MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az egy éves baba táplálása

5
5/5 1 Értékelések

Az egy éves kor mérföldkő a baba táplálkozásában. Cikkünkben a baba étrendbe illeszthető újdonságokra, és a szülinapi tortára is kitérünk.

Jún. 12, 2023

Az egy éves baba táplálása



Egyéves korra a gyomor űrtartalma, működése eléri azt a szintet, ami biztosítani tudja, hogy a baba táplálékigényének megfelelő mennyiségű szilárd táplálékot befogadni és emészteni is tudja. Az emésztőrendszer is, beleértve az egyre több fogacskát, egyre jobban képes feldolgozni a szilárd táplálék tápanyagait. Így a fő táplálékforrássá a szilárd ételek válnak – az egyéves baba általában már ezekből többet fogyaszt, mint amennyi anyatejet vagy tápszert vesz magához.

Az anyatejes táplálást a szilárd táplálékok egyre növekvő mennyiségű fogyasztásakor nem kell abbahagynotok. A szoptatás időtartamának nincs felső életkori határa, a WHO iránymutatása szerint az egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt a kiegészítő táplálékok bevezetése mellett javasolt fenntartani az anyatejes táplálást akár két éves korig, vagy tovább. Ez nem csak az értékes tápanyagok miatt előnyös kisbabád számára, de az anya-gyermek kötődést is segíti. Amikor gyermekedet elválasztod vagy elválasztódik, érdemes lehet fejlettségétől, táplálkozási szokásaitól függően másképp pótolni a kieső tápanyagokat – tápszerrel, tejpéppel, tejalapú gyerekitallal vagy egyéb módon. Ennek szükségéről és a legjobb megoldásról konzultálj gyermekorvosotokkal vagy a védőnővel.


Új ételek

Egyéves kortól az eddig tiltólistás ételek egész sorát vezetheted be a gyermeked étrendjébe. Egyenként kipróbálhattok olyan apró magvas gyümölcsöket, mint a kivi, az eper és a málna, ha épp szezonjuk van (vagy ha nincs, de nagyon szeretnéd). Ha a családban nem váltott ki másnál allergiás tüneteket, már a tenger gyümölcseit is megkósolhatjátok.. Az eddig ellenjavallt mogyoró, dió, mandula és egyéb olajos magvak adhatóak, azonban felhasználásukkor a félrenyelés veszélyére fontos figyelni.. Egyszerre mindig csak egyféle új dolgot próbáljatok ki, hogy meg tudd figyelni a gyermeked szervezetének reakcióit. A kicsi immár a tojás minden részét és a tej minden ehető és iható formáját kipróbálhatja. Az egyéves kortól fogyasztható ételek és italok teljesebb listájáért és további útbaigazításért olvasd el Hozzátáplálási kisokosunkat.


Új állagok

Gyermeked már egészen stabilan ül, emésztőrendszere fejlettebb, és néhány foga is lehet már, így nem kell tovább leragadnotok a pempő állagú ételeknél, elkezdhetitek a falatos táplálást, ha eddig nem tettétek volna. Ugyan egy káposztatorzsa elrágására még nem áll készen, de egy darab almát, zabkekszet, szendvicsfalatokat képes gond nélkül elfogyasztani. Ezzel tovább egyszerűsödnek a közös családi étkezések, hiszen nem kell minden ételt külön pürésíteni a számára.


Veszélyes és kerülendő élelmiszerek

Továbbra is veszélyesek az olyan ételek, amelyek félrenyelést okozhatnak, ezért keménycukorkát vagy rágógumit semmiképp sem, a keményebb állagú ételeket (pl.: ropi) pedig csak szoros felügyelet alatt adj a babának. A félrenyelés önmagában nem jelent akkora gondot, felnőttekkel is megesik, a falatot az ember általában felköhögi. Ám a félrement falat akár fuldoklást is okozhat. 

Egyéves kort elérve ugyan nagyon sok élelmiszer fogyaszthatóvá válik a baba számára, de nem minden ajánlott még ekkor sem. Vannak olyan ételek, italok, amik még a felnőtt szervezetnek sem tesznek  jót, egy fejlődő szervezetnek pedig biztosan nincs rájuk szüksége. Ne adjunk a kicsiknek cukros, szénsavas üdítőket, magas sótartalmú sznekkeket, fűszeres, zsíros ételeket.


Édességek és a szülinapi torta

Mivel az eddig felsoroltakon túl a kakaó, méz, cikória, kókusz és fahéj is használhatóvá vált számos egyéb finomsággal együtt, az édes csemegék egész tárháza nyílt meg a kicsi előtt. Például ihat kakaót, ehet fahéjas csigát vagy túródesszerteket, stb. Igyekezz azonban ellenállni a kísértésnek, hogy cukros édességekre szoktasd a gyermekedet, bármennyire is kényelmes és gyors megoldásnak tűnik ilyenekkel csillapítani a kicsi éhségét. Természetesen mértékkel lehet belőlük fogyasztani, de ne ezekkel lakjon jól.
Nagy dilemma szokott lenni, hogy mit lehet, és mit nem lehet az egyéves nagylány vagy nagyfiú születésnapi tortájába tenni; lesz-e baja, ha be nem vezetett ételfajtából (pl.: csokoládé) kerül a süteménybe? Azt biztosan senki nem szeretné, hogy éppen a szülinapi partin produkáljon a kicsi nem kívánatos reakciókat ismeretlen összetevőkre. Jó hír, hogy manapság sok cukrászat készít egyévesek által nyugodtan fogyasztható tortát, illetve az interneten is számos receptet találsz, ha otthon szeretnéd elkészíteni azt.
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Adrienn Jún. 20, 2019

❤️