MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Első séta a szabadban

5
5/5 1 Értékelések

Először léptek ki az otthon biztonságos melegéből babáddal, vár benneteket a nagyvilág! De mikor és hogyan induljatok? Mire kell feltétlenül figyelned? Útmutatónk kezdő kalandoroknak.

Okt. 2, 2020

Első séta a babával - általános tudnivalók


Az ősszel vagy télen született babákat 4-6 hetes koruktól, míg a tavaszi, nyári kicsiket már két hetes koruktól is ki lehet vinni egy rövid sétára. A hideg évszakokban -5 °C alatt, erős szélben, ködben, míg a tikkasztó hőségben 11-től délután 3 óráig ne tedd ki gyermeked az időjárás viszontagságainak! A sétára, kinti létre a legalkalmasabb idő a délelőtti és késő délutáni, nyáron a kora esti órák is. 

Ha teheted, kerüld a zárt, zsúfolt helyeket (pl. liftek, plázák), valamint a tömegközlekedési eszközökön való utazást is! Így megvéded babád a legtöbb fertőzéstől, arról nem is beszélve, hogy a hirtelen rázúduló sok inger sem olyan jó ilyen pici korban. Fő a békesség!

Ruhaválasztás

Öltöztesd rétegesen kisbabád! Mivel az újszülött önálló hőháztartása az első hat hétben még éretlen, ezért általános szabály, hogy gyermekeden kezdetben legyen egy réteggel több ruha, mint amit magadra veszel fel. A védtelen, érzékeny fejbőre miatt sapkát is mindig adj rá az elején, plusz rétegként egy kis pokróccal is betakarhatod. Ezek vastagsága természetesen évszaktól függően eltérhet.

Szoktatás

Ha szépen, a külső hőmérséklethez igazodóan felöltöztetted, úgy következhet a szoktatás a kinti levegőhöz. Első lépésként születése után egy-két héttel már oda lehet tenni a résnyire nyitott ablak elé. Először csak öt percre, aztán fokozatosan naponta tíz perccel növelve ezt az időtartamot. Szép időben a teraszra vagy kertbe is kiviheted.
Nem csak a babádnak, neked is szükséged van egy kis „visszaszokásra”. Ezért nem is baj, hogy az első séták alkalmával csak rövidebb utakra mentek, hiszen valószínűleg ez neked is bőven elegendő lesz kezdésként. Aztán majd később mehet a Kéktúra! 

Szállítóeszköz

Alapvetően két fajta módon tudtok babáddal gyalogosan közlekedni: babakocsival és hordozóval. Babakocsis kiruccanásokhoz a „mózes” rész a legjobb választás az első időkben, mert ebben a baba teljesen vízszintesen el tud feküdni, mintha a kiságyában lenne. A friss levegő, az enyhén hepe-hupás talaj és a susogó, zizegő természet hangjai a gyors elalvásban is segítségedre lesznek. 
A hordozás nagyon praktikus megoldás, mindkét kezed szabad, nem kell a lépcsőzésnél fel-le szenvedned, mint egy babakocsival, csak felkapod és már indulhattok is. A babák is szeretik, mert az anyukájuk közelsége, melegsége és szívdobbanásai még a legsírósabb, leghasfájósabb kicsit is meg tudja nyugtatni. Ne szomorkodj, ha kisbabád kezdetben elutasító a hordozóval, lehet, hogy egy másik fajtát imádni fog! Országszerte rengeteg hordozó közösség működik, ahol felkészült tanácsadók várják a hordozással ismerkedő szülőket és csemetéiket. A legjobb az egészben, hogy ezekben a hordozós klubokban lehetőség van bérelni is, így többfélét kipróbálhattok, mielőtt beruháznátok egy sajátba.

Nap –, eső - és rovarvédelem

Napfény ellen a legjobb az árnyékolás. Ha babakocsival vagytok, akkor a kupoláját lehet többféle szinten lehajtani. Ha még így is a baba szemébe sütne a nap, akkor ideiglenesen egy ruhapelenkát is ráteríthetünk a babakocsira, amíg árnyékos helyre gurulunk vele. Hordozás során, hogy ne érje közvetlen napfény, a kilógó testrészeit – kifejezetten pici babáknak való, magas fényvédő faktorszámú – naptejjel kend be! Érdemes beszerezned nagy karimájú, megkötős, hátul  nyakat takaró kalapokat is, amelyek szintén jól védik a babád és emellett nagyon aranyosak is!

Ha véletlenül elkapna benneteket egy futó zápor, úgy jó, ha mindig kéznél van egy babakocsira ráhúzható esővédő vagy egy nagy esernyő, esetleg egy esőköpeny, ami alá hordozós séta során együtt is befértek.

Rovarcsípés ellen babakocsira kapható szúnyogháló is. Ennek természetesen inkább vízparton, nyaralás során veszitek majd hasznát, a városban kevésbé lesz rá szükségetek. Ha sokat voltatok a természetben, akkor az esti fürdetéskor ellenőrizd a babád bőrét. A legtöbb csípés ártalmatlan, magától – vagy egy kis otthoni kezelést követően - elmúlik, azonban ha úgy ítéled meg, hogy túlságosan kipirosodott, feldagadt a csípés környékén gyermeked bőre, nézesd meg háziorvossal.

Zsani, a két hónapos Ella anyukája:

„Ella tavaszi baba, ezért a férjemmel már alig vártuk, hogy kivihessük egy körre az otthonunkhoz közeli parkba. Két hetes korában a védőnéni zöld utat adott, így egy meleg, vasárnapi délután végre elindulhattunk! A férjem annyira élvezte a sétát, hogy alig akart odaengedni a babakocsihoz! Azóta is napi program nálunk a parklátogatás.”

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Judit Jún. 22, 2019

Hasznos cikk, mennyi mindenre figyeljünk a sétàk alkalmàval és mikor kezdhetjük az első sétàkat téli és nyàri babàknàl.