MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Segítség, hisztis a gyermekem!

5
5/5 1 Értékelések

Nem ismerek rá a gyermekemre: hetek óta mindenre nemet mond, követelőzik, és mindennap más miatt hisztizik. Mit csináljak, hogyan kezeljem ezeket a nehéz szituációkat?

 

Ápr. 15, 2021

Hisztis gyerek - avagy hogyan kezeljük a nehéz szituációkat?

 

Szinte felrobban a dühtől

Eddig kiegyensúlyozott volt a kapcsolatotok, értettétek egymás nyelvét, most viszont olyan, mintha minden megváltozott volna? Akkor bizony beköszöntött a dackorszak. A hisztik általában 18 hónapos kor körül kezdődnek, mivel a gyermek még nem tudja magát szavakkal kifejezni, a frusztrációja hisztiben nyilvánul meg. Nem tudni, hogy mikor mi váltja ki a gyermeki dührohamot, ami megnyilvánulhat toporzékolásban, kiabálásban vagy éppen tapétacibálásban. Van, hogy azért kezd el sírni, mert nem azt szeretné enni, amit elé raksz, de az is lehet, hogy azért hisztizik, mert megkéred, hogy pakolja össze a játékait. Elkeseríthet ez a hirtelen változás, különösen, ha a totyogód mindezt közönség előtt teszi. Ám tudnod kell: mindez teljesen normális, életkori sajátosság!

 

Miért viselkedik így?

A gyermeked ebben az időszakban próbálgatja a határait, megpróbálja magát elkülöníteni tőletek, szülőktől. Megmondja neked, mit akar és elutasítja a feltételeid. Az általa kimondott „nem”, „nem te”, hanem „majd én” szavakkal átveszi az irányítást, tudatva veled az új és alapvető érzést: „én vagyok én”, „én nem te vagyok”. Állandó „ellenségei” vagyunk, amely elősegíti az első frusztrációinak a kialakulását.

Amit tehetsz: maradj határozott, ne hajolj meg a szeszélyei, követelései előtt! Jó hír: a mit lehet és mit nem korlátaiból eredő frusztrációja építi a gyermeked fejlődését! Alapvetően fontos, hogy a babád ne váljon zsarnokká és később bizalomhiányos felnőtté.

 

Maradj nyugodt és következetes!

„Szeresd annyira a gyermeked, hogy tudj nemet mondani!” – talán hallottad már ezt az alapigazságot, de már vagy megtapasztaltad, vagy hamarosan meg fogod, hogy mennyire kimerítő megfelelni, amikor csemetéd próbára teszi a türelmed.

Az ideális hozzáállás az, ha nyugodt, kimért és odafigyelő maradsz, ugyanakkor következetes. Ezzel a hozzáállással érezteted a gyermekeddel, hogy elfogadod a kimutatott érzéseit és elismered a haragját, de rajtad múlik, hogy eldöntsd, számára mi a legjobb.

 

3+1 tipp, hogy elkerüld a csatákat!

  • Utasítsd el a konfliktust, hiszen itt nincs helye győztesnek, sem vesztesnek! Válaszd a „win-win” (mindkét fél csak nyerhet) stratégiáját!
  • Kínálj választási lehetőséget gyermekednek, amikor csak lehetséges! Például: sétáljunk a parkban vagy toljalak a babakocsiban?
  • Jelezd előre a gyermekednek az aznapi programokat! Mondd meg, hogy megnézheti a kedvenc meséjét, de utána alvás következik. Ezzel határokat szabsz neki, amelyen belül még manőverezhet.
  • Ne kíséreld meg elnyomni a gyermeked, vagy arra kényszeríteni, hogy szót fogadjon! Ez a két szélsőséges reakció káros hatással lehet az önértékelésére. Meg kell találni az arany középutat a szeretet, az ösztönzés, az óvás, a fegyelmezés és a követelései és frusztrációja között!

 

Ismerd el a gyermek haragját!

Amikor elkezd hisztizni a gyermeked, vond el a figyelmét, beszélj neki valami másról, vagy javasolj egy másik alternatívát! Ha még jobban belelovallja magát, várj pár percet, hogy lecsillapodjon! Megkérheted arra is, hogy menjen be a szobájába, ahol magának dühönghet. A hisztit csak tovább gerjeszti, ha odafigyelünk rá. Ezután odamehetsz hozzá, és megkérdezheted, hogy befejezte-e a hisztit, illetve javasolhatod, hogy játsszatok valamit. Fontos, hogy elismerd a gyerek haragját, hogy tudhassa, joga van ehhez az érzéshez! Magyarázd el neki azonban, hogy te döntesz, és azt is, hogy miért kell úgy történniük a dolgoknak, ahogyan te akarod.

 

Beszéljetek róla!

Tehetetlenségedben előfordulhat, hogy pofonra emeled a kezed, de nem szabad! A gyermeked ott helyben valóban szót fog fogadni, de hosszútávon az ilyen erőszakos reakciók gyengíthetik gyermeked önképét. Ráadásul ezután a csemetéd az ütést fogja alkalmazni egy iskolai vitában vagy a testvéreivel szemben is. A leghatékonyabb válasz a dühre a megbeszélés. A hiszti után tudasd újra a gyermekeddel, hogy szereted őt, még akkor is, ha hisztizik, vagy nem megfelelően viselkedik!

 

Jó, ha tudod!

Elmerülve a frusztráció vagy a harag kiváltotta érzéseiben, a gyermekednek néha gondja lehet a levegővétellel. Szélsőséges esetekben még az eszméletét is elveszítheti néhány másodpercre. Fontos tudnod azonban, hogy ezek a dührohamok szerencsére nincsenek hosszútávon hatással a gyermeked egészségére.

 

Mathilda , 32 éves anyuka

„Max fiam 20 hónapos, és imádja a csokit. Egyszer vásárláskor a pénztárnál szeretett volna egy egész táblát, de mivel vacsorázni készültünk utána, nem vettem meg neki. Hisztizni kezdett, visítozva a földhöz vágta magát, majd meg is akart ütni. Mindenki minket bámult, szégyelltem magam és még csak le se mertem úgy teremteni, ahogy otthon tettem volna. Inkább megvártam, amíg visszaértünk az autóhoz, hogy elmagyarázzam neki mennyire elfogadhatatlan a viselkedése."

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Alexandra Jún. 22, 2019

Kis fiam másfél éves és ő is néha hisztizik de türelmes vagyok vele és nem engedem neki hogy az legyen amit ő szeretne nagyon jó tanácsok köszönöm szépen!