Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
szoptatas-nyilvanos-helyen

A nyilvános helyen történő szoptatásról

Cikkünkben újdonsült anyukáknak szeretnénk segítséget nyújtani néhány hasznos tanáccsal a nyilvános helyen történő szoptatással kapcsolatban. 

2020/08/13 11:35

A szoptatás kétség kívül a legtermészetesebb módja egy csecsemő táplálásának, ennek ellenére egy nyilvános helyen szoptató édesanya látványa gyakran megosztja a közvéleményt.

Nyilvános szoptatás - hasznos tanácsok újdonsült anyukáknak

 

Olyan parázs vitákat vált ki ez a téma, hogy több külföldi országban törvényben kellett szabályozni a nyilvános helyen történő szoptatás kereteit. Magyarországon semmilyen jogszabály nem rendelkezik erről, azonban egy-egy kirívó eset kapcsán (legyen szó pozitív vagy negatív diszkriminációról) újra és újra előkerülnek a pro és kontra érvek. A legtöbben azonban hajlamosak megfeledkezni a lényegről, hogy valójában egyvalaki véleménye számít igazán egy ilyen helyzetben, a Tiéd, mint szoptató anyukáé.

Természetes, hogy legkésőbb a gyermekágyi időszak leteltével vágy ébred benned az iránt, hogy kimozduljatok a négy fal közül kisbabáddal. Neki és Neked is szükséged van arra, hogy ingerek érjenek benneteket, feltöltődjetek a friss levegőn, megmozgassátok elgémberedett végtagjaitokat egy kellemes séta során, vagy részt vegyetek családi összejöveteleken, esküvőkön, szülinapokon. Ugyanakkor érthető az is, hogy ezen vágyaiddal egy időben rögtön felmerül benned a kérdés: a szoptatást hogy oldom majd meg?
 

Egy friss anyukának ez fontos mérföldkő. Akárhogy is, azzal, hogy hosszabb időre kimerészkedtek otthonról, egy új helyzet elé kerültök mindketten.

Vannak olyan anyukák, akiknek kezdettől fogva semmilyen problémát nem okoz a megszokottól eltérő, nyilvános helyen történő szoptatás. Mások úgy vannak vele, hogy egyáltalán nem szeretnének ilyen szituációba kerülni gyermekükkel. Mindkét álláspont teljes mértékben érthető, hiszen ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen. Az a legfontosabb, hogy a kisbabádnak és saját magadnak is a lehető legideálisabb helyzetet teremtsd meg a szoptatáshoz, jelentsen ez bármit is számotokra.

Azonban ha csak az tart vissza egy-egy hosszabb, szoptatási időt is felölelő programtól, hogy félsz mások rosszalló pillantásaitól a nyilvános szoptatás miatt, úgy nagyon fontos, hogy emiatt ne zárkózz be, ne mondj le olyan programokat, amikre egyébként nagyon szívesen elmennél. Próbálj meg alternatív megoldásokat keresni!

Íme, néhány tipp és trükk azoknak az édesanyáknak, akik a nyilvános szoptatás mellett tették le a voksukat, azonban bizonytalanok a kivitelezést illetően.

 1. Először is, az öltözködésre érdemes odafigyelned. Egy könnyen fel- és levehető bő vagy rugalmas anyagú felső vagy egy gombos ing a legpraktikusabb viselet egy ilyen helyzetben. Ezen felül (vagyis alul) célszerű, ha szoptatós melltartó van rajtad. Az ilyen melltartónak nagy előnye, hogy a pánt része lecsatolható, így nagyon gyorsan szabaddá tudod tenni a melled a babád számára. Hasznos lehet, ha melltartóbetétet is használsz, ez megvédi a ruhád az esetleges szivárgástól.
 2. Jó találmány a szoptatós kendő, poncsó, vagy erre a célra kialakított felső, amivel könnyedén körbe tudod tekerni a babát etetés közben, el tudod takarni a kíváncsi szemek elől. Ugyanakkor ő is megnyugszik egy kicsit, a külvilág egy időre megszűnik számára és így tud az evésre koncentrálni. Próbálj meg minél szellőzőbb anyagból készült kendőt illetve ruhát választani, így a babád nem fog kimelegedni alatta.
 3. Nagyon jó hír, hogy egyre több "bababarát" programot szerveznek országszerte. Ha úgy érzed, hogy kiszabadulnál egy kicsit otthonról, keress rá ezzel a kulcsszóval a környékeden lévő „bababarát” helyekre, programokra. Biztos, hogy találni fogsz olyat, ami Neked és a gyermekednek is tetszeni fog!
 4. Ha valamilyen családi, baráti összejövetelre, esetleg esküvőre készülsz, érdemes kicsit utánajárni a lehetőségeidnek. Ha nem ismered a helyszín adottságait, ne félj érdeklődni a szoptatásra alkalmas nyugodt helyiségekről. Ilyen esetekben is alkalmazhatod a szoptatós kendőt vagy ruhát, az alkalom zajossága miatt azonban érdemes kicsit félrevonulnod, különösen, ha a gyermeked már olyan korban van, amikor minden iránt érdeklődik.
 5. Nehezítő tényező, hogy szoptatás közben általában beindul a baba bélmozgása, így nem árt, ha néznél van egy pelenkázó szett is. Valamint mindenképpen legyen nálad váltásruha is gyermeked számára. 
 6. Köztes megoldásként mindig ott van az a lehetőség is, hogy előre lefejed a megfelelő mennyiségű tejet, amit így cumisüvegben könnyedén oda tudsz adni kisbabádnak, bárhol is vagytok. 
 7. Készülj fel (inkább lelkileg) arra is, hogy nem mindig sikerül majd tökéletesen létrehozni azt a hangulatot és meghittséget, ami otthoni szoptatáskor vesz körbe benneteket. Emiatt ne ess kétségbe! A gyermekednek az a legfontosabb, hogy megkapja a napi betevő adagját, a helyszín és a körülmények másodlagosak.

 

Végül, de nem utolsósorban a legfőbb dolog, amit tudnod kell, hogy bármilyen helyzetbe is sodor az élet kisbabáddal, biztos, hogy sikerül majd megoldanod, hiszen minden anyuka egytől egyig szuperhős!

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!