőket, családtagokat vagy barátokat, miközben te is megpróbálsz odafigyelni arra, hogy több együttérzést mutass, és véletlenül se ítélkezz más anyák felett.

Feb. 21, 2021
 • Kikérted a véleményüket? - Amennyiben nem, akkor udvariasan vissza is utasíthatod őket. A kéretlen babagondozási tanácsok áradatának úgy tudsz a legkönnyebben gátat szabni, ha határozottan felhívod rá a figyelmet, hogy mit teszel meg az újszülött gyermekedért, illetve kijelented, hogy kritikák helyett inkább támogatásra van szükséged. A kéretlen szoptatási tanácsok kezeléséhez olvasd el a tippjeinket itt.
 • Válogasd meg okosan, kitől kérsz tanácsot babaügyekben! - Ha mégis tanácsot kértél, ám nem vagy elégedett a válasszal, nem hibáztathatod a segítő szándékkal érkezőket. Inkább fontold meg jól, hogy kikhez fordulsz a babával kapcsolatos kérdésekkel! Ha például szoptatási tanácsra van szükséged, jobban teszed, ha egy korábban szintén szoptató barátnőddel beszélgetsz ahelyett, hogy a nővéredhez fordulnál, aki a cumisüvegre esküszik.
 • Bízz az anyai ösztöneidben! - Hallgass a megérzéseidre, és vitass meg minden olyan tanácsot a védőnővel vagy a gyerekorvossal, amiben bizonytalan vagy! Ez különösen fontos lehet, ha például egy családtag javaslatát régimódinak vagy elavultnak érzed. Nyugodtan oszd meg a szakértői ajánlásokat azokkal, akik kéretlen babagondozási tanácsokkal traktálnak. „Nos, én rákérdeztem erre a gyerekorvosnál, és ő ezt nem javasolja.”
 • Esetleg félreértetted a babagondozási tanácsokat? - Ez különösen igaz lehet, ha szöveges üzenetben, online fórumokon vagy social media posztokon keresztül kommunikálsz. A testbeszéd és az intonáció hiánya miatt bizonyos dolgok könnyen félreérthetővé válhatnak – esetleg túl nagy jelentőséget tulajdoníthatsz egy olyan véleménynek, amit eredetileg máshogy értettek. Ha nem vagy biztos abban, amit olvasol, inkább kérd, hogy fejtsék ki, hogyan értették. Ha pedig továbbra is kétségeid vannak, egyelőre hagyd annyiban az eszmecserét, és inkább tisztázd a dolgot egy személyes beszélgetés alkalmával.
 • Az anyaszégyenítés klasszikus esete áll fenn? - Sajnos néha a lényeg nem az értelmezésen múlik– az anyaszégyenítés (vagy magyar szlenggel élve a „bezzeganyázás”) egy nagyon jellemző internetes viselkedésforma, amelynek a fogadó oldalán lenni érzelmileg enyhén szólva is felkavaró. Teljesen mindegy, hogy az éles nyelvű kommenthuszár éppen a saját szülői döntései miatt frusztrált, dühös vagy épp féltékeny, ez a magatartásforma akkor is káros és teljesen felesleges. Ha az anyaszégyenítés klasszikus esetével találod szembe magad az interneten, ne válaszolj rá! Töröld a posztodat, hogy megelőzd a konfliktus továbbgyűrűzését, és próbáld meg megállni, hogy olvasgatod a kommenteket. Bármennyire is nehéz, tartsd szem előtt, hogy ez esetben a hozzászólókkal van a baj, és nem veled!
 • Te ítélkezel más szülők fölött? - Végül pedig lépj egyet hátra, és tedd fel a kérdést magadnak is: te is pálcát törsz időnként mások felett? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy abbahagyd az ítélkezést más anyák vagy apák felett. Mindnyájan törekszünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, de tény, hogy valamennyien különbözőképpen gondoskodunk a babánkról. Akkor teszel jót, ha a támogatásodról biztosítasz más szülőket, legyen szó akár egy családtagról, barátról vagy a friss anyaközösség tagjairól.
rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok