Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Így lesz tiszta a babád

Újszülött-higiénia

Néhány hasznos tanácsunkkal szeretnénk segíteni Neked az újszülött kisbabád higiéniája kapcsán, hogy megtaláld az egészséges határt a túlzott tisztaság és a túlzott természetesség közt.

2020/09/01 13:25

Nem könnyű megtalálni az arany középutat a túlzott tisztaság és a higiénikusnak már nem nevezhető természetközeliség közt egy újszülöttnél. Gyermeked immunrendszere az első hat hétben még fejletlen, ezért nehezen birkózik meg a környezetben, az emberek kezén és a felületeken természetesen jelen lévő kórokozókkal, ugyanakkor a végletes csíramentesítés a jótékony baktériumokat is elpusztítja a kezünkön és a baba bőrén, továbbá a tisztítószer-maradékok és babaápolók hatóanyagaival való gyakori érintkezésre sincs felkészülve még a szervezete.

A baba fürdetése - tanácsok az újszülött higiéniája kapcsán

 

Milyen gyakran fürdesd az újszülöttet?

A babát születéskor magzatmáz vonja be, amely megvédi bőrét a fertőzésektől és a kiszáradástól. Egyre több kórházban terjed a protokoll, hogy az időre született kisbabákat születéskor csak megtörlik, és két-három napos korukig egyáltalán nem fürdetik meg. Koraszülötteknél az éretlenebb immunrendszer és nagyobb fertőzésveszély folytán más az eljárás.
Otthon élvezetes közös családi program lehet a baba fürdetése, amely válhat akár a munkából hazatérő apa feladatává, hogy ezzel is erősítse a kötődést gyermekével. Ám mindamellett, hogy nagy hibát nem vétetek a mindennapos fürdetéssel, a jelenlegi álláspont szerint az újszülöttet elég naponta áttörölni, és csak heti két-három alkalommal megfürdetni, hogy megőrizzük a természetes védőréteget és a lassan formálódó jótékony flórát a bababőrön.


Biztonsági óvintézkedések

Elsőre ijesztő lehet egy kisbaba és egy kád víz találkozására gondolnunk, pedig néhány óvintézkedéssel teljesen biztonságossá tehető a művelet.
Az újszülött fürödjön stabil felületre helyezett saját babakádjában. A törülközés helyét a kád közelében készítsd elő. A kádba csak annyi 37-38 °C fokos vizet engedj, hogy ne lepje el a baba hasát, illetve ne érjen az arcáig. Ha a kórházban van rá mód, hogy megmutassák a fürdetést, érdemes élned a lehetőséggel, de amennyiben otthon bizonytalan vagy, vehetsz egy ún. fürdetőszéket is, amely biztonságos helyzetben tartja a babát. Azonban magára hagyni a kisbabát a kádban még ilyen eszközben is szigorúan tilos! Fürdés után a baba a fürdetőtől olyan csúszós lehet, mint egy angolna, ezért rögtön fogd fürdőlepedőbe, és törölközéshez se vidd messzire, ezzel is csökkentve a balesetveszélyt.


Mit készíts elő?

Az eddigieken kívül készíts elő parabénmentes bababarát fürdetőkrémet, amellyel tanácsos még a kádba helyezés előtt bekenni a kicsit, és a vízben csak lemosni azt róla; ezt egyelőre használhatod a fejbőr tisztítására is. Nem árt beszerezned egy vízhőmérőt sem, amíg kitapasztalod a hőfokokat. Az arc áttörléséhez és a fülváladék letörléséhez készíts ki vattát és vattakorongokat, valamint egy tálban tiszta vizet. Ha kemény a víz, vagy a babád bőre könnyen kiszárad, bababarát hidratálót is használhatsz. Ne felejtsd el előkészíteni továbbá a pelenkát, a popsitörlőt, a popsikrémet és a kicsi tiszta ruháit sem.


Mit moss meg?

Kiemelten figyelj arra, hogy a nyaki részt rendesen megtisztítsd, hiszen itt tej-, illetve tápszermaradékok gyűlhetnek fel. Alaposan tisztítsd meg a popsi és a combok hurkáit, valamint a fül mögötti részt is, de a nemiszerveket csak kívülről mosd le. A köldökcsonkot, illetve a gyógyuló köldököt ne érje víz. Az arc tisztítását a fürdetés után, tiszta vizes vattával végezd. A baba szeméhez, ha egészséges, az új ajánlások szerint nem szükséges hozzányúlni (szemfertőzés esetén pedig az orvos utasítása szerint kell eljárni). A fülből is csak vattával töröljük ki a váladékot, belenyúlni veszélyes.


A köldökcsonk ápolása

Amennyiben nincs észlelhető baja, a köldökcsonkot semmivel sem kell kezelni, ápolása kimerül a tisztán és szárazon tartásban, a pelenka visszahajtásában, és babád jól szellőző ruhákba öltöztetésében. Régebben és sok helyen még ma is a rendszeres alkoholos tisztítást vagy a hintőporozást tanácsolják, de az előbbi felszívódik a baba bőrén keresztül, ezért rutinszerűen alkalmazni nem ajánlott, ráadásul bizonyítottan lassítja a gyógyulást; a hintőpor pedig olyan réteget képez, ami gátolja a szellőzést. Ha a köldökcsonkra mégis szennyeződés kerül, tisztítsd le, majd használj rá jódmentes fertőtlenítő sprayt, vagy ennek hiányában esetileg alkoholt. Ha a köldökcsonk környéke bepirosodik, megduzzad, a seb bűzössé válik, vagy a baba belázasodik, a kezelésért orvoshoz kell fordulni.


További higiéniai gondozás
Az újszülött körmét levágni baba körömcsipesz ide, biztonsági körömolló oda, igazi bűvészmutatvány, márpedig a hosszú köröm felsértheti a kicsi arcát. Amíg bele nem rázódsz a dologba, megelőzheted a bajt baba cérnakesztyűvel is, amit már a kórházi csomagba is érdemes bepakolnod.
A babát naponta öltöztesd át réteges, jól szellőző ruhába, amelyet bababarát mosószerrel és öblítővel mostál ki. Ágyneműjét, játékait és minden érintkezési felületet is tisztítsd meg rendszeresen, de fogd vissza az erős vegyszerek használatát.
Az újszülött időszakban az anyai kéz higiéniájára is nagyon oda kell figyelni, ezért fürdetés vagy a köldökcsont esetleges ellátása előtt, továbbá minden mosdólátogatás, pelenkázás vagy egyéb fertőzésforrás után is (pl.: kutyasimogatás, virágátültetés, tömegközlekedés) moss kezet szappannal. Nem szükséges viszont kezet mosnod minden babaérintés előtt, és fertőtlenítőszert is csak indokolt esetben használj, hiszen az elpusztítja a bőröd jó baktériumait is.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése4.62/5
avatar
avatar

Higiénia

Hasznosnak találom a cikket. Sok plusz információt tartalmaz amit eddig még nem tudtam

avatar

Higiénia

Mi is 2-3 naponta furdetuk a fiamat de mióta ilyen meleg van egy nap többször is mert izzados fajta

avatar

Higénia

Nagyon hasznos volt a cikk. Mi os csak 3 naponta fürdettünk. Most a nagy melegben 2 hónapos igényli a napi fürdést máslént nem is alszik.

avatar

Higénia

Sajnos aszületse napján este lemosták róla a magzatmázat.mire észbe.kaptam már mindegy.volt :( csalódott iéüs.voltam

avatar

Higiénia

Mi is 2-3 naponta furdettuk

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!