MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Újszülött-higiénia

Néhány hasznos tanácsunkkal szeretnénk segíteni Neked az újszülött kisbabád higiéniája kapcsán, hogy megtaláld az egészséges határt a túlzott tisztaság és a túlzott természetesség közt.

Szep. 1, 2020

A baba fürdetése - tanácsok az újszülött higiéniája kapcsán

 

Milyen gyakran fürdesd az újszülöttet?

A babát születéskor magzatmáz vonja be, amely megvédi bőrét a fertőzésektől és a kiszáradástól. Egyre több kórházban terjed a protokoll, hogy az időre született kisbabákat születéskor csak megtörlik, és két-három napos korukig egyáltalán nem fürdetik meg. Koraszülötteknél az éretlenebb immunrendszer és nagyobb fertőzésveszély folytán más az eljárás.
Otthon élvezetes közös családi program lehet a baba fürdetése, amely válhat akár a munkából hazatérő apa feladatává, hogy ezzel is erősítse a kötődést gyermekével. Ám mindamellett, hogy nagy hibát nem vétetek a mindennapos fürdetéssel, a jelenlegi álláspont szerint az újszülöttet elég naponta áttörölni, és csak heti két-három alkalommal megfürdetni, hogy megőrizzük a természetes védőréteget és a lassan formálódó jótékony flórát a bababőrön.


Biztonsági óvintézkedések

Elsőre ijesztő lehet egy kisbaba és egy kád víz találkozására gondolnunk, pedig néhány óvintézkedéssel teljesen biztonságossá tehető a művelet.
Az újszülött fürödjön stabil felületre helyezett saját babakádjában. A törülközés helyét a kád közelében készítsd elő. A kádba csak annyi 37-38 °C fokos vizet engedj, hogy ne lepje el a baba hasát, illetve ne érjen az arcáig. Ha a kórházban van rá mód, hogy megmutassák a fürdetést, érdemes élned a lehetőséggel, de amennyiben otthon bizonytalan vagy, vehetsz egy ún. fürdetőszéket is, amely biztonságos helyzetben tartja a babát. Azonban magára hagyni a kisbabát a kádban még ilyen eszközben is szigorúan tilos! Fürdés után a baba a fürdetőtől olyan csúszós lehet, mint egy angolna, ezért rögtön fogd fürdőlepedőbe, és törölközéshez se vidd messzire, ezzel is csökkentve a balesetveszélyt.


Mit készíts elő?

Az eddigieken kívül készíts elő parabénmentes bababarát fürdetőkrémet, amellyel tanácsos még a kádba helyezés előtt bekenni a kicsit, és a vízben csak lemosni azt róla; ezt egyelőre használhatod a fejbőr tisztítására is. Nem árt beszerezned egy vízhőmérőt sem, amíg kitapasztalod a hőfokokat. Az arc áttörléséhez és a fülváladék letörléséhez készíts ki vattát és vattakorongokat, valamint egy tálban tiszta vizet. Ha kemény a víz, vagy a babád bőre könnyen kiszárad, bababarát hidratálót is használhatsz. Ne felejtsd el előkészíteni továbbá a pelenkát, a popsitörlőt, a popsikrémet és a kicsi tiszta ruháit sem.


Mit moss meg?

Kiemelten figyelj arra, hogy a nyaki részt rendesen megtisztítsd, hiszen itt tej-, illetve tápszermaradékok gyűlhetnek fel. Alaposan tisztítsd meg a popsi és a combok hurkáit, valamint a fül mögötti részt is, de a nemiszerveket csak kívülről mosd le. A köldökcsonkot, illetve a gyógyuló köldököt ne érje víz. Az arc tisztítását a fürdetés után, tiszta vizes vattával végezd. A baba szeméhez, ha egészséges, az új ajánlások szerint nem szükséges hozzányúlni (szemfertőzés esetén pedig az orvos utasítása szerint kell eljárni). A fülből is csak vattával töröljük ki a váladékot, belenyúlni veszélyes.


A köldökcsonk ápolása

Amennyiben nincs észlelhető baja, a köldökcsonkot semmivel sem kell kezelni, ápolása kimerül a tisztán és szárazon tartásban, a pelenka visszahajtásában, és babád jól szellőző ruhákba öltöztetésében. Régebben és sok helyen még ma is a rendszeres alkoholos tisztítást vagy a hintőporozást tanácsolják, de az előbbi felszívódik a baba bőrén keresztül, ezért rutinszerűen alkalmazni nem ajánlott, ráadásul bizonyítottan lassítja a gyógyulást; a hintőpor pedig olyan réteget képez, ami gátolja a szellőzést. Ha a köldökcsonkra mégis szennyeződés kerül, tisztítsd le, majd használj rá jódmentes fertőtlenítő sprayt, vagy ennek hiányában esetileg alkoholt. Ha a köldökcsonk környéke bepirosodik, megduzzad, a seb bűzössé válik, vagy a baba belázasodik, a kezelésért orvoshoz kell fordulni.


További higiéniai gondozás
Az újszülött körmét levágni baba körömcsipesz ide, biztonsági körömolló oda, igazi bűvészmutatvány, márpedig a hosszú köröm felsértheti a kicsi arcát. Amíg bele nem rázódsz a dologba, megelőzheted a bajt baba cérnakesztyűvel is, amit már a kórházi csomagba is érdemes bepakolnod.
A babát naponta öltöztesd át réteges, jól szellőző ruhába, amelyet bababarát mosószerrel és öblítővel mostál ki. Ágyneműjét, játékait és minden érintkezési felületet is tisztítsd meg rendszeresen, de fogd vissza az erős vegyszerek használatát.
Az újszülött időszakban az anyai kéz higiéniájára is nagyon oda kell figyelni, ezért fürdetés vagy a köldökcsont esetleges ellátása előtt, továbbá minden mosdólátogatás, pelenkázás vagy egyéb fertőzésforrás után is (pl.: kutyasimogatás, virágátültetés, tömegközlekedés) moss kezet szappannal. Nem szükséges viszont kezet mosnod minden babaérintés előtt, és fertőtlenítőszert is csak indokolt esetben használj, hiszen az elpusztítja a bőröd jó baktériumait is.
 

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat