MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A fehérje szerepe a baba növekedésében és fejlődésében

3
3/5 2 Értékelések

A fehérjék nemcsak a babád fejlődésében és növekedésében játszanak kulcsfontosságú szerepet: fogyasztásuk kihat a felnőttkori egészségre is. 

Aug. 30, 2016

A szervezet építőeleme – a fehérje

Igen, a bizonyos titok a fehérje. Ez az egyik legfontosabb tápanyag nemcsak a babád növekedése, de fejlődése szempontjából is, és amiből az első életév során fontos, hogy a megfelelő mennyiséget biztosítsuk számára. 

Miért mondjuk, hogy a fehérje különösen fontos?

 • A test szöveteinek egyik legfontosabb összetevője, ezáltal az izmok, a belső szervek, az enzimek, a hormonok, a vér, a bőr, a haj és még sok más szerv vagy életfunkció alapja.
 • Fontos szerepet játszik az emésztőrendszer működésében.
 • Az immunrendszer fejlődésében és működésében is kulcsfontosságú jelentősége van.

Mostanra már azt is tudjuk, hogy a csecsemőkori táplálkozás hatásai egészen a felnőttkorig érnek, még évtizedekkel később is befolyásolják az egészségünket – ezért közel sem mindegy, hogy a fehérjét a baba mekkora mennyiségben és milyen minőségben fogyasztja.

 

Fehérjeszükséglet az első évben

A babád az első évben rakétasebességgel fejlődik: nagyjából hat hónapos korára megduplázza, első születésnapjára megháromszorozza születési súlyát, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Ekkorra már rendelkezik a bonyolultabb mozdulatsorokhoz szükséges szervezettel, a mozgását koordinálni és irányítani képes fejlett aggyal, csont- és izomrendszere erős.

Egész életében ez az első év tehát a leggyorsabb növekedés időszaka - a fejlődéshez pedig a babádnak arra van szüksége, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kapjon, hiszen ebből származnak a csont, az izmok és az agy építőkövei .

És hogy mi számít megfelelő mennyiségnek? Nézzük az egy napra ajánlott fehérje - és folyadékbevitelt 0-12 hónapos kor között:

 • 0-6 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként 1,5-2,5 g, folyadékból 120-150 ml;
 • 7-12 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként  2,5 g, folyadékból 120-150 ml.

 

Hogyan biztosítsd kisbabád számára az optimális mennyiségű és minőségű fehérjét?

 

Most, hogy tudod az ajánlott fehérjemennyiséget, rögtön van is egy jó hírünk a számodra: ha anyatejjel táplálod a babádat, akkor nem kell sokat foglalkoznod ezzel a kérdéssel, mert az anyatej optimális összetételben tartalmaz minden szükséges tápanyagot, ráadásul tökéletes minőségben.

Ezért ha tudod, a babádat kizárólag anyatejjel tápláld, egészen féléves koráig. Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz szoptatni, az anyatej összetételéhez leginkább hasonlító tápszer tudja biztosítani a babádnak ebben a korban a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét. 

 

Az anyatej és a tehéntej összetétele (100 ml)

 

Kolosztrum

(előtej)
  Érett anyatej   Tehéntej  
Energia (Kcal) 67   70   66  
Zsír 3 g 4,2 g 3,7 g
Tejcukor 5,7 g 7,4 g 4,8 g
Fehérje 2,3 g 1,07 g 3,5 g
Vas 0,1 mg 0,1 mg nyomokban  
Kalcium 48 mg 35 mg 117 mg
Foszfor 16 mg 15 mg 92 mg
Nátrium 50 mg 15 mg 50 mg

 

Fehérjék az első fél év után

 

Ha a babád elmúlt féléves, a fehérjéket már más forrásból is begyűjtheti. Elkezdődik a hozzátáplálás, amikor elsőként a zöldségek és gyümölcsök kerülnek terítékre, 8-9 hónapos kortól pedig a húsok. Ezután lehet a tejtermékek közül a kefirrel és sajttal próbálkozni, de tejet csak egyéves kor után lehet adni.

Ezekben az ételekben mind megtalálhatók a fehérjék, de nem mindegy, hogy ezek mennyire hasznosíthatók a baba számára – ezt a fehérje összetétele és környezete határozza meg. A zöldségekből származó fehérjék például sokkal kisebb arányban hasznosulnak, mint a húsokból származók. Ám a baba nem tud annyi húst megenni, amennyi fehérjére szüksége van a második félévben – ezért fontos, hogy a hozzátáplálás mellett továbbra is folytasd a szoptatást, illetve a tápszer adását.

 

Ha túl sok a fehérje

A kutatók nemrég bebizonyították, hogy a különféle krónikus betegségekre való hajlam nemcsak a génjeinkből ered, hanem környezeti tényezők – például a csecsemőkori táplálkozás - is alakíthatják.

Az első életévben a babák különösen érzékenyek a különféle behatásokra, így az, hogy mivel tápláljuk őket befolyásolhatja az egészségüket felnőttkorukra is kihatóan - ezt nevezzük korai anyagcsere-programozásnak. Ha egy babát nem anyatejjel táplálnak vagy nem olyan tápszert fogyaszt, amelynek az összetétele az anyatej felépítését igyekszik lekövetni, több fehérje kerülhet a szervezetébe – ez pedig a kutatások alapján olyan felnőttkori egészségi problémák kialakulásában szerepet játszó tényező lehet mint az elhízás vagy a cukorbetegség.

A szükséges mennyiségű és megfelelő minőségű fehérje jelentőségét tehát nem szabad lebecsülni, mert nemcsak a babád fejlődésére hat, hanem ennél sokkal fontosabb szerepe van: hosszú távon befolyásolhatja az egészségét.

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

3
3
2 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  1

Új értékelést írok

5
Eszter Őri-Polyák Május 28, 2023
1
Demeter Május 23, 2017