Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Így lesz tiszta a babád

Így lesz tiszta a babád

 

Az első napokban talán nem igazán tudod, mi is a legjobb a babádnak, hogyan varázsold őt tisztára. Ez persze igaz lehet ugyanígy a baba ágyneműjére, ruháira és plüss játékaira is. Praktikus tanácsainkkal játszi könnyedséggel sajátíthatod el a legjobb technikákat! 

2016/09/01 13:25

Nem egy kismama aggódik amiatt, hogy vajon tisztán és egészségesen tudja-e majd tartani a babáját. Jó hír: félni nem kell, ugyanis, ha néhány alapvető szabályt betartasz, tiéd lesz a legápoltabb, a legtisztább és a legegészségesebb kisbaba. Lássuk csak, hogyan!

Fürdés mindennap 

Fontos, hogy mindennap megfürdesd a babád, és tisztán tartsd a játékait, hiszen így fogja magát jól érezni a bőrében, és így marad egészséges. Persze azért nem kell túlzásba vinni!

Annak érdekében, hogy megerősödjön a természetes védekezőképessége, azaz az immunrendszere, muszáj, hogy naponta találkozzon bizonyos baktériumokkal, mikrobákkal és egyéb kórokozókkal. 

 

Baba higiénia A-tól Z-ig

A fürdetés különleges alkalom, arra, hogy együtt lehess a babáddal. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki belőle, gondold át mire lesz szükséged, és készítsd oda már előre, hogy a kezed ügyében legyenek! 

Íme, egy lista azokról a kellékekről, amelyekre szükséged lesz:

 • szappanmentes fürdető gél
 • gyengéd sampon
 • arctej
 • popsi krém
 • fiziológiás sóoldat
 • vatta
 • törlőkendők

 

Jó tanács! Kerüld a parabént tartalmazó termékeket, hogy megőrizd a babád egészségét és megvédd érzékeny bőrét! Tudtad-e, hogy a parabének olyan kémiai anyagok, amelyek megzavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését? Ezek helyett válassz inkább parabénmentes vagy organikus babakozmetikumokat!

 

És most vegyük sorra a teendőket!

Fürdetés

A kisbabák imádnak fürdeni, de fő a biztonság: sose hagyd a babád felügyelet nélkül!

Bizonyosodj meg róla, hogy nem fog megfázni. A szoba hőmérséklete jó, ha 20-24 °C-os, a fürdővízé pedig 37-38 °C-on ideális.

 

Pelenkacsere

A kulcsszó a szervezés. Minden szükséges dolgot készíts a pelenkázó mellé: pelenkák, törlőkendők, tisztító tej, tiszta ruha, szemetes! Győződj meg arról, hogy száraz a baba bőre a hajlatokban is, mielőtt ráadod a tiszta pelenkát!

 

Arc

Az arc ápolásához elegendő egy kis arctejjel átitatott vattakorong. A műveletet hidratáló krémezéssel fejezheted be, hogy védd a bőrét a kiszáradástól.

 

Szem

Nedvesíts be egy kendőt fiziológiai sóoldattal, majd óvatosan simíts végig a szemén! A belső szemzugtól kifelé haladj!

 

Fül

Légy óvatos, és fülpiszkáló helyett használj inkább egy darab vattát, hogy tisztára töröld a fülkagylót és a fül mögötti részeket!

 

Orr

Nedvesíts be fiziológiai sóoldattal egy darab vattát, majd töröld át vele az orrlyukakat! Az elsőként beszerzett apróbb babaeszköz a lázmérő mellett általában az orrszívó porszívó, amely nélkülözhetetlen, ha a babád náthás, folyik az orra. A legegyszerűbb és legolcsóbb fajta a pumpás változat, amellyel csak annyi a dolgod, hogy középen összenyomd, és máris kiszippantja a váladékot a pici orrából. Ezen kívül léteznek még más manuális és elektromos orrszívók is.

 

Köröm

A baba körmeit rendszeresen le kell vágni, fontos, hogy a széleket kerekítsd le, és figyelj arra is, hogy ne „szabd” túl rövidre!

 

Köldökcsonk

Naponta kétszer-háromszor ápold le a köldökcsonkot fertőtlenítővel átitatott kendővel, amíg le nem esik (ez körülbelül két hét)!

 

Kisfiúk fitymája

A makk megtisztításához vissza kell húzni a fitymát, de a legtöbb gyermekorvos ezt manapság már nem javasolja. Ma már tudjuk, hogy ez a módszer nem akadályozza meg a fitymaszűkületet (a fityma elfertőződését). A rendszeres higiénia éppen elegendő.

 

Tisztítsd rendszeresen a játékokat is!

A plüss és a többi kedvenc játékot is rendszeresen ki kell tisztítani. Az ellenállóbbakat nyugodtan beteheted a mosógépbe, míg a törékenyebbeket kézzel mosd ki! A baba ruháit és fehérneműit mindennap ki kell mosni, még akkor is, ha a sárgarépa okozta folt nem tűnik drámainak a kardigánon! A rugdalózót, a törölközőket és az ágyneműt 60°C-ra tedd a gépbe! Minden esetben válassz babamosószert, amely nem irritálja a picik érzékeny bőrét!

A babaszobát illik naponta „kitakarítani”. Legalább tíz percet szellőztess mindennap! Söpörj, vagy porszívózz fel rendszeresen, és ha teheted, használj természetes tisztítószereket!

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • Tudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • Interaktív eszközökkel várunk
 • Választ kaphatsz kérdéseidre
 • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről