Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
terhessegi-cukorbetegseg

Ha rossz a vércukorterheléses vizsgálat eredménye...

A terheléses vércukorvizsgálat során terhességi diabéteszt állapítottak meg nálad? Ne ess kétségbe, ha betartod a megfelelő utasításokat, nem lesz semmi probléma.

2018/03/19 14:57

Fontos, hogy tudd, mi zajlik a szervezetedben, mikor várandósság alatti diabéteszt állapítanak meg nálad. Mindenekelőtt lényeges, hogy ha betartod az orvos előírásait, sem a születendő gyermek, sem pedig a saját egészséged nem kerül veszélybe. A szülés után pedig minden visszatérhet a normális kerékvágásba.

Mit jelent a terhesség alatti cukorbetegség?

A hasnyálmirigy termeli az inzulint, mely felelős a szervezet vércukorszintjének szabályozásáért. A várandósság alatt a szövetek inzulinérzékenysége csökken, így e hetek alatt a hasnyálmirigynek fokozott aktivitásra van szüksége. Néhány kismama szervezete nem tud megfelelni ennek a fokozott igénynek, így vércukorszintjük megemelkedik. Ez okozza a terhesség alatti cukorbetegséget, amely gyakorlatilag bármelyik kismamánál kialakulhat. Nagyobb esély van erre azoknál a leendő anyukáknál, akik már elmúltak 25 évesek, túlsúllyal küzdenek, vagy a családjukban van cukorbeteg, ám ezekben az esetekben sem törvényszerűek az eltérő értékek. A szülést követően a legtöbb nő esetében – amennyiben a várandósság alatt betartotta az orvos utasításait - a újra megfelelő értékeket mutat a vércukorszint. A terhességi diabétesz a kismamák 7-8%-át érinti, jellemzően a második vagy harmadik trimeszterben jelentkezik. A magzat és a leendő édesanya egészségéhez azonban elengedhetetlen a pontos orvosi utasítások betartása. 


Milyen hatással van mindez a magzatra?

Mivel a magzat és a kismama keringése közös, így természetesen az is érinti a születendő gyermek fejlődő szervezetét, ha az édesanyának magasabb a vércukorszintje. Ekkor az ő hasnyálmirigye is aktívabb lesz, ugyanis nagy mennyiségű inzulint kezd el termelni. Ezért lehet az, hogy a várandósság alatt magas vércukorszinttel rendelkező kismamák gyermekei a szokásosnál nagyobb méretekkel jönnek a világra, melynek kiváltója az inzulin hormon. Ez a szülés közben járhat komplikációkkal, hiszen egy nagyobb gyermek nehezebben illeszkedik a szülőcsatornába, ám erre előre fel lehet készülni. Arra viszont kevés esély van, hogy a gyermek cukorbeteg lesz. 


Mi történik, ha megállapítják a terhességi diabéteszt?

Alapvetően három olyan cél van, melyet a terhesség alatt szem előtt kell tartani. Az egyik, hogy a vércukorszint az egészséges tartományban mozogjon. Ha a terheléses vizsgálat során megállapítják a várandósság alatti cukorbetegséget, egyenesen a diabetológiára irányítják a kismamát, ahol szakértő kezekbe kerül. Ahhoz, hogy a kezelőorvos folyamatosan figyelemmel kísérhesse az értékek alakulását, szükséges a vércukorszint gyakori mérése és ezzel együtt a cukorbeteg napló vezetése is. Ez otthon is elvégezhető egy vércukorszintet mérő készülékkel, amely egy csepp vérből megállapítja az aktuális értékeket. A legjobb, ha a kismama reggeli, ebéd és vacsora után egy órával végzi el a méréseket. 
A másik fontos cél, hogy a kismama súlya maximum 8 kg-ot gyarapodjon a várandósság alatt. Ezt a szakorvos által előírt diétával és rendszeres, orvosi tanácsoknak megfelelő testmozgással lehet elérni. Az étrendet az orvosok írják elő, lényege, hogy naponta hat – hét alkalommal étkezzen a kismama az előírtak szerint. Fontos továbbá, hogy a magzat egészsége érdekében kerülni kell a szacharin alapú mesterséges édesítő szereket. 
A harmadik fontos cél a vizelet keton tartalmának minimálisra csökkentése. Ha nincs elég inzulin az ember szervezetében, a test a zsírokat kezdi el lebontani, mellyel együtt keton is termelődik, ez pedig veszélyes lehet a születendő gyermekre. A magas keton szint jellemzően akkor jelentkezik, ha túl sok idő telik el két étkezés között vagy nem visz be a kismama megfelelő tápanyagot a szervezetébe, így erre fokozottan érdemes odafigyelni. 


Milyen testmozgást érdemes végezni?
Természetesen nem órákon át tartó kemény edzésről van szó, azonban étkezések között 20 -30 perc könnyű séta, úszás vagy torna jót tehet a kismama szervezetének és szinten tarthatja vércukorszintjét is. Mindenekelőtt azonban érdemes erről előzetesen konzultálni a kezelőorvossal!


Mit történik a szülés után?
A gyermek világra jöttét követően elővigyázatosságból azonnal ellenőrzik a vércukorszintjét, valamint a következő 24 órában a baba és az édesanya értékeit is többször mérik. A szoptatást nem befolyásolja a terhességi diabétesz, így ha a kismamának van teje, bátran táplálhatja gyermekét. A szülést követő hatodik hétben végeznek újra az anyukával glükóz – tolerancia tesztet és vércukorszint mérést, hiszen ekkor már megállapítható, valóban minden érték visszatért-e a normális intervallumba. Ez az esetek 90%-ában így történik.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.