Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Fehérjebevitel és a csecsemő egészséges súlya

Fehérjebevitel és a csecsemő egészséges súlya

Kutatások bizonyítják, hogy a nem megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjebevitel elhízáshoz vezethet. Hogyan lehet csökkenteni ezt a kockázatot?

2020/08/30 14:22

„Már tudom, hogy a fehérje szükséges a baba fejlődéséhez – akkor tehát minél többet eszik belőle, annál egészségesebb lesz.” Sokan gondolják így, és ha te is közéjük tartozol, mindenképpen olvasd el a következőket - ez ugyanis egy veszélyes tévhit, aminek káros következményei lehetnek a babára nézve.

Fehérjebevitel - mennyiség vagy minőség?

 

Persze megijeszteni nem akarunk, de a legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy nem a mennyiségen van a hangsúly, hanem sokkal inkább a minőségen - a túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása a baba első két évében növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát.

Akkor mégis mi okozza ezt az elterjedt tévhitet? Valószínűleg az, hogy a fehérjéről sokan tudják, hogy kiemelkedően fontos tápanyag, a szervezet működésének egyik feltétele. Számtalan létfontosságú funkciót tölt be, például

  • biztosítja a sejtek és szövetek létrejöttéhez és megújulásához szükséges alapot
  • a hormonok és az enzimek alkotórésze
  • fontos szerepük van az immunrendszer felépítésében
  • szerkezeti eleme az izmoknak, a kötőszöveteknek, csontoknak
  • biztosítja a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt
  • fenntartják az érrendszer rugalmasságát.

 

A fehérje tehát kiemelkedően fontos – annyira, hogy a szakemberek szerint az élet korai szakaszában kapott fehérje minősége és mennyisége befolyásolhatja a jövőbeni egészségi állapotát is.

 

A „jó” fehérje

A baba számára egyértelműen az anyatejben lévő fehérje a legjobb, mert összetétele minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez. A baba születése utáni első anyatejtípus a kolosztrum, azaz az előtej – ebből mennyiségre kevés termelődik, ám az sűrű és tápanyagban rendkívül gazdag: tökéletes az apró gyomorral rendelkező újszülött számára.

Néhány nap után átmeneti, hígabb anyatej képződik, ami már nem kolosztrum, de még nem érett tej – ennek a mennyisége jóval több az előtejhez képest, és megnő benne a zsír, a laktóz és a vitaminok mennyisége.

Ez később átváltozik érett tejjé, ami megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van, így a fehérjéket is.

 

Hogyan befolyásolja a fehérje a babád súlygyarapodását?

 

A minőség tisztázása után nézzük most a mennyiségre vonatkozó kérdést. Ehhez először is fontos tudnod, hogy a baba szervezete csak korlátozott mennyiségű fehérje tárolására képes, ezért naponta szüksége van fehérjebevitelre. Ám közel sem mindegy, hogy ez milyen mennyiségben történik – a baba táplálékában jelen lévő túlzott mennyiségű fehérje hosszú távú egészségügyi problémákat okoz.

Tudományos kutatások során kimutatták, hogy összefüggés van a csecsemőkori magas fehérjebevitel és a gyermekkori elhízásra való hajlam között: a kisbabakorban történő túlzott fehérjefogyasztás a későbbi években megnövekedett testtömegindexet és súlyfelesleget eredményez. És sajnos ez még nem minden: a túlsúllyal összefüggő másodlagos betegségek, például a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek és a sztrók kockázata is megnő.

Ma már tudjuk tehát, hogy a születés utáni fehérjebevitel jelentősen kihat a felnőttkori egészségi állapotra is. Az optimális fehérjemennyiség és -minőség ezért is kulcsfontosságú: elősegíti az egészséges növekedést, és ezen belül a normál súlygyarapodást. Ezért ha a babádat anyatejjel táplálod, kevesebb esélye lesz felnőttkorban az elhízásra és az ezzel összefüggő betegségekre.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudod egyáltalán vagy elegendő mértékben szoptatni a kisbabádat, akkor is csökkentheted a kockázatot: olyan tápszert válassz, ami összetételében leginkább hasonlít az anyatejre.

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!