Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
terhessegi-cukorbetegseg

Ha rossz a vércukorterheléses vizsgálat eredménye...

A terheléses vércukorvizsgálat során terhességi diabéteszt állapítottak meg nálad? Ne ess kétségbe, ha betartod a megfelelő utasításokat, nem lesz semmi probléma.

2021/03/19 14:57

Fontos, hogy tudd, mi zajlik a szervezetedben, mikor várandósság alatti diabéteszt állapítanak meg nálad. Mindenekelőtt lényeges, hogy ha betartod az orvos előírásait, sem a születendő gyermek, sem pedig a saját egészséged nem kerül veszélybe. A szülés után pedig minden visszatérhet a normális kerékvágásba.

Mit jelent a terhesség alatti cukorbetegség?A hasnyálmirigy termeli az inzulint, mely felelős a szervezet vércukorszintjének szabályozásáért. A várandósság alatt a szövetek inzulinérzékenysége csökken, így e hetek alatt a hasnyálmirigynek fokozott aktivitásra van szüksége. Néhány kismama szervezete nem tud megfelelni ennek a fokozott igénynek, így vércukorszintjük megemelkedik. Ez okozza a terhesség alatti cukorbetegséget, amely gyakorlatilag bármelyik kismamánál kialakulhat. Nagyobb esély van erre azoknál a leendő anyukáknál, akik már elmúltak 25 évesek, túlsúllyal küzdenek, vagy a családjukban van cukorbeteg, ám ezekben az esetekben sem törvényszerűek az eltérő értékek. A szülést követően a legtöbb nő esetében – amennyiben a várandósság alatt betartotta az orvos utasításait - a újra megfelelő értékeket mutat a vércukorszint. A terhességi diabétesz a kismamák 7-8%-át érinti, jellemzően a második vagy harmadik trimeszterben jelentkezik. A magzat és a leendő édesanya egészségéhez azonban elengedhetetlen a pontos orvosi utasítások betartása. 


Milyen hatással van mindez a magzatra?

Mivel a magzat és a kismama keringése közös, így természetesen az is érinti a születendő gyermek fejlődő szervezetét, ha az édesanyának magasabb a vércukorszintje. Ekkor az ő hasnyálmirigye is aktívabb lesz, ugyanis nagy mennyiségű inzulint kezd el termelni. Ezért lehet az, hogy a várandósság alatt magas vércukorszinttel rendelkező kismamák gyermekei a szokásosnál nagyobb méretekkel jönnek a világra, melynek kiváltója az inzulin hormon. Ez a szülés közben járhat komplikációkkal, hiszen egy nagyobb gyermek nehezebben illeszkedik a szülőcsatornába, ám erre előre fel lehet készülni. Arra viszont kevés esély van, hogy a gyermek cukorbeteg lesz. 


Mi történik, ha megállapítják a terhességi diabéteszt?

Alapvetően három olyan cél van, melyet a terhesség alatt szem előtt kell tartani. Az egyik, hogy a vércukorszint az egészséges tartományban mozogjon. Ha a terheléses vizsgálat során megállapítják a várandósság alatti cukorbetegséget, egyenesen a diabetológiára irányítják a kismamát, ahol szakértő kezekbe kerül. Ahhoz, hogy a kezelőorvos folyamatosan figyelemmel kísérhesse az értékek alakulását, szükséges a vércukorszint gyakori mérése és ezzel együtt a cukorbeteg napló vezetése is. Ez otthon is elvégezhető egy vércukorszintet mérő készülékkel, amely egy csepp vérből megállapítja az aktuális értékeket. A legjobb, ha a kismama reggeli, ebéd és vacsora után egy órával végzi el a méréseket. 
A másik fontos cél, hogy a kismama súlya maximum 8 kg-ot gyarapodjon a várandósság alatt. Ezt a szakorvos által előírt diétával és rendszeres, orvosi tanácsoknak megfelelő testmozgással lehet elérni. Az étrendet az orvosok írják elő, lényege, hogy naponta hat – hét alkalommal étkezzen a kismama az előírtak szerint. Fontos továbbá, hogy a magzat egészsége érdekében kerülni kell a szacharin alapú mesterséges édesítő szereket. 
A harmadik fontos cél a vizelet keton tartalmának minimálisra csökkentése. Ha nincs elég inzulin az ember szervezetében, a test a zsírokat kezdi el lebontani, mellyel együtt keton is termelődik, ez pedig veszélyes lehet a születendő gyermekre. A magas keton szint jellemzően akkor jelentkezik, ha túl sok idő telik el két étkezés között vagy nem visz be a kismama megfelelő tápanyagot a szervezetébe, így erre fokozottan érdemes odafigyelni. 


Milyen testmozgást érdemes végezni?
Természetesen nem órákon át tartó kemény edzésről van szó, azonban étkezések között 20 -30 perc könnyű séta, úszás vagy torna jót tehet a kismama szervezetének és szinten tarthatja vércukorszintjét is. Mindenekelőtt azonban érdemes erről előzetesen konzultálni a kezelőorvossal!


Mit történik a szülés után?
A gyermek világra jöttét követően elővigyázatosságból azonnal ellenőrzik a vércukorszintjét, valamint a következő 24 órában a baba és az édesanya értékeit is többször mérik. A szoptatást nem befolyásolja a terhességi diabétesz, így ha a kismamának van teje, bátran táplálhatja gyermekét. A szülést követő hatodik hétben végeznek újra az anyukával glükóz – tolerancia tesztet és vércukorszint mérést, hiszen ekkor már megállapítható, valóban minden érték visszatért-e a normális intervallumba. Ez az esetek 90%-ában így történik.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!